|

Maskeleri düştü

Terör destekçilerinin maskesi bir kez daha düştü. Çağlayan Adliyesi'nde Savcı Mehmet Selim Kiraz’ı şehit eden DHKP-C’li teröristlere destek veren medya organlarına tepki devam ederken bir şok da beyazperdeden geldi. Sinemacılar 2012’de Tunceli Ovacık Savcısı Murat Uzun’un katledilmesi emrini veren PKK’lı teröristi bir belgeselle kahraman ilan etti.

Yeni Şafak
04:00 - 17/04/2015 Cuma
Güncelleme: 01:24 - 17/04/2015 Cuma
Yeni Şafak

İstanbul Çağlayan'daki Adalet Sarayı'nda Savcı Mehmet Selim Kiraz'ı şehit eden DHKP-C'li teröristlere medya, 2012'de Tunceli Ovacık'ta Savcı Murat Uzun'u şehit eden PKK'lılara ise sinemacılar sahip çıktı. 34'üncü İstanbul Film Festivali'nde 'Bakur' (Kuzey) isimli PKK belgeseli gösterimden çıkarılınca sinemacılar sözde 'sansür' iddiasıyla kara propaganda başlattı.



SAVCI KATİLİ TERÖRİSTLERE ÖVGÜ


Tunceli Ovacık'ta 2,5 yıl önce Savcı Murat Uzun'u şehit eden teröristleri kahraman gibi gösteren 'Bakur' (Kuzey) isimli PKK belgeseline önce onay veren festivalin organizatörü İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) gösterimden bir kaç saat önce filmi gösterimden kaldırdı. İKSV, “festivallerde gösterilecek filmlerin kayıt tescil belgesi almış olması zorunluluğu” nedeniyle belgeseli gösterimden kaldırdığını duyurdu. Duyurunun hemen ardından Savcı Kiraz'ı şehit eden DHKP-C'lilere terörist diyemeyen medya kuruluşları, gazeteciler ve sanatçılarca sözde sansür iddiasıyla kara propaganda başlatıldı.



İNANIR: FİLMİ GÖRMEDİM


Sansür kampanyası toplantısına Festival Direktörü Azize Tan ile festivalin jüri üyeleri destekçi olarak katıldı. Henüz filmi bile görmeyen sanatçılara meslek örgütlerince imzalatılan bildiri sanatçı Meltem Cumbul tarafından okundu. Toplantıda Ulusal ve Uluslararası Altın Lale ve Ulusal Belgesel Yarışmaları ile festivalin kapanış töreninin iptal edildiği açıklandı. Radikal gazetesi ise Halk Ödülü'nü iptal ettiğini duyurdu. 22 filmin yönetmeni, Antalya Film Festivali'nde olduğu gibi telefonla aranarak festivalden filmlerini çekmeleri sağlandı. Kadir İnanır, film ile ilgili bir soru üzerine, “Filmi izlemedim. İzleyince söylerim” dedi.



DESTEKÇİ KURUMLAR


Sansür bildirisine şu kurumlar katıldı: Belgesel Sinemacılar Birliği (BSB), Çağdaş Sinema Oyuncuları Derneği (ÇASOD), Film Yönetmenleri Derneği (FİLMYÖN), Oyuncular Sendikası, Senaryo ve Diyalog Yazarı Sinema Eseri Sahipleri Meslek Birliği (SENARİSTBİR), Senaryo Yazarları Derneği (SEN-DER), Sinema Emekçileri Sendikası (SİNESEN), Sinema Eseri Yapımcıları Meslek Birliği (SE-YAP), Sinema Oyuncuları Derneği (SODER), Sinema Oyuncuları Meslek Birliği (BİROY), Sinema ve Televizyon Eseri Sahipleri Meslek Birliği (SETEM), Türkiye Sinema Eseri Sahipleri Meslek Birliği (SESAM)



SALDIRIYA DA DESTEK VERMİŞLERDİ


Bakur filmine veren isimler oldukça tanıdık. Nuri Bilge Ceylan, Onur Ünlü gibi isimlerin yanı sıra Agos, Özgür Gündem ve Radikal gazetesi de filme destek veren yayınlarıyla dikkat çekti. Çağlayan Adliyesi'nde Savcı Kiraz'ın şehit edildiği terör eyleminde teröristlere toz kondurmayarak bunun yerine hükümeti suçlayan gazeteciler Mirgün Cabas, Banu Güven ve akademisyen Koray Çalışkan ile Elif Ilgaz, Nebil Özgentürk gibi isimler de sosyal medyada PKK tanıtım filmine destek çıktı. Bakur filmine destek veren diğer kurumlar ise şöyle; İKSV, SİYAD, Siyah Bant, Yeni Film Dergisi, Altyazı Aylık Sinema Dergisi, Hangi Nisan Hakları Festivali, Pembe Hayat Kuir Fest, Uluslararası Film Eleştirmenleri Birliği.



İki yüzlü özgürlükçüler


Sözde sansür propagandasıyla terörist tanıtımını savunan Sinema Yazarları Derneği'nin (SİYAD) kapalı kapılar ardındaki özgürlük anlayışı ise sinema sektöründe bilinen bir gerçek. Dünya görüşü olarak aynı çizgide olmadıkları sinema yazarlarını üyeliğe kabul etmeyen SİYAD'ın baskı uyguladığı pek çok sinemacı var. Son olarak Antalya Altın Portakal Film Festivali'ndeki Gezi'yi anlatan bir filmle ilgili tartışmalar sırasında sağduyulu bir tavır takınan Alin Taşçiyan, kısa süre sonra dernek başkanlığından ayrılmak zorunda kalmıştı.



#Uluslararası Film Eleştirmenleri Birliği
#Sinema Dergisi
#Hangi Nisan Hakları Festivali
#Pembe Hayat Kuir Fest
#bakur filmi
#Banu Güven
#Elif Ilgaz
#Nebil Özgentürk
9 yıl önce