|

Savaş bitti dostluk kaldı

Çanakkale Kara Savaşları'nın 95. yıl törenlerinde konuşan Avustralya Genel Valisi Bryce, "Kahramanlarımız, sizin kahramanlarınızla yan yana yatıyor. Evlatlarımız, sizin evlatlarınız oldu. Analarımız artık ağlamıyor, teşekkürler" dedi.

Fatih İnci
00:00 - 25/04/2010 Pazar
Güncelleme: 02:02 - 25/04/2010 Pazar
Yeni Şafak
Savaş bitti dostluk kaldı
Savaş bitti dostluk kaldı

Çanakkale Kara Savaşları'nın 95'inci yıldönümü nedeniyle Gelibolu Yarımadası'ndaki Mehmetçik Abidesi'nde tören düzenlendi. 2. Kolordu Komutanlığı tarafından düzenlenen uluslararası törene Çanakkale Valisi Abdülkadir Atalık, 1. Ordu Komutanı Orgeneral Hasan Iğsız, Avustralya Genel Valisi Quentin Bryce, Yeni Zelanda Başbakanı John Key ile birlikte çok sayıda yerli ve yabancı konuk katıldı. Çanakkale savaşlarına katılan Türkiye, Avustralya, Yeni Zelanda, Bangladeş, Fransa, Almanya, Hindistan, Kanada, İrlanda, Pakistan ve İngiltere ülke çelenklerinin Şehitler Abidesi holündeki Atatürk Anıtı'na konulmasıyla başlayan tören, saygı duruşu ve saygı atışıyla devam etti. 11 ülkenin milli marşları tek tek çalınarak bayrakları göndere çekildi.

EVLATLARIMIZ EVLATLARINIZDIR

Törende konuşan Yeni Zelanda Başbakanı John Key, "Gelibolu genç bir ulus olan Yeni Zelanda için bir dönüm noktasıdır. Savaşın dikkat çekici yönü; 1915'te ortak bir amaç için biraraya gelen farklı dil, din, kültür ve ideallerin savaşıdır" dedi. Avustralya Genel Valisi Quentin Bryce ise, Atatürk'ün 1934 yılında Anzaklı annelere yazdığı mektuba atıfta bulunarak, "Bizim kahramanlarımız burada sizinkilerle yan yana yatıyor. Bizim annelerimiz artık ağlamıyor. Bizim evlatlarımız, sizin evlatlarınız oldu. Teşekkürler" diye konuştu.

ŞAFAK TÖRENİ BUGÜN

Anzak Çıkarması'nın 95. yıldönümü nedeniyle bugün sabaha karşı saat 05.30'da Anzak Koyu'nda Şafak Töreni yapılacak. Törenler, saat 10.00'da Avustralyalılara ait Lone Pine Anıtı'nda, saat 11.15'de 57. Alay Şehitliği'nde, saat 12.30'da ise Conk Bayırı'ndaki Yeni Zelanda Anıtı'ndaki anmalarla sona erecek. Saat 13.15'te de Şehitler Abidesi'nde 2. Kolordu Komutanlığı tarafından savaş sahası canlandırması yapılacak.


Barış Ormanı

Çanakkale Kara Savaşları'nın 95. yıldönümü dolayısıyla Kabatepe mevkiindeki 2 bin metrekarelik alanda "Barış Ormanı" oluşturuldu. Avustralya Genel Valisi Bryce, Yeni Zelanda Başbakanı Key, Orgeneral Iğsız ve diğer davetliler, adlarının yazdığı ve başlarında yöresel kıyafetli birer çocuk ile 2 askerin beklediği fidanların yanına gitti. Burada askerlerden fidan dikimi hakkında kısa bilgi alan davetliler, daha sonra fidanları dikti.


Gazi, Paşa'nın elini öptü

1. Ordu Komutanı Orgeneral Hasan Iğsız, törende şehitliği gezdi. Mezarlara tek tek karanfil bırakan Iğsız, "Bunlar tarihimize ve köklerimize sahip olduğumuzun bir işaretidir. Duygusal anlar yaşıyoruz. Ne mutlu ki bir saygıyı gösterebiliyoruz" dedi. Orgeneral Iğsız, şehitliği gezerken Kıbrıs gazisi Mehmet Halil Diker ağlayarak Paşa'ya sarıldı.


Başbakan'dan şehide karanfil

Yeni Zelanda Başbakanı John Key, sembolik şehitliğe karanfil bıraktı. Bu arada, törende Deniz Kuvvetleri Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığı gemileri, bu yıl ilk defa Boğaz'dan geçiş yaptı. Özel Kuvvetler Komutanlığı helikopterleri ile Türk Yıldızları da havada yaptıkları cesur hareketlerle izleyenleri büyüledi.


14 yıl önce