İslam İşbirliği Teşkilatı Filistin için kurulmuştu: 320 günde sadece bir kez toplandı

Nur Banu Aras
04:00, 23/08/2024, Cuma
Yeni Şafak
İslam İşbirliği Teşkilatı Filistin için kurulmuştu: 320 günde sadece bir kez toplandı
Son olarak 11 Kasım'da Riyad'da toplanan İİT, Gazze konusunda sessizliğini koruyor. Riyad'daki zirvenin ardından yayınlanan ve yerleşimcilerin ilk kez 'terörist' olarak tanımlandığı bildiriye Türkiye sayesinde 8 madde eklenmişti.

1969’da Mescid-i Aksa’nın kundaklanması üzerine kurulan ve ana gayesi “Filistin mücadelesini desteklemek” olan 57 üyeli İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Gazze’yi unuttu. Teşkilat, Gazze için liderler düzeyinde sadece 11 Kasım 2023’te toplanabildi. Soykırımcı İsrail’i cesaretlendiren Batı’nın desteğiyle birlikte İİT’nin bu kayıtsızlığı oldu.

İsrail’in 320 gündür Gazze'de 40 bin kişiyi dünyanın gözleri önünde katlederek sürdürdüğü soykırıma karşı İslam İşbirliği Teşkilatı’nın (İİT) pasif tavrı tepki çekiyor. Mescid-i Aksa'nın kundaklanması sonrası 1969 yılında kurulan İİT, İsrail'in Gazze'ye yönelik toptan imha saldırıları devam etmesine rağmen geri planda kaldı. 320 günde İİT liderler düzeyinde sadece bir toplantı yaptı. 11 Kasım'da Riyad'da yapılan olağanüstü toplantı sonrası İslam ülkeleri bir daha bir araya gelmedi. BM ve BMGK ise 7 Ekim'den bu yana Gazze gündemiyle çok sayıda toplantı yaptı.

BEKLENTİYİ KARŞILAMADI

7 Ekim'deki toplantının ardından Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad'da İİT ve Arap Ligi Olağanüstü Ortak Zirvesi toplandı. Liderler düzeyinde yapılan toplantının ana gündemi Gazze oldu. Toplantı sonrası yayımlanan 31 maddelik bildiride kınama ve ateşkes çağrısından öteye geçilmedi.

TÜRKİYE'NİN ÖNERİSİ UYGULANDI

İİT, dışişleri bakanları düzeyinde de iki kez toplandı. 18 Ekim 2023'te Cidde'de dışişleri bakanları düzeyinde İcra Komitesi Toplantısı yapıldı ve üye ülkeler Filistin halkının ihtiyaç duyduğu insani yardımların sağlanması için gerekli çabayı göstermeye çağrıldı. Yine Cidde'de 5 Mart'ta İİT Olağanüstü Dışişleri Bakanları Konseyi yapıldı. Bu toplantıda, Türkiye'nin önerisi üzerine Gazze konusunda ihtilafın çözümünü teminen uluslararası barış konferansı düzenlenmesi çağrısı yapıldı.

AMAÇ FİLİSTİN'İN ÖZGÜRLÜĞÜ

İİT, Mescid-i Aksa’nın, 21 Ağustos 1969'da kundaklanması sonrasında, 22–25 Eylül 1969 tarihlerinde kuruldu. "Filistin halkının mücadelesini desteklemek ve topraklarında hak ve özgürlüklerini

yeniden kazanmalarına yardım etmek" teşkilatın ana amaçları arasında yer alıyor.

Üyelerden sadece 5'i aktif

İİT'ye üye olan 57 İslam ülkesinin ortak bir dış politika üretmesi gerekirken, üyelerden Türkiye, Katar, Pakistan, Malezya ve Cezayir Gazze konusunu her platformda gündeme getiriyor. Gazze’deki soykırımın durdurulması için bu beş ülke dışındaki diğer üyelerin dişe dokunur bir çaba içinde olmaması tepki çekiyor.



Yorumlar
Avatar

Sitemizde paylaştığınız yorumlar, diğer kullanıcılar için değerli bir kaynaktır. Lütfen farklı görüşlere ve diğer kullanıcılara saygılı olun. Kaba, saldırgan, aşağılayıcı veya ayrımcı ifadeler kullanmaktan kaçının.

Sayfa Sonu
Türkiye’nin Birikimi. Uluslararası Medya Grubu.

Türkiye’nin gündemini belirleyen haber kaynağına hoş geldiniz! Tarafsız, dinamik ve derinlemesine habercilik anlayışıyla Yeni Şafak, okuyucularına güncel gelişmelerin ötesinde bir deneyim sunuyor. Siyaset ve ekonomiden kültür-sanat ve spor dünyasına kadar geniş bir yelpazede sunduğu haberlerle, hem Türkiye’de hem de dünyada neler olup bittiğini anında öğrenin. Dijital platformlarıyla her an, her yerden en doğru bilgiye ulaşın; Yeni Şafak’la gündemi yakalayın!

Sosyal medyada bizi takip edin
Mobil Uygulamaları indirin

Gündemi cebinizde taşıyın! Yeni Şafak’ın mobil uygulamalarıyla, en güncel haberlere anında ulaşın. Siyasetten ekonomiye, spordan kültür-sanat dünyasına kadar geniş bir içerik yelpazesi parmaklarınızın ucunda! Hem iOS, hem Android hem de Huawei cihazlarınızda kolayca indirerek, günün her anında en doğru bilgiye hızlıca erişin. Hemen indirin, dünyadaki gelişmeleri kaçırmayın!

Kategoriler
Albayrak Medya

Maltepe Mah. Fetih Cad. No:6 34010 Zeytinburnu/İstanbul, Türkiyeiletisim@yenisafak.com+90 212 467 6515

YASAL UYARI

BIST isim ve logosu 'Koruma Marka Belgesi' altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz. Piyasa verileri iDealdata Finansal Teknolojiler A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir.

Tüm hakları saklıdır © Net Medya 2026