Özel kanallar ve internet yokken eş bulamayanları evlendirmenin öncüsü olan 27 yıllık Bilgi Form Aile ve Evlilik Danışma Merkezi'nin kurucusu Selim Bay, televizyondaki evlendirme programlarının müşterilerinden yararlanmak istediğini, izin verilmeyince ajanslardan oyuncu bulup televizyona çıkardıklarını söyledi
Televizyon kanallarında yayınlanan evlilik programları çılgınlığına her gün bir yenisi ekleniyor. Gelin-kaynana programlarının ardından “Dest-i izdivaç”, son olarak da yemek ve evlilik konseptini birleştiren “Damat Beğendi” yeni programlar arasında. Bu programların, katılanlar ve izleyenler üzerindeki olumsuz etkileri uzmanlar tarafından defalarca dile getirildi. Ancak her gün televizyon ekranlarında milyonların önünde evlendirilmeye çalışılan insanların traji-komik hikâyelerine şahit olmaya devam ediyoruz. Aile ve evlilik kurumunun ciddiyetini sarsan bu girişimlerin bundan sonra nasıl bir yol izleyeceği belirsizliğini korurken, 27 yıldır evlendirme görevini itinayla sürdüren ilginç bir kuruluşun kapısını çaldık.
Türkiye'nin ilk ve tek yasal evlilik şirketi Bilgi Form Aile ve Evlilik Danışma Merkezi, şimdiye kadar binlerce insanı evlendirmiş. Merkez, İstanbul Ticaret Odası'ndan resmen “evlendirme meşgalesiyle uğraşır" belgesi alan tek şirket olma özelliğini 27 yıldır koruyor. Şirketin kuruluşundan beri başında olan Selim Bay'ın televizyonlarda sayıları giderek artan evlilik programlarıyla ilgili bir iddiası var. Bu programlara katılanların evlenme niyeti taşımadığını öne süren Bay, katılımcıların çoğunun ajanslardan ayarlanan oyuncular olduğunu söylüyor. Bazı programların kuruluşlarına gelerek müşterilerini programa çıkarmak istediklerini söyleyen Bay, “Biz izin vermeyince gidip ajanslardan oyuncu bulduklarını biliyoruz” dedi. Almanya'daki bir kuruluştan esinlenerek Türkiye'deki merkezi kurduklarını belirten Bay, “Biz başladığımızda özel televizyon kanalları ve internet yoktu, mektup yoluyla adaylarımız bize ulaşıyordu. İlk on yıl kimseden ücret almadık. Uzun yıllar insanların güvenini kazanmak için uğraştık ve başardık. Türkiye'nin her yerinden hatta başka ülkelerden başvurular alıyoruz” diyor.
Evlenmek isteyen adaylar internetteki bilgi form sitesindeki başvuru formunu dolduruyor ve bir yıllık adaylık için 240 lira ödüyorlar. Formları değerlendirmeye alan şirket yetkilileri kişinin ev adresine daha kapsamlı bir bilgilendirme formu gönderiyor ve süreç başlıyor. Ailesinden gizli başvuru yapan adayların işini kolaylaştırmak için şirket, evliliği çağrıştırmayan Bilgi Form adını kullanmayı için tercih etmiş. Binlerce aday arasından birbirine uygun olan çiftleri bulmak kolay değil elbette. İlk etapta bilgisayar otomatik olarak bir eşleştirme yapıyor. Bu sonuçları değerlendirmeye alan yetkililer yılların verdiği tecrübeyle kimin kime uygun olduğuna karar veriyor. Psikologlar ve sosyologlar evlendirilmesi düşünülen adaylar belli olduktan sonra devreye giriyor. Çiftler belirledikleri bir yerde buluşuyorlar ve gerisi artık onlara kalıyor. Evlilik merkezinde gördüğümüz başvuru formları ise bizi şaşırtıyor. Öğretmen, doktor, bankacı, mühendis, ev hanımı, işletmeci, mimar çoğu üniversite mezunu yaşı 24-35 arasında değişen yüzlerce insan evlenmek için sıraya girmiş. İnternet üzerinden yapılan başvuruların dışında yanına annesini babasını alıp gelenler, evlendikten sonra bile bunu kimseyle paylaşmayanlar da oluyor.
Yaptıkları işi ciddiye aldıklarını söyleyen Bay, aile yakınlarının üstlendiği misyonun daha büyütülmüş haline hayat verdiklerini dile getiriyor:' Dinimizce de makbul olan hayırlı bir işe aracı oluyoruz. Büyük kentlerde akrabalık, komşuluk ilişkileri zayıfladığı için insanlar birbirlerine ulaşmakta zorlanıyor. Adaylarımızla dost oluyoruz, onlara akıl verip yönlendiriyoruz. Her konuyu adayla tartışıyoruz, onu bir çocuğumuz gibi görüp keşfediyoruz. Çünkü insanların böyle bir yakınlığa ihtiyacı var.' Selim Bay şu ana kadar evlendirdikleri çiftlerden hiçbirinin boşanmadığını söylüyor ve biz aşk değil mantık evliliğine aracı oluyoruz diyor.
Merkez ilk kurulduğu yıllarda tüm medyanın ilgi odağı olmuş. Gazeteler manşetten duyurup uzmanlar bu konuyu enine boyuna tartışmış. İlk evlendirdikleri çiftlerin tüm gazetelere gönül rahatlığıyla röportaj verdiğini, kimliklerini gizlemekten çekinmediklerini dile getiren Selim Bay, son dönemde artan evlilik programlarının bu işi suiistimal ettiğine dikkat çekiyor: 'Hemen hemen her başlayan evlilik programı için bize teklif geldi. Adaylarımızı programlarına çıkarmak için ikna etmemizi istediler. Asla bunu kabul etmedik. Çünkü bizim çalıştığımız insanlar çok saygın. Programlara katılan kişilerin de gerçekten evlilik maksadı ile çıktıklarını sanmıyorum. Çoğunun ajanslardan ayarlanan oyuncular olduğunu biliyoruz. '






