|

4 pusula tek zarfa

Geçersiz oy oranının önüne geçmek için 31 Mart seçimlerinde 24 Haziran seçimlerinde olduğu gibi muhtarlık pusulaları ile başkan pusulaları tek zarfa konulacak. 2014 yerel seçimlerinde geçersiz oy oranı yüzde 4,19. Yeni uygulama ile bu oranın büyük oranda düşürülmesi hedefleniyor. 24 Haziran seçimlerinde uygulanan seyyar sandık sistemi bu seçimde de uygulanacak.

Fazlı Şahan
04:00 - 1/01/2019 Tuesday
Güncelleme: 02:06 - 1/01/2019 Tuesday
Yeni Şafak
Fotoğraf: Arşiv
Fotoğraf: Arşiv
24 Haziran seçimlerinde ilk kez uygulanan tek zarf tek sandık uygulaması 31 Mart seçimlerinde de uygulanacak. İlk defa muhtarlık pusulaları ile başkan pusulaları tek zarfa konulacak.
Amaç geçersiz oy oranının önüne geçmek. 2014 yerel seçimlerinde geçersiz oy oranı yüzde 4,19. Yeni uygulama ile birlikte bu oranın büyük oranda düşürülmesi hedefleniyor.
24 Haziran seçimlerinde uygulanan seyyar sandık sistemi bu seçimde de uygulanacak.

TAKVİM İŞLEMEYE BAŞLADI

31 Mart yerel seçimleri için Yüksek Seçim Kurulu’nun açıklamış olduğu takvim işlemeye başladı. Seçimler için YSK’nın ve siyasi partilerin hazırlıkları devam ederek bu seçimde de ilkler yaşanacak.

2014’DE YÜZDE 4 GEÇERSİZ OY ÇIKMIŞTI

Daha önce yerel seçimlerde, belediye başkanı pusulası ile muhtar pusulalarının aynı zarfa konulması nedeniyle yaşanan, oyların geçersiz sayılması uygulaması bu seçimlerle birlikte tarihe karışacak. 2014 yılında gerçekleşen yerel seçimlerde 4,19 olan geçersiz oy sayısının azaltılması sağlanacak.

Yerel seçimlerde gerçekleşecek oy kullanma işlemi tek zarfla yapılacak.
Seçmen, belediye başkanı, belediye meclis üyesi, il genel meclis üyesi ve muhtar tercihinde oyunu tek zarfla kullanacak.
Böylece oy pusulalarının yanlış zarfa konulması ve geçersiz sayılması riski ortadan kalkacak.

AYNI ZARFA KONULACAK

YSK tarafından açıklanan Mahalli İdareler Genel Seçimlerinde uygulanacak usul ve esasları kapsamında bu düzenleme detaylı şekilde anlatıldı. Seçmenlere; büyükşehir belediyesi olan yerlerde büyükşehir belediye başkanlığı, belediye başkanlığı, belediye meclisi üyeliği ile muhtarlık seçimlerine ilişkin birleşik oy pusulalarını aynı zarfa koyacak.

İLLERDE NASIL OLACAK?

Büyükşehir belediyesi olmayan yerlerde ise ilçe merkezi ve beldelerde, belediye başkanlığı, belediye meclisi üyeliği, il genel meclis üyeliği ve muhtarlık seçimlerine, köylerde ise il genel meclis üyeliği ve muhtarlık seçimlerine ilişkin birleşik oy pusulaları aynı zarfa koyulacak.

SEYYAR SANDIK UYGULANACAK

24 Haziran seçimlerinde uygulanan seyyar sandık sistemi bu seçimde de uygulanacak. Sandık başına gidemeyecek durumda yaşlı ve hasta olanların oy kullanmaları için sandık ayaklarına götürülecek.

KARIŞIKLIK GİDERİLECEK

  • AK Parti kaynakları yerel seçimlerde tek zarf ilkesini şöyle anlatıyor: “Geçen dönemlerde birden çok zarfa ayrı ayrı pusulalar konuyor, ayrı ayrı sandıklara atılıyordu. Bu sebeple de birçok oy geçersiz sayılabiliyordu. Atılması gereken sandıktan başka bir yere atılması, pusulanın konulması gereken zarftan başka bir zarfa konulması gibi sebeplerle birçok oy iptal ediliyordu.
  • 2014 seçimlerinde birçok geçersiz oy var. Seçmene, aynı anda 4 pusula veriliyor. Seçmen, 4 pusulaya ilişkin oyunu kullanıyor, tek bir zarfa konuyor, sandığa atıyor. Başka pusulanın başka zarfa girmesinden dolayı ortaya çıkan oy geçersizliklerinin önüne geçiyoruz. Bu sefer, geçersiz oy oranının, tek zarf ilkesine dayalı olarak daha düşük olmasını bekliyoruz.”
#​AK Parti
#Hakan Han Özcan
#Ankara
#Mehmet Özhaseki
5 years ago