|

Baharı getiren filmler

38. İstanbul Film Festivali için geri sayım başladı! 5 Nisan’da başlayacak festival 45 ülkeden 187 yönetmenin filmini izleyiciyle buluşturacak. Cannes, Berlin, Venedik’in ödüllü yapımları, Türk sinemasının en yeni örnekleri Nisan boyunca seyirciye sinema şöleni yaşatacak.

Seray Şahinler Demir
04:00 - 17/03/2019 Pazar
Güncelleme: 10:15 - 17/03/2019 Pazar
Yeni Şafak
Festivalin açılış filmi Edmond, 
tiyatronun kült eserlerinden
Cyrano de Bergerac'ın ortaya 
çıkış serüvenini anlatıyor.
Festivalin açılış filmi Edmond, tiyatronun kült eserlerinden Cyrano de Bergerac'ın ortaya çıkış serüvenini anlatıyor.

Sinemaseverlerin iple çektiği mevsim geldi! 38. İstanbul Film Festivali’nin programı direktör Kerem Ayan tarafından açıklandı. 5-16 Nisan tarihlerinde düzenlenecek festival kapsamında 12 gün boyunca, 19 bölümde 45 ülkeden 187 yönetmenin toplam 186 filmi gösterilecek. Gösterimlerin yanı sıra konuk yönetmen ve oyuncuların katılımıyla gerçekleştirilecek sohbetler, atölyeler, konserler ve özel etkinlikler de programda yer alacak. Dünya ve Türk sinemasından ödüllü yapımlar seyircinin yine gözdesi olacak. Özellikle Cannes, Venedik, Lizbon, Locarno, Saraybosna, San Sebastian gibi festivallerde ses getiren filmler, listenizin ilk sıralara yazabilirsiniz.


AÇILIŞ FİLMİ EDMOND

Festivalin açılışını ilginç ve iddialı bir film yapacak. Fransız tiyatrosunun önemli isimleri arasında yer alan Alexis Michalik’in son filmi “Edmond” 5 Nisan akşamı UNIQ İstanbul’da seyirciyle buluşacak. Film, tiyatro tarihinin kült yapımlarından olan yüzyılı aşkın süredir dünyanın birçok yerinde oynan Cyrano de Bergerac’ın ortaya çıkış serüvenini anlatıyor.

Festivalde merakla beklenen bölümlerden biri kuşkusuz “Uluslararası Yarışma.” Sinemaseverler dünyadaki en önemli festivallerinde prömiyer yapan, ödül kazanan filmleri Türkiye’de ilk kez festivalde izleyecek.

Berlin Film Festivali’nde Büyük Ödül’ün sahibi, aynı zamanda FIPRESCI ödüllü “Sinek Kuşu”, kısa film yönetmeni Bora Kim’in aile ve toplum baskısına yönelik yaptırımlarını anlatmak için izleyiciyi 25 yıl öncesine götürüyor. İran yapımı “Canım” Elbruz Dağları’nda yaşayan Firuze’nin öyküsünü anlatıyor. Birçok önemli uluslararası belgesel festivallerinde izleyiciyle buluşan

film, tanıdık bir kadın öyküsü aslında. Yine Berlin’de En İyi Belgesel ödülüne değer görülen “Ağaçlardan Bahsetmek” yüreğinde hayallerini, dostluk ve dayanışmayı yüreğinde taşıyan Sudan Sinema Kulübü üyesi İbrahim, Süleyman, Manar ve Altayib’in öyküsünü anlatıyor. François Ozon’un Berlin’de Jüri Büyük Ödülü’nü kazanan filmi “Yüzleşme” hepimizi sarsacak.


ALTIN LALE ÇOK HEYECANLI

38 yılı geride bırakmaya hazırlanan İstanbul Film Festivali’nin, Türk sinemasında önemli bir yeri var elbette. Ulusal yarışma geleneğinin yavaş yavaş kaybedildiği süreçte, Türk sineması adına teşvik edici ve destekleyici ödüllerden biri olan Altın Lale’de heyecan sürecek. 12 filmin yarışacağı programda yer alan filmlerin hepsi bu yıla damga vuran ve adından sıkça söz ettiren yapımlar. Emin Alper’in prömiyerini Berlinale’de yapan filmi Kız Kardeşler, Emre Yeksan’ın ilgi çeken filmi Yuva, Ramin Matin’in ödüllü filmi Son Çıkış göze çarpanlar arasında. Tarık Aktaş’ın ilk filmi “Nebula” programda izleyiciye göz kırpıyor. Geçtiğimiz hafta Sibirya’da düzenlenen festivalde festivalde ‘En İyi Uluslararası İlk Film’ kategorisinde yarışarak ikinci büyük ödül ‘Silver Taiga’nın sahibi olan Nebula, film festivalinde

görülmesi gereken yapımlardan. Film hep ulusal hem uluslararası kategoride yarışacak. Önemli bir not, Kerem Ayan’ın aktardığına göre, önümüzdeki yıldan itibaren Ulusal Yarışma kategorisinde yer alacak filmlerde “İstanbul Prömiyeri” şartı aranacak. Herkese keyifli seyirler!


Başyapıt Fabrikası Kubrick

Kubrick hayranları sıkı durun, sizi çok heyecanlı bir bölüm bekliyor. İstanbul Film Festival, dünya sinemasının en önemli yönetmenlerinden Stanley Kubrick’i ölümünün 25.yılında “Başyapıt Fabrikası: Kubrick” programı ile anıyor. Bu bölümde Kubrick’in tüm uzun metraj filmografisi yer alıyor. Korku ve Arzu, Son Darbe, Spartacus, Zafer Yolları, Barry London gösterilecek filmler arasında.

#kubrick
5 yıl önce