|

İBB'nin hukuksuz yıkımına kafe sahiplerinden tepki: Özel mülkü herhangi bir uyarı yapmadan yıktılar

CHP yönetimindeki İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Üsküdar'da sahil kesiminde yer alan bazı kafeleri hukuksuz şekilde yıkma kararı aldı. Kararın hukuka aykırı olduğunu belirten kafe sahipleri, İstanbul 8. İdare Mahkemesi'ne başvurdu. Mahkeme dosya hakkında karar verilinceye kadar dava konusu işlemin yürütmesinin durdurulmasını kararlaştırdı. Mağdur işletmecilerden birisi yaptığı açıklamada, "İBB burada partizanlık yapıyor. Özel mülkümüzü herhangi bir bilgilendirme yapmadan yıktılar. 'Biz yıkacağız siz sonradan mahkemeye verin paranızı alırsınız' diyerek bize yanıt veriyorlar" diye konuştu. Mağdur işletmecilerin avukatı ise yaptığı açıklamada, "Buradaki yapıların tamamında yapı kullanım izin belgeleri kayıt belgeleri var. Bunlar imara aykırılık sebebiyle yıkılamaz, kanunsuzdur." diye konuştu.

21:04 - 30/05/2023 Salı
Güncelleme: 22:08 - 30/05/2023 Salı
Yeni Şafak
İstanbul 8. İdare Mahkemesi, İBB'nin Üsküdar sahil yolundaki bir kafeyi yıkım işleminin durdurulmasına karar verdi.
İstanbul 8. İdare Mahkemesi, İBB'nin Üsküdar sahil yolundaki bir kafeyi yıkım işleminin durdurulmasına karar verdi.

İstanbul Üsküdar'da 'kaçak' olduğu gerekçesiyle CHP yönetimindeki İBB tarafından yıkım kararı alınan kafeler bölgesinde olay çıktı. Çıkan olaylarda 3 belediye personeli yaralandı. Kararın hukuka aykırı olduğunu belirten kafe sahipleri, işlemin iptali ve yürütmenin durdurulması için mahkemeye başvurdu. İstanbul 8. İdare Mahkemesi, dosya hakkında karar verilinceye kadar dava konusu işlemin yürütmesinin durdurulmasını kararlaştırdı.

Mahkeme hukuksuzluğa 'dur' dedi: Yıkım durduruldu

İstanbul 8. İdare Mahkemesi, İstanbul Büyükşehir Belediyesinin (İBB) Üsküdar sahil yolundaki bir kafeyi yıkım işleminin durdurulmasına karar verdi.

Kafe sahiplerinin avukatları aracılığı ile yaptığı başvuruyu inceleyen İstanbul 8. İdare Mahkemesi, dosya hakkında karar verilinceye kadar dava konusu işlemin yürütmesinin durdurulmasını kararlaştırdı.

Karar üzerine belediye ekipleri yıkımı durdurdu.

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu aleyhine sloganlar atan çalışanlar kafedeki malzemeleri dükkana yeniden taşıdı.

İBB'nin hukuksuz yıkımına kafe sahiplerinden tepki: Özel mülkü herhangi bir uyarı yapmadan yıktılar

Mağdur işletmecilerden birisi tvnet'e yaptığı açıklamada
, "İBB burada partizanlık yapıyor. Özel mülkümüzü herhangi bir bilgilendirme yapmadan yıktılar. 'Biz yıkacağız siz sonradan mahkemeye verin paranızı alırsınız' diyerek bize yanıt veriyorlar"
diye konuştu.

"Erdoğan Üsküdarlı olduğu için böyle yapıyor"

"İBB yönetimi, tapulu yeri neden yıktığını söylemek zorunda"
diyen vatandaş şu ifadeleri kullandı:
"İBB burada partizanlık yapıyor. Burası özel mülktür, özel mülkü kaçak yapı diyerek yıktılar. Burası 50 senedir var, burayı neden yıktığını kendisi de bilmiyor.
Üsküdar AK Partili olduğu için, Cumhurbaşkanımız buralı olduğu için böyle yapıyor.
Tapulu yeri neden yıktığını söylemek zorunda. Meydan düzenlemesi Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yapıldı, burası günü birlik tesis alanı oldu. İBB, 'Biz yıkacağız siz sonradan mahkemeye verin paranızı alırsınız' demektedir.

Özel mülkümüzü yıktı, İBB ile mahkemelik oldu. Halk TV'de bizi karalıyor, kötülüyor. Kararnamelerimiz, ruhsatlarımız vardır. İmamoğlu'na da belki yanlış bilgi veriyorlar. Yardımcıları da buraya gelip kaçtı.

Hemen karşımız, İBB'nin kendi mülküdür. Burada bir proje varsa önce özel mülkü istimlak etmek zorunda değil mi? Böyle bir karar da yok.

İBB İstanbul'da bir iş yapmamıştır. Sadece algı yapmaktadır. Hava kirliliği, trafikle ilgilenmiyor. 10 tane metro yapıyorum diyor işi gücü algı yapmak, insanları kandırıyor.

İmara aykırılık var diyerek bu yapıları yıkmaya çalışıyorlar. Yürütmeyi durdurmayı kaldırdığı için buraları yıkmaya çalışıyor. Burada İBB'nin bir tasarrufu yoktur.

"Buradaki yapıların tamamında yapı kullanım izin belgeleri kayıt belgeleri var"

Mağdur işletmecilerin avukatı ise yaptığı açıklamada, "Buradaki yapıların tamamında yapı kullanım izin belgeleri kayıt belgeleri var. Bunlar imara aykırılık sebebiyle yıkılamaz, kanunsuzdur." diye konuştu.

Avukatın konuya ilişkin açıklamaları ise şöyle:

"Buradaki yapıların tamamında yapı kullanım izin belgeleri kayıt belgeleri var. bunlar imara aykırılık sebebiyle yıkılamaz, kanunsuzdur diyor. İmara aykırı bir yapı var diyerek 20 yıl önceki tutanakları konuşuyorlar. Tescil alanı değil, Boğaziçi görünür alanı değil. Mahkemenin yürütmeyi durdurma kararına rağmen buraları yıkmaya çalışıyorlar. Buralar 1990 yılında CHP'li Nurettin Sözen tarafından yapıldı. Birçok ilçeden insanlar bu kafelerde oturuyorlar, istifade ediyorlar. Bu kafeler kaldırıldığında burada alternatif restoranlar yok. Akşam karar çıkarıp sabah uygulamaya kalkıyorlar, herhangi bir bilgilendirme olmadan. Yapılar kaçmıyor ki bir saat iki saat sonra yıkarsınız. Buradaki esnaflarla görüşerek uzlaşarak yıkarsın, insanların ekmek teknesi. Belediyenin yetkilisi, imar müdürü geldi. Karşıdan görüntü alıyorlar. İnsanlığa aykırı bir yaklaşımla yıkım uygulamaya çalışıyorlar."




#İstanbul Büyükşehir Belediyesi
#Üsküdar
#İBB
#Mahkeme
1 yıl önce