|

Türk kadını güçlü ve zeki

Mısır'ın dünyadaki tek kadın Turizm Konsolosu Nihad Eldin İstanbul hayranı. Mısır'ı Türklere sevdiren Eldin, Tarkan dinliyor Sultanahmet'i ise çok seviyor. Ezan'ı kendi ülkesine en çok bağlayan unsur olarak gören Eldin, Türk kadınlarını ise Mısır filmlerinde anlatıldığı gibi güçlü ve zeki buluyor. Eldin, "Beni ülkeme bağlayan ezan" diyor

Murat Palavar
00:00 - 23/10/2010 Cumartesi
Güncelleme: 00:27 - 23/10/2010 Cumartesi
Yeni Şafak
Türk kadını güçlü ve zeki
Türk kadını güçlü ve zeki

Mısır Piramitleri, Kızıldeniz'i ile dünyanın en önemli turizm ülkelerinden biri. Mısır'ın konsolosluk görevi ise bir bayana, Nihad Kemal Eldin'e emanet. İyi bir arkeolog olan Eldin Mısır devletinin tek Turizm Konsolosu. Eşi Mısır Hava Kuvvetleri'nde rütbeli bir general olan Eldin özel yaşamını, Türkiye ile ilgili yaşadıklarını anlattı, konsolosluğun kapılarını Yeni Şafak'a açtı.


SULTANAHMET'İ SEVİYOR TARKAN DİNLİYOR

Sempatikliği ve Türkiye'deki çalışmalarıyla Türkiye'de başarılı bir şeklide Mısır'ı tanıtan Eldin, Türkiye'yi çok seviyor, en popüler yeri Sultanahmet, en popüler dinlediği sanatçı ise Tarkan. Dini inanışlar, gelenek ve görenek gibi farklı yönlerdeki benzerlikler sayesinde İstanbul'da o kadar da zor olmadığını söyleyen Eldin, “Türkçe'nin yüzde 30'u Arapça kelimelerden oluşuyor. Bu nedenle Türkiye'ye ilk geldiğim zaman, kendimi yabancı bir ülkede değil de ikinci ülkemdeymişim gibi hissettim” diyor.


BENİ ÜLKEME BAĞLAYAN EZAN

Mısır'ın kadın konsolosu Eldin, Türkiye'de ülkesine en çok bağlayan şeyin 'ezan' olduğunu söylüyor. Eldin “Diğer bir taraftan Benim için İstanbul'da duymaktan en çok keyif aldığım, kendi ülkeme beni bağlayan en güzel şey sanırım Ezan” şeklinde konuşuyor. Kleopatra'nın ülkesinden gelen Eldin, Türk kadınlarını güçlü ve sosyal zekaya sahip buluyor. Eski Mısır filmlerinde güçlü, sınırlı ve kendinden emin Türk kadınlarının resimlerini kullandığını anlatan Eldin, Türk kadınlarına ilişkin şunları söylüyor: “Türkiye'ye geldiğim zaman bunun sadece bir film olmadığını fark ettim.”


TRAFİK VAR AMA EN AZINDAN IŞIKLARA UYULUYOR

Türkiye ile Mısır arasındaki gördüğünüz en büyük fark nedir? sorusuna gülerek cevap veren Eldin şöyle devam ediyor: “Türkiye ve Mısır arasında çok ince farklılıklar var. Türkler Mısırlılardan daha düzenliler. Örneğin; trafikte olduğu gibi. Biliyorum İstanbul'da her zaman trafik sorunu var. Ama burada yaşadığım süre boyunca şunu fark ettim ki en azında Türkiye'de yaşayan insanlar trafik ışıklarına uyuyor.


TÜRKÇEYİ ÖĞRENEMEDİM

Türkçeyi hala öğrenemediğini aktaran Nihad Kemal Eldin, daha önce Türkçeyi öğrenmek için çok çaba sarf ettiğini ve hatta bir enstitüye bile gittiğini anlattı. Ama 2 senedir İstanbul'da yaşıyor olmasına rağmen Türkçeyi hala konuşamadığını anlatan Eldin, “Utanarak söyleyebilirim ki Türkçeyi konuşamıyorum. Ama ümidimi kaybetmedim. Hala deniyorum” dedi.


