|

İş adamlarının da yeşil pasaportu olmalı

Türkiye vatandaşlarının Avrupa’da vizesiz serbest dolaşım hakkı tartışılırken, iş dünyasından yeşil pasaport isteği geldi. Vize işlemleri yüzünden yatırımlar ile ticaretin büyük zarar gördüğünü söyleyen İş adamı Nejat Güllü, devlet memurlarının kullandığı ve vize gerektirmeyen yeşil pasaportun kendilerine de verilmesini istedi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 21/06/2016 Salı
Güncelleme: 21:25 - 20/06/2016 Pazartesi
Yeni Şafak

Dünyanın küçük bir köy haline dönüştüğü günümüzde mal ve hizmetlerin serbest dolaşımı kadar, bireylerin de seyahat özgürlüklerinin önünde bir dizi engel bulunuyor. Türk vatandaşları 70 ülkeye vizesiz olarak seyahat edebiliyor. Bu ülkelerin 26'sı Amerika, 21 Asya, 11 Afrika, 8'i Avrupa ve 4'ü ise okyanus kıtasında. Dünyanın geri kalan yaklaşık 150 ülkesine giderken de vize almak durumunda kalıyoruz. Türkiye vatandaşlarının vize konusunda en çok sıkıntı çektiği yer ise Avrupa ülkeleri. Gümrük Birliğiyle birlikte Avrupa ile ticareti kademeli olarak artan Türk vatandaşlarının birlik üyesi ülkelerde serbestçe dolaşamaması en çok iş adamlarını zora sokuyor.



PASAPORT BÜROKRASİSİ


Türkiye vatandaşlarının Avrupa'da vizesiz serbest dolaşım hakkı tartışılırken, iş dünyasından yeşil pasaport ile bu konunun üstesinden gelebileceğine işaret ediyor. Daha önce de gündeme gelen bu konuyla ilgili son çağrıyı İş adamı Nejat Güllü yaptı. Türk iş dünyasının yabancı ülkelerdeki yatırımlarına ve dış ticaretlerine dikkat çeken işadamı Güllü, milyon dolarlık anlaşmaların bürokrasiye takıldığını ifade etti.





MİLYON DOLARLIK ANLAŞMA VİZEYE KURBAN GİDİYOR


İş adamlarının hızlı hareket etmesi gerektiğini vurgulayan Güllü, “Zamanı geliyor, öyle oluyor ki hızlı karar verip o fırsatı değerlendirmeniz gerekiyor. Milyon dolarlık anlaşmlar vizelere kurban gidiyor. Devletimizin iş adamlarını ezdirmeyerek bu soruna çare bulmasını istiyoruz” dedi. Sorunun çözümüne ilişkin de değerlendirmelerde bulunan Güllü, en yakın seçeneklerden bir tanesinin yeşil pasaport göründüğünü söyledi.


#Nejat Güllü
#Vize işlemleri
8 yıl önce