Altın fiyatlarında rüzgar tersine döndü: İki ayın dibinden dönen gram ve çeyrek altında yeni tablo
17:01, 08/10/2026, Perşembe
Yeni Şafak

ABD dolarının son 18 ayın zirvesinden geri çekilmesiyle piyasalarda tepki alımları hızlandı; altın fiyatları iki ayın en düşük seviyesinden yönünü yukarı çevirdi. ABD Merkez Bankasının (Fed) faiz politikalarına ilişkin beklentilerin yeniden şekillenmesi ve FOMC tutanaklarındaki görüş ayrılıkları, piyasalardaki hareketliliğin fitilini ateşledi. Hem küresel çapta spot altın hem de iç piyasada gram altında yukarı yönlü hareket dikkat çekti. İşte güncel gram çeyrek yarım tam altın fiyatları ve tüm detaylar.
Çarşamba günü güçlü dolar ve ABD Hazine tahvili getirilerindeki tırmanışın baskısıyla 4.066 dolara kadar gerileyen spot altın, 5 Ağustos'tan bu yana en düşük seviyesini kaydetmişti. Ancak perşembe günü piyasalarda ibre tersine döndü.

Dolar endeksindeki gevşemeyi fırsat bilen yatırımcıların tepki alımlarına geçmesiyle birlikte, spot altının ons fiyatı sabah saatlerinde yüzde 0,6 oranında değer kazanarak 4.136 dolara tırmandı. Doların zayıflaması, altın alımını dolar dışı para birimlerini kullanan yatırımcılar için daha düşük maliyetli hale getirerek talebi önemli ölçüde destekledi.

8 Ekim 2026 Güncel Altın Fiyatları
Küresel piyasalardaki toparlanmanın etkisiyle iç piyasada da altın fiyatları güne hareketli başladı. Güncel tabloda gram altın 6.542 TL seviyelerinden işlem görüyor.
Gram Altın
Alış: 6.542,15 TL
Satış: 6.543,00 TL

Çeyrek Altın
Alış: 10.821,00 TL
Satış: 10.968,00 TL
Yarım Altın
Alış: 21.649,00 TL
Satış: 21.930,00 TL

Tam Altın
Alış: 43.206,00 TL
Satış: 43.719,00 TL

FOMC tutanaklarında 'faiz' çatlağı
Altın fiyatlarındaki bu toparlanmanın arka planında Fed yetkililerinin atacağı adımlara dair beklentiler yatıyor. Son yayımlanan Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantı tutanakları, komite üyeleri arasında faiz artırımı konusunda belirgin bir fikir ayrılığı yaşandığını ortaya koydu. Tutanak detaylarına göre bazı üyeler, enerji ve emtia kaynaklı fiyat şoklarını dizginlemek amacıyla faiz artışını savunuyor. Daha şahin bir tutum sergileyen üyeler ise bu artışın, talep kaynaklı enflasyonist baskıları kırmak adına kaçınılmaz bir zorunluluk olduğunun altını çiziyor. Yaşanan bu gelişmelerin ardından, piyasalarda aralık ayında yeni bir faiz artırımına gidilebileceği beklentisi güç kazandı.

