|

"Japonların İslam'a yakınlığı artacak"

Japonya The Asahi Shimbun Gazetesi Orta Doğu Uzmanı Yasunori Kawakamı, "Japon halkında Müslüman toplum ile ilgili tam bilgi bulunmamakta. Japonlara İslamiyet daha fazla anlatılırsa ve daha fazla doküman verilirse Japonların İslam dinine yaklaşımı daha fazla artacaktır" dedi.

Yeni Şafak
00:00 - 10/06/2012 Pazar
Güncelleme: 16:13 - 10/06/2012 Pazar
Yeni Şafak
"Japonların İslam'a yakınlığı artacak"
"Japonların İslam'a yakınlığı artacak"

MÜSİAD Konya Şubesi Cuma Toplantısı'nda Japonya The Asahi Shimbun Gazetesi Orta Doğu Uzmanı Yasunori Kawakamı'yı ağırladı. 'Bir Japon Gazetecinin Gözünden Ortadoğu'da İslam Toplumunun Gelişimi' konulu konferansa ilgi yoğun oldu. Konferansta çeviriyi, The Asahi Shimbun Gazetesi Türkiye Temsilci Yardımcısı Cenk Karataş yaptı. Toplantının açılış konuşmasını yapan MÜSİAD Konya Şubesi Başkan Vekili Mehmet Ali Korkmaz, 'Konuğumuz Japonya'nın yüksek tirajlı gazetesinde görev yapmakta. Kendisi 18 yıldır Ortadoğu bölgesinde görev yapmış, Türkiye'nin son dönemdeki ekonomik hamlelerini araştırmak amacıyla ülkemize gelmiş ve ilimizi ziyaret etmiş. Ortadoğu'nun inanç değerlerini, yaşam koşullarını, düşünce koşullarını değişik bir gözle bizlerle paylaşacak' dedi. Daha sonra sözü alan Japonya The Asahi Shimbun Gazetesi Orta Doğu Uzmanı Yasunori Kawakamı ilk olarak kendi yaşantısı hakkında bilgi verdi. Japonya'da yaşayan Müslümanlarla ilgili çeşitli makaleler yayınladığını belirten Yasunori Kawakamı, 'Japon halkında Müslüman toplum ile ilgili tam bilgi bulunmamakta. Japonlara İslamiyet daha fazla anlatılırsa ve daha fazla doküman verilirse Japonların İslam dinine yaklaşımı daha fazla artacaktır. Japon halkının bu eksikliği çalışmak için ülkemize gelen insanların çeşitli sıkıtılar yaşamasına neden oluyor. Ben bu insanlarla yaptığım röportajlarda bunu gördüm. Onların en büyük isteği çalıştıkları işyerlerinde ibadet edebilmek. Onlara ne yazık ki bu haklar bilgisizlikten dolayı verilmemiş. Bende gazetem aracılığı ile Japon insanına bunu anlatmaya çalıştım' ifadesini kullandı.

TÜRKLERLE, JAPONLAR ARASINDA DOSTLUK DEVAM EDİYOR

İslam'a Japonların bakışı ile Avrupalıların bakışı arasında farkın İslam'ın Japonlara anlatılmaması olduğunu belirten Kawakamı, "Ortak bir tarihi geçmişimiz olmadığı için bozulmuş bir algımız yok. Ayrıca Türklerle, Japonlar arasında dostluk devam ediyor. Ülkenize gelen tüm Japon turistler kendilerine ayrı bir samimiyet gösterildiğini fark ediyorlar. Ayrıca Ortadoğu'da ki ülkeler arasında Türkiye ayrı bir yerdedir. 2. Dünya savaşı sürecinde Japonya'nın tek ilişkisi Türkiye ile olmuştur bu nedenle ilgi halen devam etmektedir' dedi. Çin'in büyümesinden endişe duymadığını belirten Kawakamı, "Bir çok Japon firmasının Çin'de fabrikası var bu nedenle Çin'in gelişmesinden endişe duymuyoruz. Japonya ile Çin arasında rekabetçi bir ilişki yok karşılıklı faydaya dayalı bir ilişki var. Tek endişelendiren Çin'in askeri açıdan genişlemesi" dedi.

GAZETE OKUYARAK HAYATA BAŞLAMAK BİR KÜLTÜR

Japonya'da ki gazete okuma kültür hakkında bilgi veren Kawakamı, 'The Asahi Shimbun Gazetesi'nin günlük tirajı 10 milyon. Japonya'da bir günde satılan tüm gazetelerin tirajı 120 milyonluk ülke nüfusundan fazla. Gazeteler aylık abonelik sisteminde dağılıyor. Çalıştığım gazete 110 yıllık bir tarihe sahip. Bizim okurumuz artık 3. 4. kuşak okur. Japonlar için sabah ilk olarak gazete okuyarak hayata başlamak bir kültürdür. Ancak bu kültür elektronik haberleşme sayesinde bir sonraki nesle aktarılamayacak' dedi. Toplantının sonunda Mehmet Ali Korkmaz günün anısına Yasunori Kawakamı ve Cenk Karataş'a günün anısına özel yapım seccade hediye etti.


12 yıl önce