|

Almanya Fransa ve İtalya’ya ateş püskürdü: Johnson Avrupa’nın ikiyüzlü politikasını ifşa etti

İngiltere’nin eski Başbakanı Boris Johnson, Avrupa Birliği’nin üç lokomotif ülkesi Almanya, Fransa ve İtalya’nın Ukrayna politikasına verdi veriştirdi: Almanya, Rusya’nın zaferini bekliyordu. Her şeyin bir an önce bitmesini istedi. Fransa, Ruslar sınırı geçinceye kadar inkar politikası içindeydi. İtalya bizimle aynı fikirde olduğunu söyledi ama destek vermedi.

Dış Haberler
04:00 - 24/11/2022 Perşembe
Güncelleme: 00:50 - 24/11/2022 Perşembe
Yeni Şafak
Johnson Avrupa’nın ikiyüzlü politikasını ifşa etti.
Johnson Avrupa’nın ikiyüzlü politikasını ifşa etti.

İngiltere’nin Avrupa Birliği’nden ayrılma sürecinin mimarı eski Başbakan Boris Johnson, Avrupa’nın önde gelen ülkelerinin, 24 Şubat’tan önce Rusya’nın Ukrayna’yı hedef alan tehditleri karşısındaki ikiyüzlü tutumlarını Amerikan CNN televizyonuna verdiği bir röportajda ifşa etti. Daily Mail gazetesinin haberine göre başbakanlığı döneminde Fransa ve Almanya ile zorlu bir süreç geçiren Johnson, AB’nin kurucusu üç ülkenin de Rusya’nın Ukrayna politikasına karşı kayıtsız olduğunu savundu. Eski İngiltere Başbakanı 24 Şubat öncesinde Avrupa’da Ukrayna’daki gelişmelerle ilgili çeşitli fikirler olduğunu belirterek, Almanya’nın savaşa yönelik beklentisini açıkladı.

ALMANYA RUS ZAFERİ BEKLİYORDU

Eski İngiltere Başbakanı CNN verdiği söyleşide Almanya’nın, Ukrayna’nın hızlı bir şekilde yenilgiye uğramasını beklediğini söyledi. Johnson, Almanya’nın bir noktada, “Eğer (işgal) olacaksa ve felaketle sonuçlanacaksa, o zaman her şeyin bir an önce bitmesi ve Ukrayna’nın katlanmasının daha iyi olacağı” yani hızlı bir Rusya zaferi beklentisi içinde olduğunu iddia etti. Savaşın ilk aylarında Berlin, Ukrayna’ya yardım konusunda isteksiz tutumuyla eleştirilerin hedefindeydi. Almanya’nın, Ukrayna’ya destek amacıyla gönderdiği 50 bin miğfer dalga konusu olmuştu.

MACRON’UN İNKAR POLİTİKASI

Fransa’nın politikasını ise ret üzerine kurduğunu kaydeden Johnson, “Rus askeri birlikleri Ukrayna sınırını geçene kadar sahadaki durumu ‘inkar’ politikası içindeydiler” ifadesini kullandı. Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un 24 Şubat öncesi Moskova’ya Rusya lideri Vladimir Putin’i ikna etmek için gerçekleştirdiği görüşmeler İngiliz ve Amerikan medyasında yoğun eleştiri almıştı.

KAPALI KAPILAR ARDINDA BAŞKA

  • Eski İtalya Başbakanı Mario Draghi de Johnson’un açıklamalarından nasibini aldı. Johnson, Mario Draghi liderliğindeki İtalyan hükümetinin, daha önce La Repubblica gazetesine konuyla aynı fikirde olduklarını söylemesine rağmen “bir noktada (İngiltere’nin Rusya karşısında) aldığı pozisyonu destekleyemeyeceklerini söylediğini” belirterek Roma’nın iki yüzlü politikasına işaret etti. İtalya, Almanya ile birlikte Avrupa’da Rus doğal gazına en bağımlı ülkeler arasında yer alıyordu.

Berlin’den cevap: Saçmalık

Boris Johnson’un açıklamalarına Almanya’dan cevap geldi. Alman Hükümet Sözcüsü Steffen Hebestreit, Johnson’un sözlerini “tamamen saçmalık” olarak nitelendirdi. Hebestreit, çok eğlendirici olan eski Başbakanın her zaman gerçekle kendine has bir ilişkisi olduğunu bildiklerini, bu olayda da aynı şey olduğunu iddia etti.

#Boris Johnson
#Almanya
#Fransa
#İtalya
#Ukrayna
1 yıl önce