|

Balkabağı çorbası

Patates gibi balkabağı da Amerika Kıtası’ndan dünyaya yayılan sebzelerden biri. Çok tatlı bir sebze olmadığından dolayı salata ve ana yemek yapımında kulanılıyor. Biz de kış aylarında içinizi ısıtacak renkli bir balkabağı çorbasını bu hafta sizlerle paylaşıyoruz.

Yeni Şafak ve
04:00 - 4/12/2016 Pazar
Güncelleme: 23:54 - 3/12/2016 Cumartesi
Yeni Şafak

Yediklerimiz etkileri kadar, tarihleriyle de bizi şaşırtmaya devam ediyor. Geçen hafta bahsettiğim patates örneği gibi yine Amerika Kıtası keşfedilmeseydi mahrum kalacağımız lezzetlerden birinin balkabağı olduğunu biliyor muydunuz? Bu kadar yerelleşmiş ve kış tatlılarının arasında muazzam bir yer edinmiş balkabağı büyük bir ihtimalle Anadolu'ya 17'inci yüzyılda girdi.



TOK TUTAR


Bu kadar geç tanışmış olmamıza rağmen, dünya balkabağını o kadar sevdi ki, balkabağı Hristiyan topluluğunda cadılar bayramının simgesi oldu. Kül kedisi masalında arabaya dönüştü ve Nasrettin Hoca fıkralarına konu oldu. Turizm sektöründe açık büfe dekoru olarak harika heykellere dönüşebildiğini söylemeden geçemeyeceğim. Bu kalın kabuklu, turuncu sebze selüloz bakımından zengin olduğu için, bağırsak çalışmasında ve tok kalmada önemli rol oynuyor. Yine A vitamininin önemli bir kaynağı olarak bolca antioksidan içeriyor ve bizi kansere karşı koruduğu gibi, cildimiz ve gözlerimiz içinde sağlık taşıyor.



YAĞSIZ OLMAZ


İçinde bulunan potasyum kaslarımızın çalışmasında ve vücut sıvı dengesinin sağlanmasında önemli bir rol oynuyor. Yani balkabağı besin değeri açısından oldukça zengin ve çok tatlı bir sebze olmadığı için de börekten çorbaya herşeyi yapmaya müsait.


Hatta kibrit çöpü kalınlığında doğrayıp salatalara havuç gibi ekleyebilirsiniz. Püresini yapıp börek ve keklerde kullanabilir, puding şeklinde ikram edebilirsiniz. Fakat ne yaparsanız yapın içerisine bir miktar yağ ekleyin ki balkabağındaki A vitamini daha kolay kullanılabilsin. Çünkü A vitamini yağı sever ve yağda daha kolay iş yapar. Ben bugün, renkli bir sofrada iştah açıcı renkli bir balkabağı çorbası tarifi vermek istiyorum. Kolay ve bereketli bir kış dilerim. Hayırlı pazarlar.



Balkabağı Çorbası


Yapılışı

: İnce kıyılmış soğanları, balkabağını, su ve tuz ile haşlayalım. Ayrı bir yerde unu bir yemek kaşığı yağ ile kavuralım ve soğuk suyla bulamaç haline getirelim. Ezilen balkabaklarının içine un bulamacını, et suyunu ve sütü ekleyerek kıvam alana dek kaynatalım. Ayrı bir yerde tereyağını eritip baharatları ekleyelim ve servise almadan önce çorbanın üzerinde gezdirelim. Afiyet olsun.



Malzemeler:

* 1 kg. doğranmış balkabağı


* 4 su bardağı su


(kabağı haşlamak için)


* 2 su bardağı süt ya da 100 g. Çiğ krema


* 1 yemek kaşığı un


* 1 tatlı kaşığı tuz


* 1 kuru soğan


* 2 su bardağı et suyu veya su


* 3 yemek kaşığı tereyağı


* Nane, pul biber





#Balkabağı çorbası
#Yemek tarifleri
7 yıl önce