|

Elkatmış: Lübnan’a asker gönderilmeli

00:00 - 28/08/2006 Pazartesi
Güncelleme: 00:23 - 28/08/2006 Pazartesi
Yeni Şafak
Elkatmış: Lübnan’a asker gönderilmeli
Elkatmış: Lübnan’a asker gönderilmeli

TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanı Mehmet Elkatmış, “Türkiye’nin Lübnan’a asker göndermesine taraftarım” dedi. Elkatmış, Lübnan’ın Ankara Büyükelçisi Georges H.Siam’ı Parlamentoda kabul etti.

Elkatmış, Türkiye’nin her zaman Lübnan’ın yanında yer aldığını vurgulayarak, ateşkesin sağlanmasının ardından yaraların sarılması için her türlü yardım ve desteğin verileceğini söyledi. Lübnan’ın Ankara Büyükelçisi Georges H.Siam, TBMM Başkanı Bülent Arınç başta olmak üzere, İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanı veüyeleri ile Türkiye-Lübnan Dostluk Grubu üyelerinin, Lübnan’a verdiği destekten dolayı teşekkür etti. Kızılay’da, çocuk yiyeceği ve çocuk bezi bulunan paketin bir çocuk tarafından kendisine verildiğini ve bu emanetin Lübnan’daki çocuklara iletilmesini istediğini anlatan Siam, bu olaydan çok duygulandığını belirtti. TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonunun yayınladığı bildiriyi “yüce bir davranış” olarak nitelendiren Siam, bu bildirinin uluslararası girişimlerde ve ateşkes kararında etkili olduğunu söyledi.

TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanı Elkatmış da komisyon üyeleriyle birlikte en kısa sürede Lübnan’a giderek, yaşanan dramı yerinde görmek istediklerini söyledi.

Elkatmış, gazetecilerin Lübnan’a asker gönderilmesine ilişkin sorusu üzerine “Türkiye’nin asker göndermesine taraftarım” diye cevap verdi.

ASDER: LÜBNAN’A GÖNÜLLÜ ASKERLER GİTSİN

Türkiye’nin Lübnan’a asker gönderip göndermemesi konusunda tartışmalar sürerken, Adaleti Savunanlar Derneği (ASDER) Genel Başkanı Emekli Tuğgeneral Adnan Tanrıverdi ilginç bir öneri ortaya attı. Türkiye’nin bölgede söz sahibi olabilmesi için asgari bir tugay gücünde asker göndermesi gerektiğini belirten Tanrıverdi, gönderilecek askeri birliğin, gönüllü er ve erbaşların yanı sıra, bölgedeki Müslüman halk ile yakın ilişki kurabilecek düşünce yapısına sahip profesyonellerden oluşturulması gerektiğini söyledi.

Zulmü engellesinler

Tanrıverdi, İslam ülkelerinden Lübnan’a gidecek askeri güçlerin kendi aralarında bir nevi İslam ülkeleri Ani Müdahale Gücü’nün nüvesini oluşturabileceğini de belirterek “Bu güç Lübnan’daki Müslüman halka ve Filistin halkına uygulanan zulmü engelleyecek tarzda görev yapmalıdır. Müslüman ülkeler kendi aralarında bir koordinasyon kurulu oluşturmalı, BM barış gücü komutanlığınca Müslüman askeri birliklere verilecek görevler bu kurulun onayından geçmelidir” diye konuştu. Öte yandan Dışişleri Bakanlığı’nın geçtiğimiz hafta MGK’da yıptığı sunumda Lübnan’a asker göndermeden yana bir tutum takındığı bildirildi.


18 yıl önce