LGS sınav güvenliği ÖSYM standartlarında

Fazlı Şahan
04:00, 22/07/2025, SalıG: Güncelleme: 04:03, 22/07/2025, Salı
Yeni Şafak
LGS sınav güvenliği ÖSYM standartlarında
Arşiv.

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, LGS sınav güvenliği ile ilgili tüm tedbirlerin ÖSYM standartlarında alındığını, ortada dolaşan PDF’nin sınavdan sonra çekildiğinin tespit edildiğini bildirdi. Ankara'da basın mensuplarıyla bir araya gelen Tekin, soruların dışarıdan hiçbir iletişimin olmadığı, jammer bulunan kapalı alanda hazırlandığını, emniyet güçlerinin gözetiminde sınav merkezlerine ulaştırıldığını belirtti.

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, Liselere Geçiş Sistemi (LGS) sınavı sonrası bir Whatsapp grubunda paylaşılan sınav kitapçığına ait PDF görüntüsünün sınavdan sonra fotoğrafı çekilerek elde edildiğini açıkladı. Tekin, Türkiye Basın Federasyonu'nun 'Anadolu Sohbetleri' programında basın mensupları bir araya geldi. LGS tartışmalarını değerlendiren Tekin, sınav güvenliği ile ilgili bütün tedbirlerin ÖSYM standartlarında alındığını söyledi. Tekin, soruların dışarıdan hiçbir iletişimin olmadığı, jammer bulunan kapalı alanda hazırlanıp, emniyet güçlerinin gözetiminde güvenli bir şekilde sınav merkezlerine ulaştırıldığını belirtti.

Yusuf Tekini, Fazlı Şahan.
Yusuf Tekini, Fazlı Şahan.

HEPSİ SORGULANDI

Tekin, “Olağanüstü bir tedbir süreci aldık. Bütün bunlardan sonra bir ihmal varsa bir öğretmen arkadaşımızın sınıfa cep telefonuyla girmiş olmasıdır. 'Elimizde bir 'PDF' var, bu PDF sınavdan önce ele geçirildi' diyorlar. O PDF bizim elimizde de var. Hem kendimiz, hem ilgili siber uzmanlarımız bununla ilgili analizi yaptık. Ve o PDF’in basılı matbu materyalden çekilen fotoğraftan elde edilen PDF olduğunu tespit ettik. Hal böyleyken bunun üzerinden bir algı operasyonu yürütmek haksızlık. Biz bu olaydan haberdar olur olmaz o gün soruşturmamızı açtık. İlgililerin cep telefonlarını alıp, gerekli değerlendirmeleri yaptık. Sınavın güvenliğiyle ilgili herhangi bir sorunun ortaya çıkmadığını gördük. Soruşturma süreci devam ediyor. Bizim elimizdeki raporlar, veriler burada 'skandal' diye tanımladıkları türden bir şey olmadığı, sınavın güvenliğiyle ilgili bir şey olmadığı. Bütün şeyler Diyarbakır'daki öğretmenin çektiği görüntülerden yürüyor. O da 4 kişiyle paylaşmış. Onlar da emniyet birimleri tarafından sorgulandı. Sınav esnasında çekmiş, sözel oturum bittikten sonra paylaşmış. Paylaştığı kişiler farklı illerden kişiler. 'Dershane öğretmeni' diyebileceğimiz kişiler; 'soruların cevaplarını önce biz yayımladık' diye yarışan bir kitle. Onlarla paylaşıyor. Onların hepsi tespit edildi. Paylaşılan kişilerin hepsinin sorgusunu emniyet aldı, bizi de bilgilendiriyorlar" dedi.

29 KİŞİ HAKKINDA SORUŞTURMA

Tekin, olayla ilgili 29 kişi hakkında soruşturma açıldığını söyleyerek, "Bu silsile. Bunun içinde farklı kamusal görevliler var. Öğretmen dışında polis memurları, hizmetli personel, okul yöneticisi de var. O arkadaşlarımızın hepsi soruşturmanın selameti açısından valilik tarafından görevden uzaklaştırılmış durumda" diye konuştu.

