|

DEAŞ taşeron

Sultanahmet’teki saldırıyla ilgili 5 kişinin gözaltında olduğunu belirten Başbakan Davutoğlu, canlı bombanın Türkiye’ye mülteci gibi girdiğini söyledi. Davutoğlu, “DEAŞ öyle bir örgüt ki bir piyon. Saldırının perde arkasında etkin aktörler var. DEAŞ’ı kullananları ortaya çıkarmaya çalışıyoruz” dedi.

Yeni Şafak ve
06:00 - 14/01/2016 Perşembe
Güncelleme: 03:33 - 14/01/2016 Perşembe
Yeni Şafak

Başbakan Ahmet Davutoğlu, İstanbul Valiliği'nde önceki gün gerçekleştirilen terör saldırısına ilişkin güvenlik brifingi aldı. Daha sonra basın mensuplarına önemli açıklamalarda bulunan Davutoğlu, “DEAŞ'ı kullananları ortaya çıkarmaya çalışıyoruz" dedi. Davutoğlu, özetle şunları söyledi: Terör olgusu artık ülkelerden ve şehirlerden bağımsız olarak dünyanın her yerinde bütün insanlığı tehdit eden bir olgudur. Dolayısıyla bu münferiden İstanbul'da ve Türkiye'de değil, bütün önemli baş şehirlerde, bütün önemli şehirlerde, bütün ülkeleri kaygılandıran, alarm halinde tutan bir husustur. Paris'te, Londra'da, New York'ta, Madrid'de yaşadığımız terör eylemleri, açık şekilde bunun bütün insanlığı ilgilendiren ciddi bir meydan okuma olduğunu hepimize gösteriyor.Maalesef 10 yabancı uyruklu misafirimizi kaybettik, 15 yaralımız vardı. 6 hastamız şu anda hastanelerimizde, diğer hastalar taburcu edildi. 6 hastayla ilgili itinayla bütün çalışmalar yürütülüyor. Saldırganın kimliği tespit edildi, sizlerle de paylaşıldı. Bugün (dün) bu çerçevede 4 ayrı gözaltı daha oldu, saldırganın kimliğinin tespiti sonrasında. Biraz önce de saldırganın Türkiye'ye giriş yolu, bütün kontakları, arka plandaki ilişkileri konusunda aldığım bilgiler, bu meselenin görünür yüzünün dışında bazı önemli unsurlar ve perde arkası etkin aktörler olabileceği kanaatimizi pekiştirdi.



PİYONLARI TESPİTE ÇALIŞIYORUZ


Evet, saldırganın DEAŞ bağlantısı tespit edildi. Ancak artık DEAŞ öyle bir örgüt ki bir piyon ve bazen de kamufle edilebilecek bazı eylemlerin rahatlıkla kullanılmasını sağlayan bir ara örgüt, bir taşeron. İstanbul'u bütün bu saldırılar karşısında korumak hepimizin görevidir. Kimse İstanbul'un güvensiz bir şehir olduğu intibaını yaymasın. Her türlü tedbiri alacağız. Etkin bir mücadele gücüne sahibiz. Saldırının perde arkasında etkin aktörler var. DEAŞ'ı kullananları ortaya çıkarmaya çalışıyoruz.



MÜLTECİ GİBİ GİRİŞ YAPTI


Bu şahıs kontrol altında olan, yani takip edilen bir şahıs değildi. Türkiye'ye normal bir sığınmacı olarak giren bir şahıs. Daha sonra tüm bağlantıları ortaya çıkarılıyor. Kişinin DEAŞ ile irtibatı tespit edildi.



Her türlü ek tedbir alınacak


İstanbul'un güven ve huzur şehri olması yönünde atılacak adımları, tüm güvenlik birimleriyle tartıştıklarını belirten Davutoğlu, “Sadece terör tehdidi karşısında değil, sadece bu tür saldırılar karşısında değil, aynı zamanda özellikle de uyuşturucuya karşı mücadelede, asayişte, kaçakçılık ve organize suçlar konusunda da İstanbul'u dünyanın en güvenli şehirlerinden biri kılmak hepimizin görevi. Almanya İçişleri Bakanı Maiziere'nin de vurguladığı gibi, biz bütün Alman dostlarımızı, Avrupalı dostlarımızı, bütün insanlığı, insanlık tarihinin birikiminin özeti, hülasası olan İstanbul'a gelmeye davet ediyoruz" dedi. Davutoğlu, “Türkiye'nin her köşesinde ama özellikle İstanbul'da, milletimizin, halkımızın güvenliği, şehirlerimizin asayişi için ne tedbir alınması gerekiyorsa, demokratik hukuk devleti kuralları için de bunu alacağız. Daha görünür, daha etkin tedbirler" ifadesini kullandı.



Sultanahmet'e Karanfil bıraktı


Başbakan Ahmet Davutoğlu, İstanbul'daki bulunan Almanya İçişleri Bakanı Thomas de Maiziere ile birlikte Sultanahmet'e giderek saldırının gerçekleştiği yere karanfil bıraktı.





Davutoğlu, önceki gün Sultanahmet'te meydana gelen canlı bomba saldırısında yaralananları tedavi gördükleri hastanelerde ziyaret etti. Davutoğlu, İçişleri Bakanı Efkan Ala, Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu ve Almanya İçişleri Bakanı Thomas de Maiziere, Samatya'daki İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne geldi. Başbakan Davutoğlu ve beraberindeki heyetin ziyareti, yaklaşık 20 dakika sürdü. Ziyarette eşi Sare Davutoğlu da Başbakan Davutoğlu'na eşlik etti. Hastanede, terör saldırısında yaralanan 3 Alman ve 1 Norveçli turistin bulunduğu öğrenildi. Başbakan Ahmet Davutoğlu ve beraberindekiler daha sonra Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesinde tedavileri süren yaralılara ziyarette bulundu. Başbakan, hastane ziyaretinin ardından Almanya İçişleri Bakanı ve beraberindekilerle saldırının gerçekleştiği Sultanahmet'e geçti. Burada yetkililerden saldırıya ilişkin bilgi alan Davutoğlu ve beraberindekiler, patlamanın olduğu yere karanfil bıraktı.



Rusya DEAŞ'e alan açıyor


Başbakan Ahmet Davutoğlu, İstanbul Valiliği'ndeki basın toplantısında Rusya'ya da sert eleştiriler gönderdi. Türkiye'nin kendine yönlelik saldırılara uygun gördüğü karşılığı uygun gördüğü zamanda yapacağını aktaran Davutoğlu şunları kaydetti: Şu anda maalesef bariyer söz konusu. Türkiye'nihavadan yapacağı operasyonlar konusunda birtakım ülkeler engelleyici tutum içindeler. Ya kendileri DEAŞ'i yok etsinler ya bıraksınlar biz yok edelim. Ama kimse 'DEAŞ'e karşı mücadele ediyorum' görüntüsü adı altında sivil halkı ve muhalefeti cezalandırarak, DEAŞ'e alan açmayı düşünmesin.” Davutoğlu, bir istihbari bilgiyi paylaşmak istediğini belirterek, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Biliyorsunuz son günlerde Suriye ılımlı muhalefetinin DEAŞ'e karşı bir operasyonu başladı, bazı bölgeler kurtarıldı. Onun üzerine rejim, Şam'a yakın bölgedeki DEAŞ unsurlarıyla anlaşarak, otobüsleriyle DEAŞ unsurları Suriye'nin kuzeyine doğru sevk etti. Suriye'de kirli iş birliklerini görüyoruz.”



#canlı bomba
#sultanahmet saldırısı
#davutoğlu
8 yıl önce