|

Bu kadar hile affedilemez

İstanbul’da yerel seçimlerdeki ‘organize yolsuzluk’ gizlenemez boyutta. Şu ana kadar tespit edilen örnekler bile seçim iptali için yeterli kanıt oluşturuyor. Bütün Türkiye, AK Parti’nin seçim iptaline ilişkin başvuru yaptığı YSK’nın kararını bekliyor. YSK, Büyükçekmece ve İstanbul’da seçimlerin yenilenmesine ilişkin dosyaları birleştirdi ve görüşmeleri erteledi.

Fatih Özer ve
04:00 - 12/04/2019 Cuma
Güncelleme: 02:44 - 12/04/2019 Cuma
Yeni Şafak
Fotoğraf: Arşiv
Fotoğraf: Arşiv

31 Mart yerel seçimlerinin en çok konuşulan konusu İstanbul’daki seçim hile ve usûlsüzlükleri oldu. AK Parti, İstanbul’un 38 ilçesindeki oyların tamamının sayılması, Büyükçekmece’deki seçiminin ise iptali talebiyle Yüksek Seçim Kurulu’na (YSK) başvurmuştu. YSK ise 31 ilçede oyların yeniden sayılmasına ilişkin talebi reddederken, 21 ilçede toplam 51 sandığın yeniden sayılmasını kararlaştırmıştı. Kurul, Büyükçekmece ile ilgili başvuruyu ise ertelemişti. AK Parti, bu süreçte yeni bir adım atarak, Büyükçekmece’deki seçimlerin iptali talebiyle ‘tam kanunsuzluk’ gerekçesiyle ‘olağanüstü itiraz’ yoluna gitti. AK Parti, İstanbul’un genelinde seçimin yenilenmesine ilişkin olağanüstü itirazını ise sayım işleminin tamamlanmaması nedeniyle yapamamıştı. 11 üyeli Yüksek Seçim Kurulu, AK Parti’nin Büyükçekmece başvurusunu dün gündemine aldı. Yaklaşık 3 saat süren toplantıda, Büyükçekmece görüşmesinin ertelenmesi kararı çıktı.

SÜREÇ BÖYLE İŞLEYECEK

YSK, Büyükçekmece ve İstanbul’da seçimin yenilenmesine ilişkin itirazlarla taleplerin birlikte ele alınmasına karar verdi. Kentte devam eden oy sayım işleminin tamamlanması noktasında görüş birliğine varan YSK’nın erteleme hükmü sonrasında sürecin şöyle işlemesi bekleniyor:

  • - İlk olarak İstanbul’da halen devam eden oy sayım işlemlerinin tamamlanarak bu sayım sonuçları sisteme girilecek.
  • - Ardından İstanbul’da nihai seçim sonucunu gösteren ‘il birleştirme tutanağı’ tanzim edilecek.
  • - AK Parti tüm bu tutanaklar tanzim edildikten sonra (7 gün içerisinde) İstanbul için olağanüstü itiraz yoluyla YSK’ya başvurabilecek.
  • - Yüksek Seçim Kurulu bu başvurudan sonra, iki seçimin sonucu birbirini etkileyeceği için AK Parti’nin Büyükçekmece ilçesi ve İstanbul geneli için yaptığı iptal başvurularını birlikte karara bağlayacak.

BÜYÜK BİR İHTİMALLE...

YSK’nın kararı sonrası görüşlerine başvurduğumuz isimlerden Türkiye Adalet Araştırmaları Merkezi Başkanı Avukat Mehmet Sarı, “Bu şu demek: Büyükçekmece iptal kararı verilirse, İstanbul genelinde de seçimde iptal edilecek. Büyük ihtimalle iptal edilebilir gibi değerlendiriyorum. Ama yine de sonucu beklemek gerekir” dedi. Hukukçular Derneği Başkanı Cavit Tatlı ise “Yüksek Seçim Kurulu, Büyükçekmece sonuçları tüm İstanbul’u ilgilendirdiği için, İstanbul İl Geneli için yapılması muhtemel birleştirmiş görünüyor. Anladığım kadarıyla YSK, diğer ilçelerde, Maltepe, Sancaktepe gibi yapılan başvuruları da toptan inceleyerek hile iddialarının seçim sonucunu etkileyip etkilemeyeceğini ele alıp karar verecek” diye konuştu.