BİRİNCİLERİN OKUL NOTLARI DA YÜKSEK

Tekin, 2025 LGS'nin diğer yıllarda yapılan sınavlarla aynı zorluk düzeyine sahip olduğunu, sınavda tam puan alan 719 öğrencinin okuldaki ders notu ortalamalarının da 100'e yakın olduğunu söyledi. Tekin, imam hatip ortaokullarından 63 öğrencinin tam puan aldığını hatırlatarak, "İki okulu çok gündeme getirdiler. Trabzon'daki Mahmut Celalettin Anadolu İmam Hatip Ortaokulu 2019'da 1 birinci çıkarmış, yüzde 1'lik 11 öğrencisi var, yüze 5'lik dilimde 65 öğrencisi var. 2020'e tam yapan öğrencisi yok, ama yüzde 1'lik dilimde 27 öğrencisi var, yüzde 5'lik dilimde 95 öğrencisi var. 2023 yılında 5 tane tam puan alan öğrenci çıkmış, 29 tane yüzde 1'lik dilimde öğrencisi var, 121 tane de yüzde 5'lik dilimde öğrencisi var. Bu yıl 4 tane tam puan alan öğrenci var, yüzde 1'lik dilimde 30, yüzde 5'lik dilimde 111 öğrencisi var. Son 2 yıla göre yüzde 5'lik dilimdeki öğrenci sayısı azalmış. Aynı şey Antalya Kepez'deki Mahmut Celalettin Öktem İmam Hatip Ortaokulu için de geçerli" dedi.


 Gaziantep 2025 LGS şampiyonlarıyla gurur buluşması
Gündem
Gaziantep 2025 LGS şampiyonlarıyla gurur buluşması
Bakan Tekin'den LGS tartışmalarıyla ilgili açıklama: Soruları bizim okullarımızdan öğretmenlerimiz hazırlıyor
Gündem
Bakan Tekin'den LGS tartışmalarıyla ilgili açıklama: Soruları bizim okullarımızdan öğretmenlerimiz hazırlıyor
Erdoğan İmam Hatip öğrencilerini hedef alan LGS tartışmalarına sert tepki gösterdi: Ahlaksız iftira kampanyası
Gündem
Erdoğan İmam Hatip öğrencilerini hedef alan LGS tartışmalarına sert tepki gösterdi: Ahlaksız iftira kampanyası

Yorumlar
Avatar

Sitemizde paylaştığınız yorumlar, diğer kullanıcılar için değerli bir kaynaktır. Lütfen farklı görüşlere ve diğer kullanıcılara saygılı olun. Kaba, saldırgan, aşağılayıcı veya ayrımcı ifadeler kullanmaktan kaçının.

Sayfa Sonu
Türkiye’nin Birikimi. Uluslararası Medya Grubu.

Türkiye’nin gündemini belirleyen haber kaynağına hoş geldiniz! Tarafsız, dinamik ve derinlemesine habercilik anlayışıyla Yeni Şafak, okuyucularına güncel gelişmelerin ötesinde bir deneyim sunuyor. Siyaset ve ekonomiden kültür-sanat ve spor dünyasına kadar geniş bir yelpazede sunduğu haberlerle, hem Türkiye’de hem de dünyada neler olup bittiğini anında öğrenin. Dijital platformlarıyla her an, her yerden en doğru bilgiye ulaşın; Yeni Şafak’la gündemi yakalayın!

Sosyal medyada bizi takip edin
Mobil Uygulamaları indirin

Gündemi cebinizde taşıyın! Yeni Şafak’ın mobil uygulamalarıyla, en güncel haberlere anında ulaşın. Siyasetten ekonomiye, spordan kültür-sanat dünyasına kadar geniş bir içerik yelpazesi parmaklarınızın ucunda! Hem iOS, hem Android hem de Huawei cihazlarınızda kolayca indirerek, günün her anında en doğru bilgiye hızlıca erişin. Hemen indirin, dünyadaki gelişmeleri kaçırmayın!

Kategoriler
Albayrak Medya

Maltepe Mah. Fetih Cad. No:6 34010 Zeytinburnu/İstanbul, Türkiyeiletisim@yenisafak.com+90 212 467 6515

YASAL UYARI

BIST isim ve logosu 'Koruma Marka Belgesi' altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz. Piyasa verileri iDealdata Finansal Teknolojiler A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir.

Tüm hakları saklıdır © Net Medya 2026