|

Rusya'da faizsiz banka dönemi

Ukrayna krizi sonrasında ekonomik darboğaza giren Rusya, resesyondan İslami bankacılık ile çıkmaya çalışıyor. İslami bankacılığın 2008 krizinden başarıyla çıktığını gören Rus bankaları, “İslami bankacılık kurtuluşumuz olabilir” hesapları yapıyor.

Yeni Şafak ve
04:00 - 31/12/2014 Çarşamba
Güncelleme: 20:53 - 30/12/2014 Salı
Yeni Şafak
Düşük petrol fiyatları ve uluslararası yaptırımlar nedeniyle Rusya ekonomisi büyük bir resesyon yaşıyor. Rus para birimi rublenin dolar karşısında yarı ayrıya değer kaybetmesi ve ülke ekonomisinin son beş yıl içinde ilk defa yüzde 0,5 küçülmesi sonrasında Rusya Merkez Bankası’nın politika faizini yüzde 6,5’tan 17’ye yükseltmesi de pek fayda sağlamadı. Rusya Kalkınma Bankası darboğazdan çıkış için dikkatleri İslami bankacılığına çevirdi. 

NOVOSTİ BAHREYN’DEN TAVSİYELER ALDI

Rusya devlet haber ajansı RIA Novasti, Rusya Kamu Kalkınma Bankası (Vnescheconombank)’nın ilk sukuk (kira sertifikası) satışı için Bahreyn’e giderek Arap bankalarından tavsiye aldığını duyurdu. Rusya Bankalar Birliği Başanalisti Sergey Grigoryan ise Bloomberg’e yaptığı açıklamada merkez bankasının yüzde 17 faiz kararının ardından İslami bankacılığın Rusya için stratejik bir fırsat olduğunu, bu karardan sonra Rusların normal bankalara gidip kredi kullanamayacağını söyledi.

RUSYA’DA 21 MİLYON MÜSLÜMAN YAŞIYOR

Toplam nüfusu 142 milyon olan Rusya’da 21 milyondan fazla Müslüman yaşıyor. İslami finansın ülkenin finans sistemine çözüm yaratabilme ihtimali çok yüksek olsa da söz konusu Müslüman kitlenin İslami finans ve ticaret konusunda algı ve bilgisi oldukça zayıf. Bu zafiyet de Rusya’da İslami finans enstrümanlarının anlaşılıp kullanılmasının önündeki en büyük engellerden birisi olduğu biliniyor. Bu engelin ortadan kalkması ise zaman alacağa benziyor.

Federal yasalar değişmeli

İslami bankacılık esaslarının darboğazdaki Rusya ekonomisini kurtarma ihtimali aslında daha önce gündeme gelmişti. Geçtiğimiz Ağustos ayında Rus bankalarını temsilen bir 'lobi grubu', Merkez Bankası’na bu konuda bir mektup yazmıştı. Ancak mevcut bankacılık kanunlarının İslami finansı desteklememesi ve sistemi uygulayacak deneyimde profesyonellerin olmaması nedeniyle 20 milyonu aşkın Müslümanın yaşadığı ülkede federal yasal düzenlemelerin yapılması öneriler arasında yer almıştı.

#Rusya
#faiz
#Rusya faizsiz banka
#RIA Novasti
9 yıl önce