Müzakereye de savaşa da hazırız

04:00, 05/10/2026, Pazartesi
Yeni Şafak
Müzakereye de savaşa da hazırız
Arşiv.

İran, sunduğu yedi şart yerine getirilmeden Hürmüz Boğazı’nın açılmayacağını açıkladı. Tahran, ABD’den yaptırımların kaldırılması ve deniz taşımacılığına müdahalenin sona erdirilmesini istiyor. Ancak Tahran, ABD ablukası ve yaptırımlarının ağırlığını da her geçen gün daha fazla hissediyor. ABD Başkanı Trump ise karar verme aşamasında olduğunu söyledi.

ABD'nin üçüncü bir uçak gemisi savaş grubunu Ortadoğu'ya göndermesinin ardından Tahran'dan rest niteliğinde açıklamalar geldi. İran Meclis Başkanı Muhammed Bakır Kalibaf, ABD ile yürütülen müzakerelerde Tahran’ın Hürmüz Boğazı’nın yeniden açılması için sunduğu şartların yerine getirilmesi gerektiğini kaydetti. Kalibaf, “İran’ın sunduğu 7 şart uygulanmadıkça Hürmüz Boğazı açılmayacak” ifadelerini kullanırken, Washington’un tek taraflı talepler döneminin sona erdiğini bilmesi gerektiğini belirtti. Kalibaf, Meclis’te gazetecilere yaptığı açıklamada, ABD’nin arabulucular üzerinden İran’a yeni bir teklif ilettiğini belirterek, Washington’un İran’ın kararlılığını bildiğini söyledi. ABD’nin ekonomik baskı ve askeri girişimlerin yanı sıra tehdit söylemlerini de artırdığını savunan Kalibaf, "savaşa da müzakereye de hazır olduklarını" belirterek, Tahran’ın sosyal medyadaki açıklamalara göre değil, sahadaki gerçeklere göre politika belirlediğini ifade etti.

Somut adım talebi

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü İsmail Bekayi de Tahran’da düzenlediği haftalık basın toplantısında, ABD’nin son teklifinin önceki önerilerle büyük ölçüde aynı olduğunu ve Washington’un özellikle nükleer dosyaya odaklandığını belirtti. Bekayi, teklifin incelendiğini ve İran’ın ek hususlarının karşı tarafa iletileceğini açıkladı. Hürmüz Boğazı’nın müzakerelerdeki temel gündem maddesi olduğunu vurgulayan Bekayi, boğazda güvenliğin yeniden sağlanmasının ABD’nin bazı somut adımlar atmasına bağlı olduğunu ifade etti. Bekayi, bu adımlar arasında İran’ın ticari deniz taşımacılığına yönelik müdahalenin sona erdirilmesi ve yaptırımların kaldırılmasının bulunduğunu aktardı.

Bölge ülkelerine uyarı

Bekayi, olası bir İran saldırısında komşu ülkelerin topraklarının kullanılması halinde Tahran’ın vereceği karşılığın farklı yöntemlerle gerçekleşeceğini de söyledi. Körfez ülkeleriyle diyaloğu sürdürme konusunda kararlı olduklarını belirten Bekayi, İran karşıtı söylemlerden ve toprak iddialarından vazgeçilmesini istedi. Birleşik Arap Emirlikleri’nin İran’a ait adalar üzerindeki egemenlik iddialarını kabul edilemez olarak nitelendiren Bekayi, Çin ve Rusya ile ilişkilerin de sürdüğünü ve gerekli durumlarda iki ülkeyle çeşitli konularda koordinasyon sağlanacağını dile getirdi.

İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan ise ülkesinin ekonomik baskı altında olduğuna dikkat çekti. Pezeşkiyan, ekonomik baskının arttığını ancak hükümetin aldığı önlemler, halkın desteği ve “Allah’ın yardımı” sayesinde karşı tarafın ekonomik savaşla belirlediği hedeflere ulaşmasına izin verilmediğini vurguladı.

Trump karar aşamasında

Öte yandan ABD Başkanı Donald Trump, Ohio eyaletinde gerçekleştireceği miting için Beyaz Saray'dan ayrılırken basın mensuplarının sorularını yanıtladı. İran'la savaş konusunda ABD'nin ne durumda olduğu sorusuna Trump, “İran'ı resmen yerle bir ettik. Şimdi İran konusunda karar verme aşamasındayım. Tek soru şu: Biz bu süreci kolay yoldan mı yoksa zor yoldan mı halledeceğiz?” yanıtını verdi.



İran ile Irak arasındaki uçuşlar yeniden başladı
Dünya
İran ile Irak arasındaki uçuşlar yeniden başladı
İran'da sivillere silah eğitimi: Meydanlarda 'Can Feda' seferberliği başlatıldı
Dünya
İran'da sivillere silah eğitimi: Meydanlarda 'Can Feda' seferberliği başlatıldı
Pezeşkiyan istifayı onayladı: İran Petrol Bakanı görevinden ayrıldı
Dünya
Pezeşkiyan istifayı onayladı: İran Petrol Bakanı görevinden ayrıldı

Sayfa Sonu
Türkiye’nin Birikimi. Uluslararası Medya Grubu.

Türkiye’nin gündemini belirleyen haber kaynağına hoş geldiniz! Tarafsız, dinamik ve derinlemesine habercilik anlayışıyla Yeni Şafak, okuyucularına güncel gelişmelerin ötesinde bir deneyim sunuyor. Siyaset ve ekonomiden kültür-sanat ve spor dünyasına kadar geniş bir yelpazede sunduğu haberlerle, hem Türkiye’de hem de dünyada neler olup bittiğini anında öğrenin. Dijital platformlarıyla her an, her yerden en doğru bilgiye ulaşın; Yeni Şafak’la gündemi yakalayın!

Sosyal medyada bizi takip edin
Mobil Uygulamaları indirin

Gündemi cebinizde taşıyın! Yeni Şafak’ın mobil uygulamalarıyla, en güncel haberlere anında ulaşın. Siyasetten ekonomiye, spordan kültür-sanat dünyasına kadar geniş bir içerik yelpazesi parmaklarınızın ucunda! Hem iOS, hem Android hem de Huawei cihazlarınızda kolayca indirerek, günün her anında en doğru bilgiye hızlıca erişin. Hemen indirin, dünyadaki gelişmeleri kaçırmayın!

Kategoriler
Albayrak Medya

Maltepe Mah. Fetih Cad. No:6 34010 Zeytinburnu/İstanbul, Türkiyeiletisim@yenisafak.com+90 212 467 6515

YASAL UYARI

BIST isim ve logosu 'Koruma Marka Belgesi' altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz. Piyasa verileri iDealdata Finansal Teknolojiler A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir.

Tüm hakları saklıdır © Net Medya 2026