İnkar ettiler


Yeni Şafak, Büyükçekmece’ye nüfus kayıt sistemini kullanarak sahte seçmen taşıyan ve açılan soruşturma kapsamında tutuklanan ilçe nüfus müdürlüğü personeli Mehmet Özgür Samanlı ile Osman Doğan’ın ifadelerine ulaştı. Toplam 7 bin işlemde 21 bin işlem yapan tutuklu nüfus memuru Mehmet Özgün Samanlı, tüm şikayetçilerin “Bilgimiz ve irademiz dışında adreslerimiz değiştirildi” şeklindeki beyanlarına rağmen, ‘yaptığı tüm işlemlerin yasal olduğunu’ iddia etti. Samanlı, “Ben bu işlemleri şahısların beyanlarına istinaden yaptım” iddiasında bulundu. Şef olarak çalıştığı lokantadaki 25 kişinin TC kimlik numaralarını toplayarak Büyükçekmece’ye seçmen olarak kaydettirdiği belirtilen diğer tutuklu sanık Osman Doğan da üç maymunu oynadı. Şikayetçilerin “Büyükçekmece’de oy kaydı yaptırmak kimlik numaralarımızı aldı” beyanlarına rağmen Doğan, “TC kimlik numaralarını işyerindeki özlük dosyasına eklemek için aldım” iddiasında bulundu.

Şantiye seçmeni

  • Yerel seçimlerde en fazla şaibenin yaşandığı Büyükçekmece’de emniyet birimlerinin adres tespiti devam ediyor. İstanbul dışından ve farklı ilçelerde ikamet eden vatandaşların seçmen kayıtlarının boş arsa, inşaat halindeki binalar ile metruk binalara taşınarak usulsüzlük yapılmasına ilişkin tespitler son aşamaya geldi. 3 gündür devam eden adres tespit sürecinde 7 binden fazla ikamet kontrol edilerek tutanaklara geçirildi. İnşaat halindeki binalara bile seçmen kaydı yapılan Büyükçekmece’de, belediyeye ait olan sahipsiz hayvan barınağında bulunan bir konteynere 13 kişinin seçmen kaydının yapılması akıllara durgunluk verdi.
  • BİNA SAHİBİ ŞAŞKIN
  • İnşaat halinde olan 10 dairelik bir binaya 14 seçmen kaydı yapıldığını medyadan öğrenen bina sahibi şaşkınlığını şu sözlerle anlattı. “Televizyonda seçimden sonraki günlerde Büyükçekmece’de usulsüzlük yapıldığını ve bazı boş binalara ikamet kayıt edildiğini öğrendim. 2 gün önce daha inşaatı devam eden binama polis gelerek, burada seçmen olup olmadığını sordu. Çok şaşırdım. Çünkü binanın elektriği, suyu kapısı hiçbir şey yok. Burada kimse kalamaz. Bana binada 14 kişinin ikametinin olduğunu, bilgimin olup olmadığını sordular. Benim hiçbir şekilde bilgim yok dedim. Şimdi burada oturuyor görünenler kim, neyin nesi, bu iş nasıl oldu anlamadım.”
  • BARINAKTA 13 SEÇMEN
  • Sadece boş bina, boş arsa ve metruk binalara seçmen kaydının yapılmasıyla kalmayan usulsüzlük hayvan barınağında skandal boyuta ulaştı. Büyükçekmece Belediyesi Sahipsiz Sokak Hayvanları Bakım Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezi’nde bulunan bir konteynerde 13 kişinin ikamet ettiği ilçe nüfus müdürlüğü verilerine yansıdı. Barınak görevlisi, barınağın sadece hafta sonları açık olduğunu ve barınakta ikamet edecek bir yer bulunmadığını söyledi.

#​İstanbul
#Seçim
#AK Parti
#YSK
#Büyükçekmece
5 yıl önce