|

Asıl BBG şimdi başlıyor

TSK’nın büyük bir hassasiyetle sürdürdüğü Kandil operasyonu son dönemlerin en çok konuşulan konularından biri olurken, bu kez devam eden operasyonun geçtiğimiz 20 yıldaki tüm operasyonlardan farklı olacağı öğrenildi. Yıllar önce ABD’nin vermediği ya da kasıtlı olarak eksik verdiği istihbarat bilgilerini günümüzde kendi imkanlarıyla anlık olarak takip edebilen Türkiye, Kandil’i önce havadan vuracak, ardından fırtına obüsleri ile bölgede tam kontrol sağlayacak. Bundan 10 yıl önce BBG evi olarak nitelenen Kandil, Türkiye'nin milli araçlarıyla çok daha ileri teknolojilerle oldukça net bir şekilde gözetim altında...

Yeni Şafak ve
14:17 - 8/06/2018 Cuma
Güncelleme: 17:08 - 8/06/2018 Cuma
Yeni Şafak
Güvenlik güçleri, Kandil'e doğru karadan emin adımlarla ilerlemesini sürdürüyor.
Güvenlik güçleri, Kandil'e doğru karadan emin adımlarla ilerlemesini sürdürüyor.

Kamuoyunun çok uzun yıllardır hemen her dönemde duyduğu ‘Kandil operasyonu’ bu kez diğerlerinden çok daha farklı bir şekilde yeniden Türkiye’nin gündeminde.

Geçtiğimiz 20 yılda çok sayıda hava harekatı yapılan Kandil’e Türk Silahlı Kuvvetleri bu kez karadan da oldukça kararlı ve etkili bir şekilde yaklaşıyor.

Uzmanlara göre, özellikle Afrin’de tüm dünyanın parmak ısırdığı insansız hava araçlarının kabiliyetleri aradan geçen zaman içerisinde çok daha etkin bir hale getirildi ve bu etkin araçlar Kandil’de de kullanılacak.

Türkiye ve Etki Alanındaki Bölgeler Savunma Analisti Turan Oğuz, Kuzey Irak'ta orta çaplı operasyonların aslında Ekim 2017'de başladığını vurgulayarak, Mart ayından bu yana etkisini artıran operasyonun bugün itibariyle hemen tüm çevrelerce çok yakından takip edilen bir hale geldiğini söyledi.

Kandil’e bu kez sınırlı bir hava harekatı düzenlemek yerine kara birliklerinin ‘geçici üs bölgeleri’ oluşturarak Kuzey Irak'ta ilerlemesinin çok önemli olduğuna dikkati çeken Oğuz, “Şu anda TSK unsurları tüm gücünü ortaya koymuş değil. Kandil’in fırtına obüslerinin menzili altına girmesiyle baskı çok daha net hissedilecek” ifadesini kullandı.

“MİT’in sinyal istihbarat amaçlı insansız hava aracı da bölgede”

Oğuz, bölgede hava kuvvetlerinin çok etkin bir performans sergilediği bilgisini paylaşarak, şöyle devam etti:

  • “Hem İHA’lar hem SİHA’lar orada çok etkin bir şekilde kullanılıyor. Ayrıca, Milli İstihbarat Teşkilatı hizmetine sunulan ANKA-I da (Sinyal istihbaratında oldukça etkin) bölgede. ANKA ve diğer imkanlarımızla teröristlerin tüm telsiz iletişimini takip edebilme imkanına erişmekle kalmıyoruz, MİLKAR elektronik karıştırma ve köreltme uçakları gibi platformlarımızla teröristlerin telsiz sinyallerini de karıştırabiliyoruz. Tüm bunlarla birlikte eminim ki unsurlarımız kusursuz bir keşif, gözetleme ve işaretleme icraatlarına imza atıyordur.”

