Katar’daki İsrail heyeti istişare için İsrail’e döndü

20:18, 24/07/2025, Perşembe
IHA
Katar’daki İsrail heyeti istişare için İsrail’e döndü
İsrail heyetinin geri dönüşünün müzakerelerin sona erdiği anlamına gelmemesi gerektiği belirtildi

Katar’ın başkenti Doha’da devam eden Gazze’de ateşkes görüşmelerinde yeni gelişme yaşanmasının ardından müzakerelere katılan İsrail heyeti, istişarelerde bulunmak üzere İsrail'e döndü. İsrailli yetkili, "Heyet, istişarelere devam etmek için geri döndü. Gidişat hala olumlu" ifadelerini kullandı.

İsrail basını, Katar’da yürütülen Gazze’de ateşkes müzakerelerine katılan İsrail heyetinin, istişarelerde bulunmak üzere İsrail’e döndüğünü bildirirken, Hamas’ın 10 sağ esire karşılık 2 bin 200 Filistinli mahkumun serbest bırakılması talep ettiğini aktardı.


Hamas ile İsrail, 6 Temmuz’dan bu yana Katar’ın başkenti Doha’da arabulucular üzerinde dolaylı olarak devam eden Gazze’de ateşkes görüşmelerinde yeni gelişme yaşandı. İsrail basını, müzakerelere katılan İsrail heyetinin, istişarelerde bulunmak üzere İsrail’e döndüğünü bildirdi.

Adı açıklanmayan İsrailli bir yetkili, İsrail heyetinin geri dönüşünün müzakerelerin sona erdiği anlamın gelmemesi gerektiğini belirterek,
"Bu, tüm taraflar arasında koordine edilen bir hamle. Alınması gereken belirleyici kararlar var ve bu nedenle heyet, istişarelere devam etmek için geri döndü. Gidişat hala olumlu"
dedi.


Hamas’tan 10 sağ esire karşılık 2 bin 200 mahkumun serbest bırakılması talebi


Adı açıklanmayan bir başka yetkili ise Hamas’ın 10 sağ esire serbest bırakılması karşılığında İsrail’in ömür boyu hapis cezasına çarptırılmış 200 Filistinliyi ve 7 Ekim 2023’ten sonra Gazze’de tutuklanan 2 bin Filistinliyi serbest bırakmasını talep ettiğini söyledi.


İsrailli üst düzey yetkililerin, ABD Başkanı Donald Trump’ın Orta Doğu Özel Temsilcisi Steve Witkoff’a Hamas’ın taleplerinin "kabul edilemez" olduğunu söyledikleri aktarıldı. Witkoff’un da Hamas’ın son yanıtının
"kabul edilemez"
olduğu konusunda İsrail’le hemfikir olduğu iddia edildi.

Gazze’de ateşkes anlaşması için yürütülen arabuluculuk çalışmalarına katılan bir kaynak, İsrail’in Hamas’ın 10 esire karşılık müebbet hapis cezasına çarptırılmış 200 Filistinli mahkumu takas etme teklifinden rahatsız olduğunu, bu sayının sadece bir başlangıç teklifi olduğunu ve Hamas’ın İsrail’in makul gördüğü bir sayıda anlaşmaya yakın olduğunu söyledi.

Adı açıklanmayan başka bir kaynak ise, 7 Ekim’in ardından Gazze’de tutuklu bulunan ve Hamas’ın da takas kapsamında serbest bırakılmasını talep ettiği 2 bin Filistinlinin büyük çoğunluğunun suçlanmadığını belirterek, İsrail’i müzakerelerde takas olarak kullanmak üzere Gazzelileri keyfi olarak gözaltına almakla suçladı.


