|

Milletvekilleri kaç yaşında emekli olur? Milletvekili emeklilik şartları!

Her yıl gündeme gelen milletvekili emeklilik yaşı ve şartları şu günlerde tekrardan gündeme geldi. AK Parti’den 22 yaşında milletvekili seçilen Rümeysa Kadak’ın 2 yıl sonra yani 24 yaşında emekli olacağı iddialarına Kadak'tan açıklama geldi.

Yeni Şafak
14:57 - 22/10/2018 Pazartesi
Güncelleme: 15:36 - 22/10/2018 Pazartesi
Diğer
Milletvekili emeklilik yaşıyla ilgili ayrıntılar haberimizde.
Milletvekili emeklilik yaşıyla ilgili ayrıntılar haberimizde.

Emeklilikte yaşa takılanlar arasında, TBMM’nin en genç Milletvekili AK Partili Rümeysa Kadak da yer aldı. Meclis Başkanlığı da Kadak'ın 65 yaşında emekli olacağı cevabını verdi. Bu cevabı takipçileriyle paylaşan genç vekil, “Size kötü bir haberim var; iki yıl sonra emekli olamıyorum” dedi.

EYT tartışması 2 yıl milletvekilliği yaptıktan sonra emekliliği hak edenlerin durumunu da gündeme getirdi. Binlerce kişi AK Partili Rümeysa Kadak'ın anne-babasıyla milletvekili rozeti takılırken çekilmiş fotoğrafının altına, “Adı: Rumeysa Kadak, Yaşı: 22. Kendisi Türkiye'nin en genç milletvekili. 24 Haziran 2020 tarihinde sadece 24 yaşında emekliliğe hak kazanacak. Ama o hiçbir zaman ‘bu millete kambur' olmayacak. Reis öyle diyor”diye yazdı.

EMEKLİ OLAMIYORUM

Kadak ise bu eleştirileri yanıtladı ve “Adım: Rumeysa Kadak Yaşım: 22. 65 yaşında emekli olacağım. 2 yıl sonra emekli olamıyorum. Biliyorum, 24 yaşında emekli olmamamı dileyenleriniz vardı. Fakat 65'i beklemem gerek.” dedi. AK Partili vekil, Milletvekili Hizmetleri Başkanı Ahmet Yurtman'ın kendisine gönderdiği emekliliğiyle ilgili şu bilgi notunu da paylaştı:

PRİM VE YAŞ ŞARTI TAMAMLANIRSA...

Bilgi notunda “5510 sayılı kanunun 43. Maddesine göre en az 2 yıl milletvekilliğinde bulunup bu süre içerisinde Başbakanlık Müsteşarına endeksli prim ödenmesi şartının yanında, kanunun 28. Maddesinde belirtilen prim ödeme ve yaş şartının tamamlanması halinde milletvekili statüsünde emekli olunabilmektedir. Yapılan incelemede doğum tarihiniz itibariyle 65 yaşını dolduracağınız 17.05.2061 tarihinden seçimlerin normal süresinde yapılacağı dikkate alınarak hak edeceğiniz fiili hizmet zammı süresi düşüldükten sonra 15.03.2060 tarihinde emekli aylığı bağlanabileceği anlaşılmıştır” denildi.

MİLLETVEKİLİ NASIL EMEKLİ OLUR?

Milletvekillerinin emekliliğinde de devlet memurları veya diğer çalışanların emeklilik şartları geçerli. Ancak bazı meslek gruplarındaki yıpranma hakkı milletvekillerine de tanınmış durumda. Yani 25 yıllık zorunlu çalışma süresinden 4 yıl düşülüyor. Bir kişinin milletvekili emekli maaşına hak kazanması için öncelikle 25 yılı doldurması ve en az iki yıl TBMM üyesi olması zorunlu. 2 bin lira emekli maaşı alırken, TBMM üyesi seçildikten 2 yıl sonra maaşı bugünkü rakamlarla ortalama 7 bin 500 liraya yükseliyor. TBMM üyeliği sona erdiğinde emekliliği hak etmeyenler, şartlarını (prim gün sayısı ve yaş) tamamladıktan sonra milletvekili emekli maaşına hak kazanıyor.