“Afrin’den bu yana çok yol aldık”

Afrin’de adeta tarih yazan hava unsurlarında o günden bu yana çok önemli gelişmelere imza atıldığını anlatan Oğuz, “Örneğin MAM-L mühimmatı daha da geliştirildi. Termobarik harp başlıklı mühimmatı mağaranın girişine atarak mağaradaki teröristleri etkisiz hale getirebiliriz. Çok değil bundan 1 sene öncesine kadar bile böyle bir kabiliyetimiz yoktu. Şuan TSK hava unsurları, düşmanı açıkta da görse, mağarada da bulsa avlayabilecek bir konuma geldi ve bu çok önemli” dedi.

“Obüsler uçağa benzemez”

Oğuz, bir bölgeyi havadan vurmak ile karadan ilerleyerek ele geçirmek arasında ciddi bir fark olduğunun altını çizerek, şunları kaydetti:

“Ordumuzun Kandil yolunda ilerlerken üsler oluşturarak darbeli vuruş ve süpürme yöntemlerini birlikte kullanması, buradan hemen çıkmayacağımızı da gösteriyor.

Biz ilerledikçe, fırtına obüslerimizi ateşleyeceğimiz menzil de daha Irak içlerine kayacak. Ve bir süre sonra Kandil’de belirlenen hedeflere yaklaşık 40 km kaldığında obüslerimizi ve diğer topçu öğelerini de kullanabileceğiz.

Fırtına obüsleri tarafından oluşturulacak saati ve yoğunluğu belirsiz ateş baskısına orada konuşlu terörist grupların uzun süreli dayanma ihtimali yok. Mevcut kamp ve mevzileri bırakıp daha güneye çekilmek ve silah etki alanından uzaklaşmak durumunda kalacaklardır."

“Kandil, şimdilik Afrin’den farklı”

  • TSK’nın El Bab’da süpürme, Afrin’de ise kuşatma harekatları yaptığını vurgu yapan Oğuz, “Bu kez de önce 2017'de süpürme harekatı ile başladı. Şu anda darbeli vuruş ile devam ediyor. Kandil'e ulaştığımızda -hala kaçmamış olurlarsa- kuşatma harekatıyla mutlak imha yönünde ilerler. Tabii burada sadece Türkiye’nin değil, Irak, İran, ABD gibi bölgede etkili tüm aktörlerin tutumu da önemli. Şu anda perdenin önünde çok fazla müdahil olmuyor gibiler. Ama bir noktada ciddi bir direnç göstermeleri kuvvetli ihtimal. Kişisel görüşüm; Kandil’i topçu vasıtalarıyla vurabilecek bir mesafeye gelmemiz, en büyük direnç noktasını oluşturacaktır. Çünkü en nihayetinde çevremizdeki aktörler bölgede terör belasından arınmış ve bu gücü başka alanlara yöneltebilecek güçlü bir rakip istemeyeceklerdir” ifadesini kullandı.

“Asıl BBG şimdi başlıyor”

Yaklaşık 10 yıl önce dönemin Genelkurmay Başkanı Yaşar Büyükanıt’ın “Kandil bizim için BBG evi gibi” sözlerini de değerlendiren Oğuz, şöyle devam etti:

Uydularımız aynı noktanın üzerinden yaklaşık 2 günde bir fotoğraf gönderiyor. Özel keşif podu takılmış savaş uçaklarımız bölgeden gerçeğe yakın zamanlı görüntüler gönderiyor. Ayrıca insanlı ve insansız keşif ve gözetleme uçaklarımız da orayı gerçek zamanlı olarak izliyor. Tüm bunlara MİT personelimizin sahadan aldığı istihbaratı ve şu an fiilen o sıcak bölgelerde gizli operasyonlar yürüten özel kuvvetler askerlerimizden gelen bilgileri de ekleyebiliriz.

  • Bu tür operasyonlara 10 sene önce BBG evi diyorsak, günümüz için, 10-15 farklı kamerayla, her açıdan, 4K kalitesinde yayın yapılan bir iş olarak düşünebiliriz.”
#Kandil operasyonu
#Türkiye
#Irak
#SİHA
#Bayraktar
6 yıl önce
default-profile-img