|

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan yabancı yatırımcıya çağrı: Uzun vadeli yatırım yapan kazanır

Cumhurbaşkanı Erdoğan, yabancı yatırımcılara çağrıda bulunarak, “Türkiye’ye uzun vadeli yatırım yapanlar her zaman kazanmıştır bundan sonra da kazanacaktır” dedi.

00:00 - 1/12/2021 Çarşamba
Güncelleme: 23:44 - 30/11/2021 Salı
Yeni Şafak
Recep Tayyip Erdoğan
Recep Tayyip Erdoğan
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan,
Türkiye’nin uzun yıllar içinde kur-faiz-enflasyon sarmalına sokulduğunu belirterek, “Yatırımı ve üretimi engellemelerine de müsaade etmeyeceğiz. Biz bu sarmaldan çıkacağız. Bu sarmaldan çıkmamızı istemeyenler kur oyunları ile bizi yeniden bu oyuna çekmeye çalışıyorlar. Bu kez bunu başaramayacaklar” dedi. TRT ortak yayınında gazetecilerin sorularını cevaplayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, gündem ve ekonomideki son gelişmeler konusunda önemli açıklamalarda bulundu. Erdoğan, özetle şunları söyledi:

BÜYÜMEDE HEDEF ASGARİ %10

Küresel salgın döneminde her şeyden önce Türkiye özellikle bu 3 çeyrekte de farklı bir ayrışım ortaya koydu. Beklentileri de aşarak böyle bir konuma gelmiş olması da özellikle aç kurtlar gibi bekleyenleri de şaşırttı. Biz şaşırmadık. İkinci ve üçüncü çeyrekte aldığımız sinyallerle beklentimiz 10’u bulacağız. Şüphemiz yok. Şu anda performansta üzerinde durduğum, hep söylüyorum diyorum ki faizi düşürmek suretiyle biz yatırım, istihdam, üretim, ihracat ve büyüme. Bu dört ana başlık bize büyümeyi getirecek. Bizim tahminimiz asgari 10 fakat bunun üzerine de çıkabilir.

Bazı dostlarla yaptığımız özel görüşmelerde de 10’un üzerine çıkabilir düşüncesini bizimle paylaşıyorlar. Yıl sonu itibarıyla enflasyonda da kendisini gösterecek buna inanıyorum. Faiz sebep enflasyon neticedir. Faizi şu anda düşürüyoruz ve enflasyonun da inşallah düştüğünü hep birlikte göreceğiz.

GİRİŞİMCİLERE MÜJDE

Biz şu anda daha önce de olduğu gibi bu kritik dönemde iki önemli destek paketi hazırladık. İstihdama destek paketi ve imalata dayalı ithal destek paketi. 19 yıldır nasıl sanayicisinden esnafına kadar milletimizin her kesiminin yanında durduysak bu süreçte de kimseyi yalnız bırakmadık, bırakmayacağız. Bu milletle iktidar olduk. AK Parti milletin partisidir dedik ve böyle yürüdük. Küçük ve orta işletmelere yönelik 50 kişinin altında çalışanı olan firmalara istihdama olan katkılara yönelik ödemeler yapıyoruz. Amacımız kısa sürede 11 bin firmamızın toplam tutarı 10 milyar lirayı bulan krediden faydalanmasını sağlayarak, 50 bin yeni istihdamın önünü açmak.

50 BİN YENİ İSTİHDAM

50 bin yeni istihdamın önünü açmak istiyoruz. Özellikle 3-4-5 ve 6’ncı teşvik bölgelerinde yer alan 58 il ve ilçelerinde yatırım yaparak istihdam oluşturacak girişimcilere müjdemiz var. Bu girişimcilerimizin Hazine destekli Kredi Garanti Fonu kefaleti ile 7 puana kadar faiz desteği ile yatırım yapmalarının önünü açıyoruz. Toplam tutarı 10 milyar lirayı bulan bu krediden diğer illerimiz de faydalanabilecektir.



KUR, FAİZ, ENFLASYON SARMALINA SOKULDUK

Zengini zengin yapan model, faizciliktir. Faiz zengini daha zengin yapar fakiri de daha fakir yapar. Türkiye ne zaman yüksek faiz kıskacından çıkmak için hamle yaptıysa döviz kuru üzerinden manipülatif bir baskıya maruz kalmıştır. Bir defa bu kur faiz spekülasyonu ile karşı karşıyayız. Bu spekülasyonu evvela biz engelleyebiliriz. Ülkeye giren küresel fonlar var. Bu fonlar döviz kurunu geçici olarak düşürebilir. Fakat bu bizim için ideal olanı değildir. Yükselen kuru düşürmek için her seferinde daha yüksek faiz vermek gerekir. Sürekli tekrarlanan bu süreç ülkenin varlıklarını küresel sermayeye yönlendiriyor. Kur faiz enflasyon sarmalına böyle sokulduk. Biz kur faiz sarmalında yaşamayacağız.

UZUN VADELİ YATIRIM YAPAN KAZANIR

Türkiye’nin temel göstergeleri ekonomide çok güçlü. Bizim ekonomik verilerimiz aslında zayıf değil gayet iyi durumda. Ülkemiz artık bu kısır döngüyü kırma aşamasına gelmiştir ve artık buradan dönmeyeceğiz. Bu olay sadece ülkemizde mi var? Almanya’da, ABD’de, Hollanda’da var mı evet var. Tüm bunlardan Türkiye olarak biz büyük oranda sıyrılmış vaziyetteyiz.
T
ürkiye’nin dinamiklerine güvenen yabancı yatırımcılar için artık zamanıdır. Türkiye’ye uzun vadeli yatırım yapanlar her zaman kazanmıştır bundan sonra da kazanacaktır. B
iz geçenlerde Ceyhan’da büyük bir tesisin 1 milyar 700 milyon dolarlık temelini attık. Burada inşallah 2,5 yıl içerisinde bitecek ve burada 5 bin civarı bir istihdam olacak. Aynı zamanda cari açığımızı da ciddi anlamda aşağı çekecek.

Derdimiz ülkemizi faiz çıkmazından kurtarmak

  • Erdoğan, konuşmasında şunları kaydetti: Faizler, enflasyon dünyada ortadadır. Şu anda ABD’de, Avrupa’da faiz oranlarına enflasyona bakalım. Bizimle mukayese edilemeyecek derecede yüksek faizlerinin enflasyonlarının olduğunu görüyorsunuz. Derdimiz şu ülkemizi bu yüksek faiz çıkmazından kurtarmamız lazım. (Büyümede) ABD’de G20 ülkeleri olarak baktığımızda 4,9 olarak gözüküyor. İngiltere 6,6 olarak gözüküyor. Türkiye’de 7,4 malum. Çin’e bakıyoruz 4,9. Hepsinden biz ayrışmış durumdayız. İnşallah yıl sonu itibarıyla da onlardan çok farklı bir yere geleceğiz. Bizim derdimiz yatırımları ve yerli üretimi desteklemek ve artırmaktır.

#Recep Tayyip Erdoğan
#TRT
#Kur
#Faiz
#Döviz
#Yabancı yatırımcı
2 yıl önce