|

Tren faciasında TCDD 8'de 4 kusurlu bulundu

Pamukova Cumhuriyet Savcılığı'nca oluşturulan bilirkişinin raporuna göre, 39 kişinin öldüğü Pamukova'daki tren kazasında TCDD, 8'de 4 oranında kusurlu. 1. ve 2. makinist kusurlu, şef kusursuz bulundu.

Yeni Şafak
00:00 - 2/09/2004 Perşembe
Güncelleme: 18:43 - 25/05/2017 Perşembe
Yeni Şafak
Arşiv
Arşiv
---------------------------------- manset -------------------------------------------
---------------------- manset ---------------------

Pamukova ve Tavşancıl'da meydana gelen iki tren faciasıyla ilgili bilirkişi raporları tamamlandı. İlgili cumhuriyet savcılıklarının görev verdiği bilirkişi raporlarına göre, TCDD Genel Müdürlüğü "kusurlu" bulundu. "Kusur" oranı Pamukova kazasında 8'de 4, Tavşancıl kazasında 8'de 2 olarak belirlendi. Bu arada Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Ankara Cumhuriyet Savcılığı'nın TCDD Genel Müdürü Süleyman Karaman hakkındaki soruşturma talebine izin vermedi. Yıldırım, Karaman hakkındaki iddiaların bir "muhakkik" tarafından araştırılmasını istedi.

Pamukova'daki kazayla ilgili raporda, üst yapıda yeterli bakım ve onarımının yapılmamasının kazaya etkisinin 8'de 4 olduğu belirtildi. TCDD'nin, dava açıldığı zaman bu rapora itiraz edeceği öğrenildi. Genel Müdür Karaman'ın ise, istifayı düşünmediği belirtildi. Karaman'ın, çevresine, "Bu rapora göre tren çalıştırmamak gerekir" dediği kaydedildi. Ayrıca bazı TCDD üst yöneticilerinin ise "Trenleri durduralım" fikrini ortaya attıkları ileri sürüldü. Pamukova Savcılığı'nca yürütülen soruşturma kapsamında bilirkişi olarak Prof. Dr. Ali Işık Erzi, Doç. Dr. Zübeyde Öztürk ve Yardımcı Doç. Dr. Erselcan'dan oluşan heyet görevlendirildi.

Makinistlerin payı 8'de 3

Raporda, 1. makinist Fikret Karabulut'un livrede belirtilen 80 kilometre/saat sınırına uymadığı ve trenin hızını gerektiği gibi ayarlamadığı kaydedildi. Karabulut'un, trenin seyir kontrolü için gerekli dikkat ve özeni göstermeyerek olayın meydana gelmesine katkıda bulunduğu, bu nedenle kusurlu olduğu bildirilen raporda, trenin ikinci makinisti Recep Sönmez'in ise seyir hızı konusunda Karabulut'u uyarmadığı için kusurlu olduğunu ifade edildi. Tren Şefi Köksal Coşkun'un ise kazada kusurlu olmadığı belirtilen raporda, "Olay yerinde üst yapının yeterli bakım ve onarımının yapılmamış olmasının, değişik yarıçaplı kurbalar nedeniyle ortaya çıkan sık aralıklı hız değişimini güvenli bir şeyrin kontrolü ile gerçekleyecek kontrol tedbirlerinin alınmamasının olayın meydana gelmesinde katkısı ve etkisi olduğu kanaatine varılmıştır" denildi. Bu arada Pamukova'daki kazayla ilgili olarak makinistlerin tahliye talebi reddedildi.

  • HAMDİ ATEŞ/ ANKARA


    ----------------- imza------------------

    ----------------- imza------------------



  • #Arşiv
    #Yeni Şafak Arşiv
    20 yıl önce