Elbistan ve Afşin bölgesindeki linyit ocaklarından çıkarılan ve organik bir ürün olan leonarditin dünya rezervinin neredeyse tamamı Türkiye'de bunuyor. Kanıtlanmış olarak tespit edilen rezervin miktarı 4,8 milyar ton civarında. Ürün, Ar-Ge çalışmaları sonrasında toz ve sıvı olarak son tüketiciye hitap edecek şekilde hazırlanıyor.
16:23, 14/09/2022, ÇarşambaG: Güncelleme: 16:33, 14/09/2022, Çarşamba

Dünya rezervinin neredeyse tamamı Türkiye'de: Yüzde 30 daha fazla verim sağlıyor

Kahramanmaraş'ın Elbistan ve Afşin bölgesindeki linyit sahasında çıkarılan leonardit madeni, gübrenin alternatifi olacak. Gübreye göre yüzde 30 daha fazla verim sağlayan ve fiyat olarak 5'te 1 kadar ucuz olan leonardit madeni, tarımda kullanılmaya başlandı.

Çiftçilerin kullanımına sunulması için bölgede özel sektör tarafından da yatırımlar yapılıyor. Kimyevi gübre fiyatlarındaki ciddi artışların, çiftçileri alternatif olarak leonardite yönlendirmesi bekleniyor.

Ürünün ilk denemeleri ise Konya Ovası'nda ve Amik Ovası'nda gerçekleştirildi. Leonardit ile beslenen topraklarda verimin yüzde yaklaşık 30 oranında artış gösterdiği bildirildi.
Çiftçilerin kullanımına sunulması için bölgede özel sektör tarafından da yatırımlar yapılıyor. Kimyevi gübre fiyatlarındaki ciddi artışların, çiftçileri alternatif olarak leonardite yönlendirmesi bekleniyor.Ürünün ilk denemeleri ise Konya Ovası'nda ve Amik Ovası'nda gerçekleştirildi. Leonardit ile beslenen topraklarda verimin yüzde yaklaşık 30 oranında artış gösterdiği bildirildi.
"13'te 1'ini kullanmamız yeter"

Ar-Ge uzmanı Enver Baltaş, Elbistan'da dünyanın en kaliteli leonarditinin bulunduğunu belirterek, "Şu anda enerji olarak kullanılıyor ama biz bunun enerjiden ziyade tarımda daha iyi olacağını bildiğimiz için Elbistan'a üs kurduk. Şu anda dünyada kıtlık senaryosu yazılırken ülkemizdeki böyle bir kaynağın tarımda verim artışı olarak geri döndüğünü hesaplarsak bu demektir; biz kıtlık senaryosuna karşın ülkemizde bolluk senaryosunu yazabiliriz. Şu anda Elbistan'daki toplam rezervin toplamına baktığımızda 4.8 milyar ton olarak hesap ediliyor. Türkiye'nin tüm topraklarını doğru şekilde işleyecek boyuta getirdiğimizde de 13'te 1'ini kullanmamız yetiyor. Bu kadar güçlü bir rezerve sahibiz" dedi.
"13'te 1'ini kullanmamız yeter"Ar-Ge uzmanı Enver Baltaş, Elbistan'da dünyanın en kaliteli leonarditinin bulunduğunu belirterek, "Şu anda enerji olarak kullanılıyor ama biz bunun enerjiden ziyade tarımda daha iyi olacağını bildiğimiz için Elbistan'a üs kurduk. Şu anda dünyada kıtlık senaryosu yazılırken ülkemizdeki böyle bir kaynağın tarımda verim artışı olarak geri döndüğünü hesaplarsak bu demektir; biz kıtlık senaryosuna karşın ülkemizde bolluk senaryosunu yazabiliriz. Şu anda Elbistan'daki toplam rezervin toplamına baktığımızda 4.8 milyar ton olarak hesap ediliyor. Türkiye'nin tüm topraklarını doğru şekilde işleyecek boyuta getirdiğimizde de 13'te 1'ini kullanmamız yetiyor. Bu kadar güçlü bir rezerve sahibiz" dedi.
"Dünyaya yayılması mutlu eder"

