|

Cumhurbaşkanı Erdoğan ilk altın dökümünü yaptı: En fazla üretim yapılan üç büyük madenden biri olacak

Türkiye'nin en büyük altın keşiflerinden biri olan 6.5 milyar dolar değerindeki, 109 ton altın rezervinin işleneceği Bilecik’te Gübretaş Maden Yatırımları A.Ş Altın Madeni tesisi Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katıldığı törenle açıldı. Tesisin en çok altın üretimi yapılan ilk üç 3 madenden birisi olacağını belirten Erdoğan, "İlk külçe altının dökümünü yapacağı madenden, yılda 6-7 ton altın üretimi hedefleniyor. Tam kapasite ile üretime geçtiğinde ülkemizde en fazla altın üretimi yapılan 3 madenden biri haline gelecek" ifadelerini kullandı. Madenden, yılda 6-7 ton altın üretimi hedefleniyor. İlk etapta yaklaşık bin kişinin istihdam edileceği tesis, yıllık üretime yüzde 15'lik katkı sağlayacak.

15:05 - 27/01/2023 Cuma
Güncelleme: 17:24 - 27/01/2023 Cuma
AA
Cumhurbaşkan Erdoğan, Bilecik’te Gübretaş Maden Yatırımları A.Ş Altın Madeni Açılışı ve İlk Altın Dökümü Töreni’ne katıldı.
Cumhurbaşkan Erdoğan, Bilecik’te Gübretaş Maden Yatırımları A.Ş Altın Madeni Açılışı ve İlk Altın Dökümü Töreni’ne katıldı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ziyaretler ve açılışlara katılmak için helikopterle Bilecik’in Söğüt ilçesine geldi. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez ile Bilecik Valisi Kemal Kızılkaya tarafından karşılanan Cumhurbaşkanı Erdoğan, cuma namazını Ertuğrul Gazi Camii’nde kıldı. Erdoğan, daha sonra Ertuğrul Gazi Türbesi’ni ziyaret ederek dua etti.


'İLK ETAPTA 2,5 TONA KADAR ALTIN ÜRETME KAPASİTESİ'

Tarım Kredi Kooperatifi Genel Müdürlüğü iştiraklerinden Gübretaş’a ait Söğüt Altın Arama Tesisleri'ne geçen Erdoğan, burada konuşma yaptı. Tesisin ilk etapta yıllık 2,5 tona kadar altın üretme kapasitesi ile çalışacağını dile getiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, şunları söyledi: "Gübretaş Maden Yatırımları uhdesinde bulunan Söğüt Altın Madeni ile ilgili yatırım sürecini 2021 yılı Ocak itibarıyla başlatmıştık. Maden sahasında yapılan çalışmalar neticesinde, 109 ton altın kaynağı ile 60 ton altın rezervi tespit edildi. Bir başka ifadeyle 3,5 milyon ons kaynağı 1,92 milyon ons rezerve tekabül eden bu altının bir an önce Türk ekonomisine kazandırılması için çalışmaları hızlandırdık. Maden sahasındaki yatırım faaliyetleri 3 ayrı faz olarak toplam 500 milyon dolara ulaşacak şekilde planlandı. Bugüne kadar yaklaşık 70 milyon dolar yatırım gerçekleştirilerek, projenin ilk kısmı tamamlandı. Daha önce söz verdiğimiz gibi tesis ilk altın dökümünü yapacak şekilde hazır hale getirildi. Bu tesis ilk etapta yıllık 2,5 tona kadar altın üretme kapasitesi ile çalışacak. Kalan 2 fazın yatırımlarını da 3 yıl içinde neticelendirmeyi planlıyoruz. Böylece yıllık üretim miktarını yaklaşık 6,5 tona yükselteceğiz. Ülkemizin ortalama yıllık altın üretiminin 35 ton civarı olduğu dikkate alındığında, Söğüt Altın Madeni’nin önemi daha iyi anlaşılacaktır. Burası tam kapasite ile faaliyete geçtiğinde ülkemizde en çok altın üretimi yapılan ilk 3 madenden 1'i olacaktır.” 


'BİLECİK’E MÜJDELERLE GELDİK'

