|

Hangi migren: Binbir çeşidi var

Migren, ‘şiddetli baş ağrısı’ olarak biliniyor. Hava değişikliği, yetersiz uyku, stres, eksik öğünler, kafein, çikolata veya tiramin içeren süt ürünleri gibi pek çok tetikleyici var. Dr. Nihat Mustafayev’e göre, önce ‘tetikleyici’ bulunmalı.

Aybike Eroğlu
00:00 - 12/06/2022 Pazar
Güncelleme: 23:43 - 11/06/2022 Cumartesi
Yeni Şafak
Arşiv
Arşiv

Yaşam kalitesini büyük oranda düşüren migren atakları, şiddetli baş ağrısıyla biliniyor. Ancak uzmanlara göre, her migrenin belirtisi aynı değil. Vestibüler Migren olarak adlandırılan migren türünde, baş dönmesi en sık görülen belirti olarak öne çıkıyor. Dirençli baş dönmesinden yakınan vatandaşları uyaran Nöroloji Uzmanı Dr. Nihat Mustafayev, “Bu baş dönmesine migren benzeri ağrı eşlik ediyorsa Vestibüler migren olabilirsiniz” diyor. Hastalıkta baş dönmesinin yanı sıra denge sorunları, harekete karşı aşırı duyarlılık, kulakta dolgunluk ve çınlama gibi belirtilerin görüldüğü Vestibüler migren, erkeklere göre kadınlarda yüzde 83 daha yaygın olarak görülüyor.

HASTALARA TANI KONULAMIYOR

Bu hastalıkla mücadele edenlerin 3’te 2’si klinisyene başvururken, sadece yüzde 20’sine teşhis konulabiliyor. Bir kişiye Vestibüler migren tanısı konulabilmesi için orta şiddette ve tekrarlayan baş dönmesi atağı geçirmek gerektiğini hatırlatan Mustafayev, “Bu ataklara en az 2 kez ışık ve gürültü hassasiyeti, baş ağrısı ve migren atağı sırasında oluşan görme bozukluklarının da eşlik etmesi gerekiyor. Tanı konulurken, vertigo ataklarının başka nedenlerden kaynaklanmaması önem taşıyor” diye konuştu.

DENGE SORUNLARI YAŞANIYOR

Vertigo hastalığının hareketsiz bir şekilde otururken, düşme veya dünyanın etrafınızda dönüyormuş gibi bir his şeklinde açıklandığını ifade eden Mustafayev, “Bu his kendiliğinden ortaya çıkabildiği gibi, başı hareket ettirme, hareketli nesnelere bakma veya başı belirli bir konuma getirme gibi faktörler tarafından tetiklenebiliyor. Özel bir migren türü olan Vestibüler migrende ise baş dönmesi gibi hastalık belirtilerine ek olarak denge sorunları yaşanıyor. Vestibüler migrenin toplumda düşük oranda bilinmesi nedeniyle hastalar, bu sorunu yaşıyor ancak yeterli oranda tanı konulamıyor” ifadelerini kullandı.

ÇİKOLATA DA RİSK FAKTÖRÜ

Hava değişikliği, yetersiz uyku, stres, adet döngüsü, parlak veya yanıp sönen ışıklar, eksik öğünler, kafein, çikolata veya tiramin içeren süt ve süt ürünleri gibi pek çok tetikleyici faktör sayılabiliyor. Dr. Mustafayev’e göre, migren atağından önce, atak sırasında ve sonrasında kişilerin, kendini takip etmesi ve tetikleyicileri fark etmesi oldukça önemli. Tetikleyici faktörlerin takibi hastalığın tedavi sürecinin planlanmasını da kolaylaştırıyor.


İLAÇ TEDAVİSİ UYGULANIYOR

Vestibüler migren şikayetinin ciddi ataklarında ilaç tedavisi uygulanabiliyor. Ayrıca hormonal değişiklik, ve stres gibi yönetilmesi zor durumlarda ilaç tedavisi fayda sağlayabiliyor. Migren tedavisinde yaşam kalitesini yükseltmek için yaygın olarak kullanılan sağlıklı beslenme, düzenli uyku ve egzersiz gibi adımlar vestibüler migrenle mücadele için önemli avantaj sağlıyor.

#Migren
#Nihat Mustafayev
#kafein
#vestibüler migren
2 yıl önce