|

Motosikletle öncü ambulans hizmeti hayat kurtarıyor: Hızır gibi yetişiyorlar

İstanbul’un iki yakasında görev yapan motorize sağlık ekipleri, trafik kazalarına acil müdahalede bulunuyor. Ambulans gelene kadar gerekli önlemleri alıp müdahaleleri yapan ekipler, ayrıca 112’ye gelen asılsız ihbarlara ambulans ekiplerinin gitmesini de engelliyor.

Aybike Eroğlu
00:00 - 6/12/2021 Monday
Güncelleme: 10:55 - 6/12/2021 Monday
Yeni Şafak
Motorize sağlık ekipleri, trafik kazalarına acil müdahalede bulunuyor.
Motorize sağlık ekipleri, trafik kazalarına acil müdahalede bulunuyor.
Trafik kazalarına anında müdahale için sahada aktif görev yapan
motorize sağlık ekipleri
büyük bir yükü sırtlıyor. İstanbul’un iki yakasında 2 motor 4’er kişilik ekiplerle 24-72 esasına uygun olarak çalışıyor. İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü Anadolu Komuta Kontrol merkezinde
motorize paramedik
olarak görev yapan Abdullah Şenol (27) Yeni Şafak’a olaylara müdahaledeki görevlerini anlattı.


İLK MÜDAHALEYİ MOTORİZE YAPIYOR

Motorize ekiplerin olay yerine çok hızlı ulaştığını
kaydeden Şenol, “Hastanın olay yerinde bilinç, solunum, nabız ve kardiyak kontrollerini yapıyorum, travma sabitliyorum. Ambulans bölgeye geldiğinde gerekli önlemler alınmış, hastaya müdahale etmiş oluyorum. Ekibe hastanın durumunu aktarıyorum, onlar müdahale edilmiş bir hastayı teslim alarak en yakın sağlık kuruluşuna transfer ediyor. Ayrıca 112’ye gelen asılsız ihbarlara ambulansın gitmesini de engelliyorum. Öncü ekip olarak gidince olay yerinde kimse yoksa, ambulansa gelmemesini söylüyorum. Bu sırada daha ciddi bir vaka varsa ambulans bu noktaya yönlendiriliyor. Dolayısıyla ambulansın boşu boşuna kullanılması da engellenmiş oluyor” diye konuştu.

ÇAĞRILARIN 3’TE 1’İ ASILSIZ

Motorize ekiplerin yalnızca sokaktaki olaylara müdahale ettiğini aktaran Şenol, “Trafik kazası, alkol ve uyuşturucu madde kullanıp sorun yaşayan vatandaşlar ile bayılma gibi durumlarda olay yerine intikal ediyorum. Günde ortalama 10 çağrı geliyor, bu çağrıların 3’te biri asılsız oluyor” dedi.



Bütün aile sağlıkla ilgileniyor

Motorize ekipte görev yapan paramedik Abdullah Şenol’un kardeşi Emrecan Şenol, Konya’da paramedik babası Abdulvahit Şenol ise geçtiğimiz aylarda ambulans şoförlüğünden emekli oldu. Şenol’un nişanlısı Mehtap da İstanbul’da paramedik olarak görev yapıyor.


#İstanbul
#motorize sağlık
#Abdullah Şenol
#Emrecan Şenol
#Abdulvahit Şenol
2 years ago