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bilecik'te toplam yatırım tutarı 1 milyar 771 milyon lirayı bulan kamu ile 653 milyon lira olan özel sektör projelerinin resmi açılış törenini yapacaklarını söyledi. Erdoğan, “Bugün itibarıyla Söğüt altın madeni sahasında yaklaşık 1000 kardeşimiz istihdam ediliyor. İlerleyen dönemlerde bu sayının 1300’ü bulmasını bekliyoruz. Söğüt ve Bilecik’le birlikte Türkiye'nin ekonomisine katkı sağlayacak tesisimizin hayırlı olmasını Allah'tan diliyorum. Tesisin bugünlere gelmesinde emeği geçen herkesi tebrik ediyorum. Tabi bugün Bilecik'e sadece altın madeninin açılışı için gelmedik. İnşallah buradan şehir merkezimize gidecek, valilik önünde bizleri bekleyen Bilecikli kardeşlerimizle kucaklaşacağız. Bu vesileyle toplam yatırım tutarı 1 milyar 771 milyon lirayı bulan kamu ile 653 milyon lirayı olan özel sektör projelerinin resmi açılış sevincini vatandaşlarımızla birlikte Bilecik'te yaşayacağız. Ardından Bilecikli gençlerimizin heyecanına, coşkusuna ortak olacağız. Böylece müjdelerle açılışlarla hizmetlerle dolu bir programla yıllar sonra Bilecik'te ve Bilecikli kardeşlerimizle hasret gidereceğiz” diye konuştu.

'20 YILDA KATETTİĞİMİZ MESAFE GERÇEKTEN TAKDİRE ŞAYANDIR'

Türkiye’nin, 2002'den itibaren tarihinin en büyük kalkınma ve demokrasi hamlelerini gerçekleştiren ülke olduğunu anlatan Erdoğan, “Son 20 yılda gerçekten büyük bir gayretle samimiyetle çalışarak ülkemizin bölgesini üretim ve ticaret merkezi haline getirdik. Nerede bir eksiğimiz, sıkıntımız veya geliştirilmeye muhtaç bir alan varsa hiçbirini ihmal etmeden hepsini de çözüme kavuşturduk. Göreve geldiğimiz Türkiye ile bugünün Türkiye'si arasındaki o devasa farkı, meselelere ideolojilerinin penceresinden bakmayan herkes görebiliyor. Bilhassa yaşı 35-40’ın üzerinde olan ve ülkemizin eski sorunlarını bilen, hatırlayan vatandaşlarımız, iktidarlarımız döneminde yapılan hizmetlerin büyüklüğünü ne manaya geldiğini gayet iyi biliyor. Kalkınmanın temel altyapısını oluşturan eğitim, sağlık, ulaştırma, haberleşme, enerji gibi alanlarda sadece 20 yılda katettiğimiz mesafe gerçekten takdire şayandır. Eğitimde, binadan personele pek çok kronik sorunu çözdük. Hastanelerimiz sağlık hizmetlerinde örnek gösteriliyor. Yollarımızın standardı birçok Avrupa ülkesinin bile üzerinde” dedi.

​'YENİ KEŞİFLERLE YERLİ ALTIN ÜRETİMİNİ ARTIRMAYI HEDEFLİYORUZ'

Çevrecilik bahanesiyle Türkiye’ye yabancı destekli operasyonlar yapıldığını söyleyen Erdoğan, şöyle devam etti:“Sivil toplum kuruluşu görünümlü yapılan en iyi kamuoyunun hassasiyetinin istismar edilmesi başta olmak üzere pek çok araç bu doğrultuda kullanılmıştır. Kıymetli maden sektörümüzün gelişmemesi için her yol denenmiştir. Tüm dünyada kabul gören maden çıkarma yöntemlerine ses etmeyenlerin, ülkemiz söz konusu olunca ortalığı nasıl ayağa kaldırdığını milletimizi nasıl galeyana getirdiğini hepimiz hatırlıyoruz. Türkiye'nin yer altı kaynaklarını gün yüzüne çıkarmak ve ekonomimize kazandırma mücadelemizde, biz de pek çok saldırıyla karşılaştık. Gezi olaylarındaki sokak terörünün de kara propaganda faaliyetlerinin de bizi yolumuzdan alıkoymasına müsaade etmedik. Elimizdeki tüm imkanları seferber ederek kıymetli maden sektörümüzün önündeki engelleri tek tek kaldırmaya çalıştık. Böylece 2000 yılında neredeyse 0 olan altın üretimimiz 2020 yılında 42 tonla cumhuriyet tarihinin rekorunu kırdı. Son 5 yıllık verilere göre ortalama üretimimiz yıllık 35 ton civarındadır. Göreve geldiğimizden bu yana toplam 455 ton altının üretilmesini sağladık. Günümüzde 16 farklı madende üretim gerçekleştiriliyor. Yapacağımız yeni keşiflerle yerli altın üretimini artırmayı hedefliyoruz. Dış ticaretimizin dengeye kavuşabilmesi için ülkemizin potansiyelini her alanda olduğu gibi altında da en üst seviyede kullanmamız gerekiyor. Bugün açılışını yapacağımız Söğüt Altın Madeni’ni bu hedef doğrultusunda atılmış önemli bir adım olarak görüyorum. Söğüt Altın Madeni'nin burada çalışan kardeşlerimizle birlikte tüm ülkemiz için hayırlı olmasını diliyorum.” 



#erdoğan
#bileci
#altın madeni
1 yıl önce
default-profile-img