|

Yine gaz yine acı

Zeytinburnu'nda hayatını kaybeden 5 Afganistanlı toprağa verilmeden, bir gaz faciası haberi daha geldi. Fatih'te, Libya uyruklu 3 genç karbonmonoksitten zehirlendi.

Oktay Yıldırım
00:00 - 3/01/2013 Perşembe
Güncelleme: 00:38 - 3/01/2013 Perşembe
Yeni Şafak
Yine gaz yine acı
Yine gaz yine acı

İstanbul Zeytinburnu'nda gazdan zehirlenerek hayatını kaybeden Afganistan uyruklu 5 gencin acısı tazeliğini korurken, bir facia haberi daha geldi. Fatih'teki bir evde yabancı uyruklu 3 kişi ölü bulundu. Edinilen bilgiye göre gaz kaçağı ihbarı üzerine akşam saatlerinde İskenderpaşa Mahallesi Horhor Caddesi Yeni Orta Sokak 13 numaradaki binaya gelen polis ekipleri, Libya uyruklu Saleme Muhammed (30), Ramzi Salem Gadmouur (28) ve Ebu Mahir Embarak'ın (25) cansız bedenleriyle karşılaştı.

3'Ü DE POLİS OKULU ÖĞRENCİSİ

İGDAŞ ekipleri de olay yerine çağrılırken bu kişilerin karbonmonoksit gazından zehirlendikleri tespit edildi. Türkiye'de Kilyos Polis Okulunda eğitim aldıkları belirlenen üç gençten Ramzi Salem Gadmouur'un başkomiser olduğu iddia edildi. Polise bilgi veren ev sahibi, dairede daha önce oturan kiracının ekim ayında doğalgaz aboneliğini iptal ettirerek çıktığını ve ardından bu gençlerin daireyi kiraladığını söyledi. Boş içki şişeleri bulunan dairede kutlama yapıldığına dair emareler olduğu ve Libyalı 3 gencin yılbaşı gecesi ölmüş olabileceği kaydedildi. Olayı anlatan görgü tanığı bir vatandaş ise binada tadilat yapıldığını ve çalışmalar bitmeden gençlere kiraya verilmiş olabileceğini iddia etti.

GAZI KAÇAK KULLANIYORLARDI

İGDAŞ'tan da olaya ilişkin yazılı açıklama yapıldı. 3 mezar olan dairede doğalgazın kaçak kullanıldığına vurgu yapılan açıklamada şunlar kaydedildi: '187 Doğalgaz Acil Hattı'na gelen ihbar üzerine olay yerine giden İGDAŞ ekiplerinin yaptıkları ilk incelemede doğalgaz sözleşmesinin bir önceki kullanıcı tarafından 2 Ekim 2012 tarihinde fesih (iptal) edildiği, sayacın mühürlenip kelepçelendiği, ancak sayaçtaki mührün sökülerek kelepçenin kırıldığı ve doğalgazın kaçak kullanıldığı belirlenmiştir. İlk incelemelere göre tesisatta projeye aykırı bir durum olmadığı da tespit edilmiştir. Ölümler ile ilgili kesin sonuçlar detaylı araştırmaları sonucunda ortaya çıkacaktır'.

Bu mutluluk 23 gün sürdü

Zeytinburnu'nda aynı evde kalan 5 Afganistanlı'nın doğalgazdan sızan gazla zehirlenerek ölmesinin ardından dram çıktı. 1 yıl önce çalışmak için İstanbul'a gelen İnayatullah (28) ve Hürabirdi Saifullah kardeşler Zeytinburnu'nde oturmaya başladı. Tekstilde çalışan iki kardeşten Hüdabirdi 23 gün önce Kanada'da yaşayan amcasının kızıyla evlendi. Düğünün ardından oturma izninin çıkmasını bekleyen Hüdabirdi eşini Kanada'ya gönderdi.

YÜKSEK LİSANS İÇİN GELMİŞTİ

Mezar evde can veren Nakibullah Walizade ise Ege Üniversitesi'nde İnşaat Mühendisliği bölümünü bitirdi. Üniversiteyi bitirdikten sonra ülkesine dönen Nakibullah bir süre önce kardeşi Mohabullah'ı da yanına alarak İstanbul'a geldi. Kardeşiyle tekstilde çalışmaya başlayan Nakibullah biriktirdiği parayla Yüksek Lisans yapmak istiyordu. Otopsinin ardından 5 kişinin cenazeleri ülkelerine gönderilecek. Öte yandan Saifullah kardeşlere birlikte arkadaşlarına da mezar olan evin 10 gün önce tutulduğu ortaya çıktı.

Kombi bacası uygun değildi

İGDAŞ'tan yapıan açıklamada 'İGDAŞ ekiplerinin yaptıkları ilk incelemede doğalgaz tesisatına İGDAŞ'ın bilgisi dışında bacalı şofben bağlandığı ve şofbenin baca bağlantısının uygunsuz bir şekilde yapıldığı tespit edilmiştir.

Ortamda yüksek oranda karbonmonoksit gazı ölçülmüştür. Zehirlenmeye şofbenin bacasından sızan karbonmonoksit gazının sebep olduğu tahmin edilmektedir.' denildi.


11 yıl önce