|

Rusya'da darbe kalkışması: Paralı asker grubu Wagner Putin yönetimine başkaldırdı

Rus paralı asker grubu Wagner Kurucusu Yevgeny Prigojin, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve yönetimini hedef alarak, "Bu gece, Rusya’yı zora sokan hainlere ve suçlulara dersini vereceğiz. Sergey Şoygu Kızıl Meydan'da asılacak." dedi. 'Darbe' söylentilerine neden olan gelişme sonrası Moskova borsasında büyük bir düşüş yaşandı. Kremlin Sarayı, "Putin, Wagner ile ilgili durumun farkında ve gerekli tüm önlemleri aldı." açıklamasında bulundu. Rusya Federal Güvenlik Servisi "silahlı isyan" suçlamasıyla Wagner üyeleri hakkında ceza davası açtı. Öte yandan Rusya'nın çeşitli noktalarında olası bir kalkışmaya karşı ordu sokağa inerek devriye atmaya başladı. Prigojin, silahlı grubunun Ukrayna'dan sınırı geçerek Rusya topraklarına girdiğini öne sürdü. Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in kısa süre sonra açıklama yapacağını söyledi.

17:35 - 24/06/2023 Cumartesi
Güncelleme: 22:28 - 24/06/2023 Cumartesi
Yeni Şafak
Rus paralı asker grubu Wagner'in kurucusu ve lideri Prigojin, Putin yönetimine baş kaldırdı.
Rus paralı asker grubu Wagner'in kurucusu ve lideri Prigojin, Putin yönetimine baş kaldırdı.
Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinde aktif bir rol üstlenen Rus paralı asker grubu Wagner ile Rus ordusunun yöneticileri arasında büyük bir kriz patlak verdi. Wagner’in kurucusu Yevgeny Prigojin, Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu ve Rusya Genelkurmay Başkanı Valery Gerasimov'un ismini açık açık vererek,
"Rusya’nın gerçek vatanseverleri, tarihi bilen, devletin çıkarlarını satan zayıf bir yönetim istemeyen vatanseverler sokağa insin, silah buluruz. Bu gece, Rusya’yı zora sokan hainlerin ve suçluların dersini vereceğiz. Şoygu, Kızıl Meydan’da asılacak."
dedi.

Wagner Rusya topraklarına girdi

Wagner'in kurucusu Prigojin, silahlı grubunun Ukrayna'dan sınırı geçerek Rusya topraklarına girdiğini öne sürdü.



Dakika dakika gelişen olaylar...

Çeçen birlikler Rostov'da

Wagner’in silahlı ayaklanmasına karşı Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’e destek veren Çeçen lider Ramazan Kadirov’un Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’e desteğini açıkladıktan sonra harekete geçti. Wagner’in lideri Evgeny Prigojin’i hainlikle suçlayan Kadirov, Çeçen birliklerini Wagner savaşçılarına karşı isyanın merkezi Rostov’a gönderdi. Wagner’in kontrolündeki Rostov’a hareket eden çok sayıda Çeçen birliği, akşam saatlerine doğru bölgeye giriş yaptı. Çeçen birlikler zırhlı araç ve teçhizatla Rostov’a ulaşırken, Wagner savaşçıları da Rostov’un kritik noktalarında bekleyişini sürdürüyor. Rostov sakinleri de muhtemel çatışmalara karşı kentten ayrılmaya devam ediyor.

Rusya'da sıkıyönetim ilan edildi

16.30
Rusya Devlet Başkanı Putin, sıkıyönetim kurallarının ihlal edilmesine 30 günlük gözaltı süresi öngören yasayı imzaladı.

Putin'in açıklamaları sonrası Prigojin'den ilk cevap: Teslim olmayacağız

16.49
Ürdün Dışişleri Bakanlığı, Moskova'daki Ürdün Büyükelçiliği ile koordineli olarak Rusya'da ikamet eden Ürdün vatandaşlarının durumlarını takip ettiğini duyurdu.
16.41 F
ransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un, Wagner grubunun Rus yönetimine isyan etmesinin ardından Rusya'daki durumu yakından izlediği bildirildi.
16.09
Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock, Wagner grubunun Rus yönetimine isyanıyla başlayan olayları dikkatle takip ettiklerini bildirdi.
16.06
Avusturya, vatandaşlarını "Wagner krizi" nedeniyle Rusya'nın özellikle Ukrayna sınırındaki kentlerine gitmemeleri konusunda uyardı.
13.10
Avrupa Birliği (AB) Konseyi Başkanı Charles Michel, Rusya'da Wagner Grubunun Rus yönetimine isyanıyla başlayan olayları yakından izlediğini belirterek bunun Rusya'nın iç meselesi olduğunu belirtti.
12.46
İtalya ve Estonya, Rusya'da Wagner Grubu'nun Rus yönetimine isyanıyla başlayan olayları dikkatle ve yakından takip ettiklerini bildirdi.
12.30
Wagner'in kurucusu Prigojin, "Hiçbir Wagner savaşçısı kendisini suçlu görerek devlet başkanı veya FSB'nin talebiyle teslim olmak niyetinde değil" dedi.
12.22
İngiltere Savunma Bakanlığı, Rusya'da Wagner grubunun Rus yönetimine isyanıyla başlayan olaylara ilişkin, "Yaşananlar, son zamanlarda Rus devletinin karşı karşıya olduğu en ciddi meydan okumayı temsil ediyor." değerlendirmesinde bulundu.