MİLLETVEKİLİ EMEKLİ OLMA ŞARTLARI

- Emeklilik Yaş Gruplarının tamamlanması: Bu kurallar, 5434 sayılı T.C.Emekli Sandığı Kanunu Madde 39, Geçici Madde 205; 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu Madde 28 hükümlerinde bulunmaktadır.

Milletvekilleri de diğer memurlar gibi 2008 yılı Ekim ayından önce Milletvekili seçilmiş iseler 5434 sayılı T.C.Emekli Sandığı Kanununa; 2008 yılı Ekim ayından önce memurluk, SSK., Bağ-Kur hizmeti olmayıp, ilk defa Milletvekili olarak seçilip göreve başlamışlarsa 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının ( c ) bendine tabi olmaktadırlar.

Nasıl ki, milletvekili olmayan devlet memurları emekli olabilmeleri için Hizmet + Yaş = Emeklilik koşuluna tabi iseler,

Milletvekili olan kişiler de aynı şekilde Hizmet + Yaş = Emeklilik koşuluna tabi olmaktadırlar.

Hizmet ve emeklilik yaş grubunu tamamlamayan milletvekiline emekli aylığı bağlanması mümkün değildir. Ne zaman, hizmetini ve emeklilik yaş grubunu tamamlarlarsa o zaman emekli aylığı bağlanabiliyor.

Memurların emeklilik hizmet ve emeklilik yaş grupları nasıldır?

Memurların emeklilik hizmet ve emeklilik yaş grupları nasılsa, aynı durumdaki bir Milletvekili de aynı şekilde hizmet ve emeklilik yaş gruplarına dahil olmaktadırlar.

- Bir memurun 8 Eylül 1999'dan önce hizmeti var ise kadın 20, erkek 25 hizmet yılını ve 5434 sayılı T.C.Emekli Sandığı Kanunu Geçici Madde 205 hükmünde belirlenmiş olan emeklilik yaş gruplarını tabi olmaktadırlar. Aynı kural Milletvekili seçilenin 8 Eylül 1999 tarihinden önce hizmeti var ise kadın milletvekili 20, erkek milletvekilinin 25 hizmet yılını ve emeklilik yaş gruplarından hangi yaş grubuna dahil iseler o yaş grubuna tabi olmaktadırlar.

- Bir memur çalışmaya 8 Eylül 1999 tarihinden sonra ilk defa başlamışsa; 5434 sayılı T.C.Emekli Sandığı Kanunu Madde 39 hükmüne göre kadın ve erkek memurun 25 yıl hizmetini ve kadın 58, erkek 60 yaş şartını doldurması gerekmektedir. Aynı kural Milletvekili seçilenler içinde geçerli olmaktadır.

- Bir memur çalışmaya 2008 yılı Ekim ayından sonra ilk defa başlamışsa bu defa 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu Madde 28 hükmündeki kurallara tabi olacaklardır. Bu maddeye göre kadın memurun 58, erkek memurun 60 yaş şartı ve kadın ve erkek memurun 9000 bin gün prim şartını doldurduklarında emekli aylığı bağlanabiliyor. 01/01/2048 tarihine kadar kademeli yaş gruplarına tabi olmaktadırlar. 01/01/2048 tarihinden itibaren ise kadın ve erkek için 65 yaşını doldurmaları gerekiyor. Aynı kural Milletvekili seçilenler için de geçerli olmaktadır.

Özetle bir milletvekilinin sadece seçildiği için ve Milletvekilliğinde 2 yıl, 3 yıl, 1 dönem 2 dönem vb. gibi sürede görev yapması, bu görevlerinin sona ermesi veya görev yaparken hemen emekli aylığı alması gibi bir durum söz konusu değildir. Milletvekili emekli aylığı bağlanabilmesi için sosyal güvenlik kanunlarında yerini bulan şartları taşımaları gerekiyor. Bu şartlarda HİZMET + YAŞ GRUPLARI nın tamamlanması olmaktadır.

#emeklilik yaşı
#milletvekili emeklilik yaşı
5 yıl önce