|

Washington’la temas trafiği

ABD ile yaşanan kriz sonrasında ilişkilerin normalleşmesi için ilk adım geldi. Cumhurbaşkanı Erdoğan ile ABD Başkanı Trump, Brunson krizi sonrası ilk kez görüştü. İki lider, Türkiye ile ABD arasındaki ilişkilerin normalleşmesi için kararlılıklarını teyit etti.

Fazlı Şahan
04:00 - 23/10/2018 Salı
Güncelleme: 03:18 - 23/10/2018 Salı
Yeni Şafak
ABD Başkanı Donald Trump
ABD Başkanı Donald Trump

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, ABD Başkanı Donald Trump ile Rahip Andrew Brunson krizi sonrasında ilk defa telefon ile görüştü.

Önceki akşam yapılan görüşmede, ikili ilişkilerin yanı sıra terörle mücadele, Cemal Kaşıkçı meselesi ve Suriye'deki son gelişmeler hakkında görüş alışverişi gerçekleşti. Brunson ile ilgili hukuki sürece de değinilen görüşmede iki lider, Türkiye ve ABD arasındaki iş birliğini her alanda normalleştirme ve geliştirme kararlılıklarını teyit etti. Görüşmede FETÖ dahil terörle mücadelede iş birliği konusunu ele alındı.

MÜNBİÇ YOL HARİTASI

İki lider, Münbiç konusundaki yol haritasının bir an önce hayata geçirilmesinin önemine işaret ederek, İdlib mutabakatının önemini vurguladı. Erdoğan ve Trump, Cemal Kaşıkçı olayının bütün yönleriyle aydınlatılması hususunda da mutabık kaldı.

BAKANLAR DA GÖRÜŞTÜ

Başkanların görüşmesi sonrasında Dışişleri Bakanları Mevlüt Çavuşoğlu ile ABD'li mevkidaşı Mike Pompeo arasında bir görüşme gerçekleştirildi. Bakanların görüşmesinde başkanların üzerinde anlaştığı konularla ilgili atılacak adımlar ele alındı.

YENİ BİR PENCERE

İki ülke ilişkilerinde krize yol açan Brunson olayının çözüme kavuşması ile yeni bir pencere açıldığını belirten uzmanlar, önümüzdeki dönemde bunu yeni normalleşme adımlarının izleyebileceğini vurguluyor. Bu çerçevede İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ve Adalet Bakanı Abdülhamit Gül’e yönelik uygulanan yaptırımların ABD tarafından kaldırılmasının sürpriz olmayacağı değerlendiriliyor. Ancak, iki ülke ilişkilerinin geleceğe yönelik seyrini Münbiç’in PYD/YPG’den arındırılması ile ABD’nin bölücü terör örgütü PKK’nın Suriye koluna yaptığı yardımlar ile sahadaki müttefikliğinin etkileyeceği vurgulanıyor.

#ABD
#Türkiye
6 yıl önce