YALNIZ YAŞAMAYA ALIŞTIK

Nihad Kemal Eldin'in eşi Mısır Hava Kuvvetleri'nde rütbeli bir general. Eldin Türkiye'de çalışıyor olmasının olumsuzlukları yanında artıları da olduğunu anlatıyor. Eldin, “Evet eşim Mısır Hava Kuvvetleri'nde General. İşi gereği genellikle evden uzak oluyor. Dolayısıyla bir süredir ailecek yalnız yaşamaya alıştık. Ancak doğruyu söylemem gerekirse, bu çokta kötü bir fikir değil. Çünkü eşinizden uzunca bir süre uzak yaşadığınızda, onu özlemeye başlıyorsunuz ve bu da ilişkiyi sürekli tazeliyor” şeklinde konuşuyor.


TÜRK YEMEKLERİ ÇOK LEZZETLİ

Türk yemeklerinin Mısır yemekleriyle birbirine çok benzediğini anlatan Eldin, “Türk yemekleri bizim yemeklerimizden daha lezzetli. Dolayısıyla burada tattığım her lezzeti seviyorum” diyor. İstanbul'un benzersiz bir şehir olduğunu anlatan Eldin, bu nedenle onu diğer şehirlerle kıyaslamak çok zor olduğunu söylüyor. “Benim İstanbul'da bulduğum en büyüleyici şey tepeler ve vadiler” diyen Eldin “Nereye giderseniz gidin muhteşem manzaralara ev sahipliği yapıyor. Bu nedenle İstanbul için söylenen 7 tepe, bu muhteşem şehri tanımlamak için çok yerinde kullanılmış doğru bir tasvir” şeklinde konuşuyor.


TÜRKİYE'DE KADIN OLARAK ÇALIŞMAK

Türkiye'de çalışmaktan çok mutlu olduğunu anlatan Nihad Kemal Eldin, kadın olarak bazı engellerle karşılaştığını anlatıyor. Kadın olarak bu engelleri aşmada sosyal zekaya sahip olmasını gerektiğini anlatan Eldin, “Bana göre kadın ve erkek olmak arasında hiçbir fark yok. Bu sadece insanlarla nasıl ilişki kurduğunuz ve herhangi bir problemle karşılaştığınızda, sorunlara gösterdiğiniz tepkiyle alakalıdır. İster erkek olun ister kadın, önemli olan karşılaştığınız engellerle baş etmenize yardımcı olacak sosyal zekaya sahip olmaktır” diyor.


İstanbul'un mozaiği Sultanahmet

İstanbul'da yaşamaktan zevk aldığını ifade eden Eldin İstanbul'un hertarafını saran yeşilliğinin etkileyici olduğunu belirtiyor. Eldin “İstanbul'da ki tüm yerleri seviyorum desem sanırım abartmış olmam. Nereye gidersem gideyim, doğanın güzelliği ve etrafımdaki yeşilliklerden büyüleniyorum” şeklinde konuşuyor. Kendini en çok etkilediğini söylediği Sultanahmet için Eldin şunları söylüyor: “Ama tabi ki beni en çok etkileyen yer eski İstanbul'u buram buram yaşayabileceğiniz, tarihi ve kültürel zenginliği tümüyle hissedebileceğiniz Sultanahmet Meydanı”


İstanbul'a gelmeden önce araştırdı

Tayinin İstanbul'a çıkmasıyla birlikte Esas ihtisas alanı arkeoloji olan Eldin bu nedenle eğitimi süresince İstanbul'un tarihi hakkında çok fazla kaynak okuduğunu anlatıyor. Turizm Konsolosu olarak Türkiye'ye atandığını öğrendiğimde, daha önce yaptığı araştırmalar içerisinde Türkiye ve esas olarak İstanbul hakkında toplayabildiği tüm bilgileri bir araya getirdi. Ve bu bilgileri tekrar gözden geçiren Eldin, İstanbul hakkında detaylı bir araştırma yapmış.



14 yıl önce