|

İstanbul'un Akvaryumu artık daha da yakın

Florya’daki Türkiye’nin en büyük akvaryumu olan İstanbul Akvaryum’a Gebze-Halkalı hattının açılmasıyla ulaşmak artık daha kolay. İstanbul Akvaryum Müdürü Dilek Çapanoğlu, 17 bin canlının doğal habitatlarında gibi yaşadığı İstanbul Akvaryum’un evlat edindiği, 11 yeni Gentoo pengueni ile beraber 23 soğuk iklim penguenine ev sahipliği yapmaya başladıklarını söylüyor.

Merve Akbaş
04:00 - 17/03/2019 Sunday
Güncelleme: 13:36 - 16/03/2019 Saturday
Yeni Şafak
 İstanbul Akvaryum
İstanbul Akvaryum

Dünyanın En Büyük Tematik Akvaryumu İstanbul Akvaryum, “Canlıların Korunaklı Bölgelerde Yetiştirilmesi” programı kapsamında, 2016 yılından bu yana Türkiye’nin ilk kutup penguenlerine ev sahipliği yapıyor. İstanbul Akvaryum, bu alanda edindiği bilgi birikimi ve tecrübe ile Avrupa’daki benzerlerini geride bırakarak 11 Gentoo cinsi soğuk iklim penguenine daha kucak açtı. Üstelik Gebze- Halkalı hattının açılmasıyla artık İstanbul Akvaryum’a şehrin her bölgesinden ulaşmak çok daha kolay. İstanbul Akvaryum, banliyö tren hattının, Florya Akvaryum durağında binlerce canlıyla meraklılarını bekliyor.

RENGARENK BİNLERCE CANLI

Toplam 7 milyon litre su hacmi ile Türkiye’nin en büyük akvaryumu olan İstanbul Akvaryum 17 farklı temalandırılmış alanı ve gerçek bir Amazon Yağmur Ormanı ile bin 500 farklı türden 17 bin kara ve deniz canlısını ziyaretçileri ile buluşturmakta. Uluslararası arenada Türkiye ve İstanbul’un en önemli simgelerinden biri olan tesisimizde devasa kum kaplanı köpekbalıkları, birbirinden farklı türde vatozları, rengarenk tropik balık türleri, zehirli ok kurbağaları, denizatları, soğuk iklim Gentoo penguenleri ve daha saymakla bitmeyen bir çok canlı ile karşılaşıyorsunuz. Bu çok özel mekânı İstanbul Akvaryum Müdürü Dilek Çapanoğlu ile konuştuk. Çapanoğlu, akvaryumdaki canlıların bakımlarını biyolog, veteriner ve su ürünleri mühendislerinden oluşan ekibin yürüttüğünü söylüyor.


KENDİ HABİTATLARINDA YAŞIYORLAR

Çapanoğlu’nun dikkat çektiği başka bir husus da canlıların çok özel bakımı. “Canlılarımızın habitatları nasılsa İstanbul Akvaryum’da birebir doğal ortamları oluşturulmuş şekilde yaşıyorlar” diyen Çapanoğlu, “Her canlıya özel bir beslenme planı oluşturuyoruz” diyor. İstanbul Akvaryum projelendirme aşamasındayken turistik bir tesis olarak tasarlandığına da dikkat çeken Dilek Çapanoğlu şunları anlatıyor: “Yerli ve yabancı turistlerin odak noktası olacak şekilde kurgulanan akvaryum bu nedenle içerisinde tarihi, kültürel, coğrafi, eğitici-öğretici ve eğlendirici unsurları da bulunduruyor. Devasa bir akvaryum düşünün size Karadeniz bölgesinden başlayarak okyanuslara açıldığınız, arkasından kutupları geçerek amazon ormanlarına ulaştığınız bir rota sunuyor. Dünyanın En Büyük Tematik Akvaryumu olmamızın en büyük sebebi de oluşturduğumuz hikayesi olan bu tematik konsepttir. Çok yoğun tanıtım ve iletişim çalışmaları sonucunda yabancı turistlerin de ülkemize geldiklerinde muhakkak uğradıkları; İstanbul’un en önemli sembollerinden biri haline geldik. Ayrıca İstanbul Akvaryum kompleksi olarak Aqua Florya AVM ve Crowne Plaza Florya Otelimiz ile birlikte özellikle yabancı turistlere paket bir konsept sunuyoruz.”


11 pengueni
daha evlat edindik

2016 yılı sonlarında , “Canlıların Korunaklı Bölgelerde Yetiştirilmesi” programı kapsamında, Türkiye’nin ilk kutup penguenlerine kucak açtıklarını söyleyen Dilek Çapanoğlu, süreci şöyle anlatıyor: “Sahip olduğumuz kalite standartlarıyla, Dünya Akvaryumlar ve Hayvanat Bahçeleri Birliği (WAZA) üyesi olarak, iş birliği içerisinde olduğumuz Valensiya Oceanographic Akvaryumu’ndan evlatlık olarak aldığımız Gentoo cinsi penguenlerimizi İstanbul’a getirdik. Bu süre zarfında uzman kadromuzun göstermiş olduğu başarılı uygulamalar ve sürdürülebilirlik çalışmalarından dolayı Avrupa’dan birçok tesisin talibi olduğu 11 Gentoo cinsi pengueni Valensiya Akvaryumu bizlere evlat edindirmek istedi. Bu haber karşısında İstanbul Akvaryum ailesi olarak büyük mutluluk yaşadık çünkü oluşturduğumuz standartların Avrupa’daki birçok tesisi geride bıraktığını görmek bizi onurlandırdı. Penguenlerin yaşam alanlarını en yüksek standartlarda oluşturulduğumuzdan ve gerekli teknik ve biyolojik altyapıyı beklenilen üzerinde sağladığımızdan dolayı Türkiye’nin ilk ve tek Kutup Pengueni tesisi konumdayız.”

#akvaryum
5 years ago