Tampon bölge

Kaynaklar, İsrail’in daha önce 2 kilometrelik bir tampon bölge talep ettiğini, Hamas’ın ise buna 1 kilometrelik bir tampon bölge teklifi ile karşılık verdiğini belirterek, İsrail’in daha sonra tampon bölge talebini 1,2 kilometreye indirdiğini ancak Hamas’ın 1 kilometrelik tampon bölge talebinde ısrarcı olduğunu ifade etti.


Hamas’ın ateşkes önerisine cevabı İsrail’e iletildi


Hamas, İsrail’in Gazze’de 60 günlük ateşkes önerisine yönelik cevabını arabuluculara sunmuştu. İsrail Başbakanlık Ofisinden yapılan yazılı açıklamada, arabulucuların Hamas’ın cevabını İsrail’in müzakere heyetine ilettiği, yanıtın şu anda incelendiği ifade edilmişti.

Doha’da yürütülen dolaylı görüşmelere Katar ve Mısır arabuluculuk ediyor. Masadaki anlaşma, İsrail’in 60 günlük ateşkes süresince bazı Filistinli esirleri serbest bırakması karşılığında Hamas’ın 10 rehine ile 18 ölü rehinenin cenazesini İsrail’e teslim etmesini içeriyor. Geçici ateşkesin başlamasının ardından taraflar, kalıcı ateşkesin şartları ve 10’u hayatta olduğu düşünülen 22 rehinenin serbest bırakılması konusunda görüşmelerde bulunacak.


Hamas'tan çağrı: Gazze'de yaşananlara sessiz kalmak uluslararası toplumun utanç lekesidir
Dünya
Hamas'tan çağrı: Gazze'de yaşananlara sessiz kalmak uluslararası toplumun utanç lekesidir
Filistin Devlet Başkanı Abbas’tan uluslararası topluma çağrı
Dünya
Filistin Devlet Başkanı Abbas’tan uluslararası topluma çağrı
Bir milyon Yahudi istila edecek
Dünya
Bir milyon Yahudi istila edecek

Yorumlar
Avatar

Sitemizde paylaştığınız yorumlar, diğer kullanıcılar için değerli bir kaynaktır. Lütfen farklı görüşlere ve diğer kullanıcılara saygılı olun. Kaba, saldırgan, aşağılayıcı veya ayrımcı ifadeler kullanmaktan kaçının.

Sayfa Sonu
Türkiye’nin Birikimi. Uluslararası Medya Grubu.

Türkiye’nin gündemini belirleyen haber kaynağına hoş geldiniz! Tarafsız, dinamik ve derinlemesine habercilik anlayışıyla Yeni Şafak, okuyucularına güncel gelişmelerin ötesinde bir deneyim sunuyor. Siyaset ve ekonomiden kültür-sanat ve spor dünyasına kadar geniş bir yelpazede sunduğu haberlerle, hem Türkiye’de hem de dünyada neler olup bittiğini anında öğrenin. Dijital platformlarıyla her an, her yerden en doğru bilgiye ulaşın; Yeni Şafak’la gündemi yakalayın!

Sosyal medyada bizi takip edin
Mobil Uygulamaları indirin

Gündemi cebinizde taşıyın! Yeni Şafak’ın mobil uygulamalarıyla, en güncel haberlere anında ulaşın. Siyasetten ekonomiye, spordan kültür-sanat dünyasına kadar geniş bir içerik yelpazesi parmaklarınızın ucunda! Hem iOS, hem Android hem de Huawei cihazlarınızda kolayca indirerek, günün her anında en doğru bilgiye hızlıca erişin. Hemen indirin, dünyadaki gelişmeleri kaçırmayın!

Kategoriler
Albayrak Medya

Maltepe Mah. Fetih Cad. No:6 34010 Zeytinburnu/İstanbul, Türkiyeiletisim@yenisafak.com+90 212 467 6515

YASAL UYARI

BIST isim ve logosu 'Koruma Marka Belgesi' altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz. Piyasa verileri iDealdata Finansal Teknolojiler A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir.

Tüm hakları saklıdır © Net Medya 2026