Elbistan Belediye Başkanı Mehmet Gürbüz ise, kömür rezervinde bu kadar kaliteli ve katma değeri yüksek olan leonarditin tarımda da kullanılabiliyor olmasının ayrı bir mutluluk vesilesi olduğunu ifade ederek, "Bu ürün hem ürün kalitesini artırıyor hem de yeni ürün 2. ürünün ekilmesi ve oradan da verim alınmasıyla ilgili olanak sağlıyor. Bu ve benzeri ürünlerin Ar-Ge çalışmalarının hızla ilerlemesi çiftçilerimiz açısından çok önemli. 4.8 milyar ton çok büyük bir rezerv. Bu hammaddenin işlenip organik gübreye dönmesi, tarımda kullanılması, ürün çeşitliliği, ürün kalitesi, ikincil ürüne dönüştürülmesi, tarımda yaşanan sıkışmanın açılması, genişlemesi, bütün dünyaya yayılması bizi çok mutlu eder" diye konuştu.
"Dünyaya yayılması mutlu eder"Elbistan Belediye Başkanı Mehmet Gürbüz ise, kömür rezervinde bu kadar kaliteli ve katma değeri yüksek olan leonarditin tarımda da kullanılabiliyor olmasının ayrı bir mutluluk vesilesi olduğunu ifade ederek, "Bu ürün hem ürün kalitesini artırıyor hem de yeni ürün 2. ürünün ekilmesi ve oradan da verim alınmasıyla ilgili olanak sağlıyor. Bu ve benzeri ürünlerin Ar-Ge çalışmalarının hızla ilerlemesi çiftçilerimiz açısından çok önemli. 4.8 milyar ton çok büyük bir rezerv. Bu hammaddenin işlenip organik gübreye dönmesi, tarımda kullanılması, ürün çeşitliliği, ürün kalitesi, ikincil ürüne dönüştürülmesi, tarımda yaşanan sıkışmanın açılması, genişlemesi, bütün dünyaya yayılması bizi çok mutlu eder" diye konuştu.
"Topraklarımız gençleşecek"

Leonardit tesisi sahibi Veysi Yıldız, leonarditin bölgede yaklaşık 5 milyar ton rezerve sahip olduğunu hatırlatarak, "Toprağımızda kimyasal ve zirai ilaçlardan ve anız yakmaktan doğan zararlar ile birlikte topraklarımızda organik madde 0,5'lere PH 9'lara yükselmiş, kireç oranımız ise yüzde 35 civarıdır. Leonardit topraklarımızı hiç tarım yapılmamış seviyeye getirmektedir. Topraklarımızda yüzde 30'lara varan verim artışı, buna bağlı olarak yüksek kaliteli ürün ve doğal meyve ve sebze yetiştirmede çok büyük avantajlar sağlamaktadır. Topraklarımızda bitkiler organik maddenin düşüklüğünden fosforu almamaktadır. Fosforu almadığı için bitki yeterince güneş ışığından faydalanmamaktadır. Buna istinaden toprağın organik maddesi yükseldiği zaman hem gübre tüketimi yüzde 25'lere düşecek hem de verim artışı yüzde 30'larda olacak. Buna bağlı olarak da topraklarımız gençleşecek. Daha doğal sebzeler ve meyveler tüketeceğiz" şeklinde konuştu.

