|

Kalpten kalbe gönül elçiliği

Emine Erdoğan, siyasetçi eşlerinin klasikleşmiş portresinin dışına çıktı. Pasif bir katılım değil, her konuda üreten, emek veren kadın portresi çizdi. Eğitimden sağlığa, kadın sorunlarından engellilerin problemlerine kadar çeşitli alanlarda faaliyet gösteren STK’ların kampanyalarını himaye ederek, seslerinin duyulmasına katkı sağladı. Bunlardan biriyse Altın Pusula ödüllü olan Gönül Elçileri projesiydi.

Merve Akbaş
04:00 - 10/03/2019 الأحد
Güncelleme: 16:10 - 9/03/2019 السبت
Yeni Şafak
Emine Erdoğan, Gönül Elçileri’yle Türkiye’nin 81 ilinden vali eşleri ile birlikte yardıma ihtiyacı olan herkes için farklı projeler oluşturdu.
Emine Erdoğan, Gönül Elçileri’yle Türkiye’nin 81 ilinden vali eşleri ile birlikte yardıma ihtiyacı olan herkes için farklı projeler oluşturdu.

Gönül elçiliği... Kalbe dokunan, yaraları saran, ihtiyacı olanlara uzanan, bunun için seferber olmaya hazır kadınlara öncü olmak... 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nün bize hatırlattığı hikâyelere dönüp baktığımızda hemen hepsinde emeği, üreten kadının gücünü görmemiz mümkün. Türkiye’nin 2012 yılında tanıştığı “Toplum Kalkınmasında Gönül Elçileri Projesi”nin içinde ise böyle hikâyeler var. Bu projenin başındaki isim ise bir gönül elçisi olan Emine Erdoğan.


ÜRETMEYE TALİP OLMAK

Eski Türkiye’nin zihnimizde beliren imajında siyasetçi eşlerine biçilen pasif imajı yıkan Emine Erdoğan, Recep Tayyip Erdoğan’ın 25 yıllık siyaset hayatında, her zaman projeleriyle aktif olarak yer aldı. Onlarca sosyal sorumluluk projesini himaye ederek, yoğun bir çalışmaya, yorgunluğa, emeğe talip oldu. Emine Erdoğan’ın ilgi ve destek gören bu çabalarından biri de Gönül Elçileri’ydi. Projenin hedefinde toplumda “gönüllülük” kavramına yönelik farkındalık geliştirmek var.

GÖNÜLLÜ SEFERBERLİK

Emine Erdoğan, ülkenin en üstten en alt birimine kadar tüm idarecilerin eşlerini gönüllük konusunda motive etmesi ve öncülük etmesiyle de Türkiye’deki kadın temsiline yeni bir boyut kazandırdı. Bu kapsamda, toplumda gönüllülük bilincini artırmak ve kamu hizmetleri uyumunu sağlamak üzere Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından hazırlanan ‘Toplum Kalkınmasında Gönül Elçileri’ projesini bizzat himaye etti. Türkiye’nin 81 ilinden vali eşleri ile birlikte kadın, yaşlı, çocuk, engelli, gazi ve şehit aileleri, yoksullar ve madde bağımlıları gibi grupların yaşam kalitesini yükseltmek üzere bir gönüllülük seferberliğine öncülük yapmış oldu.

HALKLA İLİŞKİLERİN OSCAR’I

Kadın sorunlarından engellilerin problemlerine kadar çeşitli alanlarda faaliyetler yürütüldü. Bunların sonucunda en iyi kamu projesi dalında halkla ilişkiler alanının Oscar’ı kabul edilen ‘altın pusula’ ödülü aldı. Tabi yurtiçinde olduğu kadar yurtdışında da dikkat çekti. 2013’de Birleşmiş Milletler Gönüllüleri (UNV) programı ile Gençlik Servisleri Merkezi (GSM) tarafından “Türkiye’de Gönüllülük, Gönüllülüğün Rolünün ve Katkılarının Keşfedilmesi” çalışmasında Gönül Elçileri Projesi’nin farkındalık oluşturduğu vurgulandı.

