|

Türk seyircisinin tutkusunu çok seviyoruz

Turneye çıktıklarında uçak ile gideceklerse iki Boeing 747’yi, denizden gideceklerse 23 büyük konteyner kullanarak malzemelerini taşıyor “Cirque Du Soleil”. Sirk ekibi, dev kadrosu ve ekipmanı ile İstanbul’a geldi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 2/10/2016 Pazar
Güncelleme: 19:32 - 1/10/2016 Cumartesi
Yeni Şafak

Dünyanın ayakta alkışladığı “Cirque Du Soleil” 3.5 yıl aradan sonra yepyeni gösterisi “Varekai” ile sonunda İstanbul'a ulaştı. Yirmi yılı geride bırakan topluluk iddialı gösterileri için şu ifadeyi kullanıyor: “İnsanlara ve dünyaya ilham vermek bizim işimiz ve sorumluluğumuz.” Varekai, dünya çapında 18 farklı ülkeden, 50'den fazla önemli akrobat, palyaço, müzisyen, dansçıyı bir araya getiren eşsiz bir deneyim ve gösteri olarak hafızlara kazınacak. “Cirque Du Soleil”in ana beyin takımından Artistic Director, Michael G. Smith ile dün başlayan ve 9 Ekim'e kadar Ülker Sports Arena'da toplam 11 gösteri sunacak bu büyük şölenin çarpıcı detaylarını ve çıkış hikayesini Yeni Şafak Pazar Eki'ne anlattı.



Son gösteri Allegra'dan sonra karşımızda Vareka var. Nedir bu dünyayı kasıp kavuran gösterinin hikayesi?


Varekai sözcüğü evrensel gezginler olan çingenelerin Roman dilinde “Her neresi” anlamına geliyor. Ormanın derinliklerinde, bir volkanın zirvesinde, her şeyin mümkün olduğu olağanüstü bir dünya bulunur. Varekai dünyası… Gökyüzü yalnız bir genç adamı bırakıveriyor ve böylece Varekai'nin hikayesi başlıyor. Fantastik yaratıklarla dolu değişken bir dünya olan sihirli bir ormanın gölgeliklerine paraşütle inen genç adam, Ikarus, hem absürt hem de olağanüstü bir maceraya uçuyor.



YARATICILIĞIN SINIRI PARA DEĞİL


Varekai çok daha renkli ve dinamik bir gösteri. Gösterinin artistik koreografisi dünya basınında çok yer aldı. Nasıl oluşturdunuz bu düzeni?


Varekai çok derece renkli bir gösteri çünkü arka planda bir ormanda geçiyor. Renklerin seçimi kostümlerimizi de tasarlayan Eiko İshioka'ya ait. Hayvanlar aleminin renklerini ve tropik bir dünyaya ait tüm elementleri kullandık. Bu bizim için mutluluğu çağırıştırıyor. Varekai, insanın kendisini çok iyi hissetmesini sağlayan bir gösteri bu yüzden renklerin kullanımı da oldukça önemli.





İzleyicilerin yıllar boyunca bu gösterileri sıkılmadan izlemek istemesinin size göre sebebi nedir?


Gösteri özel bir metne bağlı kalmadan izleyici ile bağ kurmayı başarıyor. Her gösterinin ayrı bir teması var ama bu tema, genel olarak halka empoze edilmeye çalışılmıyor. Gösterilerin, her bir kişi için ayrı anlamlar barındıran katmanları var. Gösterileri hangi ülkede sunarsak sunalım, izleyici sahnede olup bitenden kendini kopuk hissetmiyor. Oluşturduğumuz kültürel mozaik, herkese dokunmayı başarıyor. Cirque du Soleil, akrobasi,gösteri dans ve müziğin canlı olarak sahnede bir araya getirildiği eşsiz bir deneyim sunuyor insanlara. Sonuç, dünyanın neresinden olursa olsun, herkesin kendinden bir şey bulacağı bir güce dönüşüyor. Gösterimize gelen herkesin bir yerine dokunmayı umut ediyoruz.



Dünyanın en başarılı eğlence şirketlerinden biri olarak yatırımlarınızın yönünü nasıl buluyorsunuz?


Biz bu anlamda çok farklı bir şirketiz. Normalde bir gösteri oluştururken bir bütçe olur ve bunu nereye nasıl paylaştıracağını yönetmen belirler. Cirque du Soleil'de yaratıcılığın sınırı yoktur çünkü biz yaratıcılığımızla tanınıyoruz. Birçok örnekte yaratıcılığın bütçeyle değil sadece sanatçının hayal gücü ile sınırlandığını söyleyebiliriz.



Böylesine büyük bir ekipman nasıl taşınıyor ve kontrol ediliyor?


Tüm şovla turneye çıktığımızda iki Boeing 747'i dolduruyoruz. Eğer malzeme gemi ile taşınıyorsa 23 büyük konteyner kullanıyoruz. Yükleme için 70 yerel personel boşaltma için de 100'den fazla kişi kullanıyoruz. Gümrük işlemlerinden, tırlara park alanı ve şoför ayarlanmasına fork lift ve operatörlerinin, temizlikçilerin organize edilmesine kadar birçok farklı aşamada bir takım çalışması söz konusu.



İSTANBUL'U ÖZLEDİK!


3,5 yıl aradan sonra yeniden İstanbul'da olmak nasıl?


İstanbul›a tekrar geldiğimiz için inanılmaz derecede heyecanlıyız. Şehir tek başına muazzam ve enerjik. Seyirci anlayışlı ve nazik. Sanatçılarımız Türk seyircisinin tutkusunu çok seviyor. Ülkenizdeki ilk gösterimiz Saltimbanco 65 binin üstünde bilet sattı ki bu Cirque du Soleil için de harika bir başlangıç oldu. Sonra iki yeni salonun eklendiği daha uzun bir Alegria turnesi yaptık. İstanbul artık bizim için yükselen bir pazar değil, turne takvimimizdeki yerini sağlamlaştırmış bir şehir. İstanbul, sizi özledik!





İLHAM VERMEK BİZİM İŞİMİZ


Dünya çapında izlenecek bir gösteri oluşturmanın en önemli noktası nedir?


Her kültür ve millet tanımlayabileceği insani bir mesaj bulmaya çalışıyoruz. Halkları birbirinden ayıran her şeyin üstüne çıkabilecek insani bir yaklaşım olmalı bu. Geçmişimiz ne olursa olsun insanlar olarak birbirimize bağlıyız. İster zengin, ister fakir olalım birbirimizle ilişki kurduğumuz bir insani bir zemin var. Sezgisel ve içgüdüsel olarak her seviyede iletişim kuruyoruz. Sevmek için, birisinin bize vermek istediklerini ve ondan aldıklarımızı takdir etmek için paraya ihtiyacımız yok. Bu tamamen ilham vermek için yöntemler bulmakla ilgili. İnsanlara hayatlarında yüzleştikleri şeyleri hayal etmeleri için teşvik ediyoruz. Sonra sahnede imkansız bir şeyin olduğun görüp bunu hayatlarındaki imkansıza uygulayabiliyorlar. İnsanlara ve dünyaya ilham vermek bizim işimiz ve sorumluluğumuz.



#Cirque Du Soleil
#Sirk
8 yıl önce