Leonarditin sıvı olarak da kullanıldığını belirten Yıldız, kükürtle birlikte kullanıldığında topraktaki kireçlenmeyi de ortadan kaldırdığını kaydetti.
"Topraklarımız gençleşecek"Leonardit tesisi sahibi Veysi Yıldız, leonarditin bölgede yaklaşık 5 milyar ton rezerve sahip olduğunu hatırlatarak, "Toprağımızda kimyasal ve zirai ilaçlardan ve anız yakmaktan doğan zararlar ile birlikte topraklarımızda organik madde 0,5'lere PH 9'lara yükselmiş, kireç oranımız ise yüzde 35 civarıdır. Leonardit topraklarımızı hiç tarım yapılmamış seviyeye getirmektedir. Topraklarımızda yüzde 30'lara varan verim artışı, buna bağlı olarak yüksek kaliteli ürün ve doğal meyve ve sebze yetiştirmede çok büyük avantajlar sağlamaktadır. Topraklarımızda bitkiler organik maddenin düşüklüğünden fosforu almamaktadır. Fosforu almadığı için bitki yeterince güneş ışığından faydalanmamaktadır. Buna istinaden toprağın organik maddesi yükseldiği zaman hem gübre tüketimi yüzde 25'lere düşecek hem de verim artışı yüzde 30'larda olacak. Buna bağlı olarak da topraklarımız gençleşecek. Daha doğal sebzeler ve meyveler tüketeceğiz" şeklinde konuştu.Leonarditin sıvı olarak da kullanıldığını belirten Yıldız, kükürtle birlikte kullanıldığında topraktaki kireçlenmeyi de ortadan kaldırdığını kaydetti.
Leonardit nedir?


Leonardit, yüksek oranda hümik asit, makro ve mikrobesin elementlerini içeren tamamen doğal bir maddedir. Oluşumu milyonlarca yıl öncesi bitki kalıntılarının sıcaklık, nem, basınç, oksidasyon ve çok özel jeolojik şartlar gerektirdiğinden tabiatta nadir bulunuyor. İçerdiği yüksek orandaki hümik asitler sebebiyle toprakların fiziki ve biyolojik yapılarının düzenlenmesinde aktif rol oynuyor.
Leonardit nedir?Leonardit, yüksek oranda hümik asit, makro ve mikrobesin elementlerini içeren tamamen doğal bir maddedir. Oluşumu milyonlarca yıl öncesi bitki kalıntılarının sıcaklık, nem, basınç, oksidasyon ve çok özel jeolojik şartlar gerektirdiğinden tabiatta nadir bulunuyor. İçerdiği yüksek orandaki hümik asitler sebebiyle toprakların fiziki ve biyolojik yapılarının düzenlenmesinde aktif rol oynuyor.
Sayfa Sonu
Türkiye’nin Birikimi. Uluslararası Medya Grubu.

Türkiye’nin gündemini belirleyen haber kaynağına hoş geldiniz! Tarafsız, dinamik ve derinlemesine habercilik anlayışıyla Yeni Şafak, okuyucularına güncel gelişmelerin ötesinde bir deneyim sunuyor. Siyaset ve ekonomiden kültür-sanat ve spor dünyasına kadar geniş bir yelpazede sunduğu haberlerle, hem Türkiye’de hem de dünyada neler olup bittiğini anında öğrenin. Dijital platformlarıyla her an, her yerden en doğru bilgiye ulaşın; Yeni Şafak’la gündemi yakalayın!

Sosyal medyada bizi takip edin
Mobil Uygulamaları indirin

Gündemi cebinizde taşıyın! Yeni Şafak’ın mobil uygulamalarıyla, en güncel haberlere anında ulaşın. Siyasetten ekonomiye, spordan kültür-sanat dünyasına kadar geniş bir içerik yelpazesi parmaklarınızın ucunda! Hem iOS, hem Android hem de Huawei cihazlarınızda kolayca indirerek, günün her anında en doğru bilgiye hızlıca erişin. Hemen indirin, dünyadaki gelişmeleri kaçırmayın!

Kategoriler
Albayrak Medya

Maltepe Mah. Fetih Cad. No:6 34010 Zeytinburnu/İstanbul, Türkiyeiletisim@yenisafak.com+90 212 467 6515

YASAL UYARI

BIST isim ve logosu 'Koruma Marka Belgesi' altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz. Piyasa verileri iDealdata Finansal Teknolojiler A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir.

Tüm hakları saklıdır © Net Medya 2026