Putin'den ilk açıklama: Cezası çok ağır olacak

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Wagner’in eylemini “silahlı isyan” olarak nitelendirdi. Putin, "Rusya'yı tekrar bölmeye izin vermeyeceğiz. Halkımızı koruyacağız." ifadelerini kullandı. Ayrıca Putin, silahlı isyan girişiminde bulunanların kaçınılmaz olarak cezalandırılacağını belirtti.

10.50
Polonya Cumhurbaşkanı Andrzej Duda, Rusya'da yaşanan son gelişmeleri Başbakan Mateusz Morawiecki ve Savunma Bakanlığı yetkilileriyle görüştüğünü belirterek, "Doğu sınırımızın ötesindeki olayların seyri sürekli olarak izlenmektedir." ifadesini kullandı.

Letonya Dışişleri Bakanı Edgars Rinkevics de, "Rusya'daki gelişmeleri yakından takip ediyoruz ve ilgili makamlar şu anda durumu ve ihtiyaç duyulan ek güvenlik önlemlerini değerlendiriyor." değerlendirmesinde bulundu.

09:03: Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov: Putin açıklama yapacak
Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in kısa süre sonra açıklama yapacağını söyledi.
09:22: Rusya Savunma Bakanlığı:
Prigojin ve taraftarlarının yaptıkları silahlı isyaWagner'den yeni açıklamarosndır. Prigojin, Wagner savaşçılarını kendi suç macerasına sürüklüyor.

Wagner: Başladığımız işi bitireceğiz

Rus ordusunun yöneticilerine karşı büyük bir savaşın içine girdiklerini ifade eden Prigojin,
"Herkesten sakin olmalarını, provokasyonlara yenik düşmemelerini ve evlerinde kalmalarını rica ediyorum. Başladığımız işi bitirdikten sonra vatanımızı korumak için cepheye döneceğiz. Orduda adalet yeniden sağlanacak. Bundan sonra da tüm Rusya için adalet gelecek"
diye konuştu.
Rus komutanlar, Wagner'e "durma çağrısı" yaptı

Rus komutanlar, Rus güvenlik şirketi Wagner'e "durma" çağrısında bulundu.

Rusya'nın Ukrayna'daki birliklerinden sorumlu komutanı Sergey Surovikin, sosyal medyadan görüntülü mesaj yayınladı. Wagner'i durmaya çağıran Surovikin, "Birlikte çok zor bir yoldan geçtik. Birlikte savaştık, riskler yaşadık, kayıplar verdik, zaferler kazandık. Aynı kandan askerleriz. Durmaya çağırıyorum. Düşmanımız iç siyaset durumunun kötüleşmesini bekliyor. Düşmanın eline koz vermemeliyiz." ifadelerini kullandı.


Rus Korgenerali Vladimir Alekseyev de "Niyetiniz ne olursa olsun, yaptıklarınız ülke ve devlet başkanının arkasından bıçak saplamaktır. Rusya ve Silahlı Kuvvetlerinin imajına bundan daha büyük bir darbe olamaz. Böyle bir provokasyonu ancak ülkeye düşman olan yapabilir." değerlendirmesinde bulundu.

Wagner grubu Rostov'daki Rus Güney Askeri Bölge karargahına ulaştı

Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu'ya meydan okuyan Wagner'in kurucusu Yevgeniy Prigojin'in idaresindeki paralı güvenlik şirketi Wagner grubu, Rostov-Na-Donu'daki Rus Güney Askeri Bölge Karargah binasını kuşattı.

Sosyal medyada paylaşılan görüntülerde, Wagner savaşçılarının zırhlı araçlarla, tanklarla Rus Güney Askeri Bölge Karargah binası çevresinde konuşlandığı görülüyor. Wagner savaşçıları Rus Savunma Bakanlığına bağlı binanın kapı ve pencerelerini gören yerlere ağır silahlar yerleştirdi. Rostov-Na-Donu sokaklarında kritik noktaları kontrol etmeye çalışan Wagner grubu üyelerinin hareketliliği görülüyor.