Projenin farkındalık oluşturduğu alanlardan biri de koruyucu ailelikti. Gönül Elçileri Korucuyu Aile’nin önemini anlatmak için Türkiye genelinde 2 bin 154 tanıtım toplantısı yaptı. 2002 yılında 515 çocuk koruyucu ailede iken 2018 yılı sonu itibariyle bu sayı bir hayli yükseldi. 5 bin 277 koruyucu ailenin yanında 6 bin 454 çocuk yeni bir yuvaya kavuştu. Sadece geçen yıl yani 2018’de bin 230 koruyucu aileye bin 521 çocuk yerleştirildi. Yani her hafta ortalama 28- 30 çocuğumuz yeni koruyucu ailelerimizin yanına yerleştirilmiş oldu. Şubat 2019 itibariyle 5 bin 360 aile yanında 6 bin 556 çocuğun bulunduğunu da eklemeliyiz. Yapılan bu çalışmaların her birinin ayrı ayrı amaçları olsa da ortak amaç Türkiye’de bir gönüllülük algısı oluşturmak ve yaygınlaştırmaktı.

BÜTÜNÜN İKİ PARÇASI

Emine Erdoğan, 5 Aralık Dünya Kadın Hakları Günü’nde yaptığı konuşmada, AK Kadın Hareketini, “Kadın dostu bir parti demiyorum. Erkek ve kadını bir bütünün iki parçası olarak gören bu hareket, kadınları hayatın asli unsuru olarak değerlendirir” diyerek özetlemişti. Bu konuşmada da bahsettiği gibi dahil olduğu bu hareketin içinde kendisi de aktif olarak rol aldı. Gönül Elçileri gibi onlarca projeyi himaye etti. Fikir üretti, uyguladı, emek verdi. Sesini duyurmaya ihtiyacı olan insanlar için kalplerden kalbe giden bir gönül elçiğine talip oldu.


Gençler tarafından örnek alınmalı

Kadınlar ve kız çocuklarının sorunlarının çözümü konusunda gösterdiği liderlikten dolayı Emine Erdoğan Birleşmiş Milletler tarafından örnek gösterilen bir isim oldu. BM Nüfus Fonu İcra Direktörü Dr. Natalia Kanem, 26 Eylül 2018 Türkiye ziyaretinde, Emine Erdoğan’ın BM’de yaptığı “Kadınların ve kız çocuklarının güçlendirilmesi” konulu konuşmadan oldukça etkilendiğini belirterek, “Emine Erdoğan’ın herkesi bir araya getirme özelliğinin gençler tarafından örnek alınması gerekir” ifadelerini kullandı.


Okuryazarlıkta rekor

Emine Erdoğan, Türkiye’nin belli yörelerinin kanayan yarası olan kız çocuklarının okutulmaması sorununa karşı Millî Eğitim Bakanlığı ile birlikte büyük bir seferberlik başlattı. ‘Haydi Kızlar Okula’ kampanyası ile 300 bine yakın kız çocuğunun okuma-yazma öğrenmesine ve okula gitmesine vesile oldu. Eğitim konusundaki bu gayreti ‘Ana-Kız Okuldayız’ kampanyasıyla yeni bir boyut kazandı, ismini bizzat kendisinin verdiği bu çalışma ile okuma-yazma öğrenme fırsatı bulamamış annelerin problemlerine çözüm üretti. Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yürütülen ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Emine Erdoğan tarafından himaye edilen Okuryazarlık Seferberliği ile ise 1 yıllık sürede Cumhuriyet tarihinin rekoru kırıldı. 12 aylık sürede 800 binden fazla okuma yazma bilmeyen vatandaş okur yazar oldu.


Sokak çocuklarını okullar kazandı

Gönül Elçileri’nin birbirinden farklı çalışmaları yapıldı. Bunlardan bir tanesi de illerinde, ilçelerinde çocuk işçiliğini önlemek özellikle sokakta çalışan çocukları okullarına göndermek için de yoğun bir çalışma başlattı. 2002 yılında yüzde 15 olan çocuk işçiliği 2018’de yüzde 5’in altına inerek yüzde 4.7’ye kadar düştü. Proje kapsamında 2023 hedefi ise çocuk işçiliğini sıfırlamak.

#​Gönül Elçileri
#Emine Erdoğan
#Eğitim
٪d سنوات قبل