Borsa 'darbe' söylentileriyle çakıldı

Rusya'da borsa, darbe söylentisiyle önemli düşüş yaşadı. Darbe söylentisinin bile para kazanmak ve vurgun yapmak için bazı oligarklar tarafından planlandığı da iddia edildi.

Kremlin'den açıklama: Putin tüm önlemleri aldı

Kremlin Sarayı Sözcüsü Dmitri Peskov,
"Putin, Wagner ile ilgili durumun farkında ve gerekli tüm önlemleri aldı."
açıklamasında bulundu.

Soruşturma başlatıldı: Silahlı isyana teşvik

Rus Terörle Mücadele Komisyonu, Rus paralı asker grubu Wagner’in lideri Prigojin'e karşı
'silahlı isyana teşvik'
suçundan soruşturma başlattı. Rus istihbarat servisi FSB ise,
"Bu ifadeler, Rus toprakları üzerinde silahlı bir iç savaş çağrısıdır."
açıklamasını yaptı.

Rusya Savunma Bakanlığı saldırıyı yalanladı

Rusya Savunma Bakanlığından yapılan açıklamada ise Wagner'in kamplarına dair sosyal medyada yer alan görüntülerin "sahte" ve "provakasyon" olduğu belirtildi.



Ukrayna Savunma Bakanlığı: Yaşananları izliyoruz

Yaşananlara ilişkin Rus işgali altında olan Ukrayna'nın Savunma Bakanlığından dikkat çeken bir paylaşım geldi. Yapılan açıklamada,
"Yaşananları izliyoruz."
denildi.

Wagner’in girdiği Rostov kentinde hareketlilik başladı

Rusya’da ayaklanma başlatan Rus paralı asker grubu Wagner’in kurucusu Evgeny Prigojin yeni bir mesaj yayınlayarak, “Şimdi Rostov’a giriyoruz. Askerler çekildi” dedi.


Rus paralı asker grubu Wagner’in lideri Evgeny Prigojin’in ayaklanma çağrılarının ardından Wagner savaşçıları Ukrayna sınırında bulunan Rusya’nın Rostov Bölgesi’nde görüldü. Gece saatlerinde açıklama yapan Wagner’in kurucusu Evgeny Prigojin, Rostov bölgesine giriş yaptıklarını söyledi. Rus askerlerinin ve istihbarat elemanlarının kendilerine zorluk çıkarmadığını vurgulayan Prigojin, Rostov kentinden Moskova’ya ilerlemeye devam edeceklerini duyurdu. Prigojin’in bu açıklamalarının ardından dikkatler Rostov’a çevrildi. Wagner’in başlattığı isyanın ardından Rostov ile Moskova’yı birbirine bağlayan M4 karayolunda ulaşıma kısıtlamalar getirildi. Sadece izin verilen araçlar M4 karayolunu kullanabilirken Rostov’da da birçok kısıtlamalar ilan edildi. Rostov Bölge Valisi Vasily Golubev alınan önlemlerle ilgili kamuoyuna duyuru yaparak kentte tüm etkinliklerin iptal edildiğini, toplu taşıma araçlarıyla ulaşıma kısıtlamalar getirildiğini ve hareket halindeki tüm araçlarda güvenlik aramasının başlatıldığını söyledi. Rostov halkına sokağa çıkılmaması çağrısında da bulunan Golubev, Rostov’da güvenlik güçlerinin önlemleri sıkılaştırdığını belirtti. Öte yandan Moskova’nın yanı sıra Voronej, Lipetsk, Krasnodar ve Kırım bölgelerinin resmi makamlarından yapılan resmi açıklamalarda güvenlik önlemlerinin arttırıldığı duyuruldu.

“Başsavcı Putin’e bilgi verdi”

Prigojin’in başlattığı isyanın ardından ilk açıklamasında Kremlin’in olayları yakından takip ettiğini aktaran Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, gece saatlerinde Rusya Başsavcısı İgor Krasnv ile Putin arasında bir görüşme gerçekleştiğini söyleyerek, “Rusya Federasyonu Başsavcısı İgor Krasnov, silahlı isyan başlatma girişimiyle bağlantılı olarak bir ceza davası başlatılması konusuyla ilgili Putin’e bilgi verdi” derken Prigojin ile ilgili resmen dava açıldığını belirtti. Peskov Putin’in diğer güvenlik ve istihbarat birimlerinden de sürekli bilgiler aldığını belirten Peskov, “Savunma Bakanlığı, FSB, İçişleri Bakanlığı ve Rus Muhafızları, isyan girişimiyle bağlantılı Vladimir Putin’e saat başı rapor veriyor” dedi.


#Rusya
#Wagner
#Vladimir Putin
#Darbe
1 yıl önce