|

Batı'nın aklıyla yola çıkılmaz

Süleyman Hayri Bolay, Ketebe Yayınevinden çıkan, Batı Aklına Karşı Türkiye adlı kitabıyla modernite ve uygarlık maskesi takan Batı medeniyetinin sömürgeci yönüne ışık tutuyor. Bolay, Batı'nın "müşrik aklı"na karşı, Türkiye'nin "mümin aklı" ve milli birlik ruhuyla mücadele edeceğini söylüyor.

Yeni Şafak ve
04:00 - 10/03/2018 Cumartesi
Güncelleme: 03:37 - 10/03/2018 Cumartesi
Yeni Şafak
Batı Aklına Karşı Türkiye
Süleyman Hayri Bolay
Ketebe Yayınevi 
Mart 2018
367 sayfa
Batı Aklına Karşı Türkiye Süleyman Hayri Bolay Ketebe Yayınevi Mart 2018 367 sayfa

Türkiye Diyanet Vakfı Yayınları kurucusu Süleyman Hayri Bolay, “Batı Aklına Karşı Türkiye”isimli kitabında batı medeniyetinin dini ve tarihi geçmişini ele alıyor. Bolay, çıkarcı ve sömürücü bir zihniyete sahip olan Batı’nın değişmez amacının maddi zenginlik olduğuna dikkat çekiyor. Bolay, Batı’da hâkim olan akıl çeşitlerinin işleyiş tarzını yine Batı’nın tanınmış filozoflarının ifadeleriyle ortaya koymaya özen gösteriyor. Yazar, kitapta Batı’nın aklını, Descartes’in Romalı filozof Seneca için kullandığı “müşrik akıl” nitelemesinden hareketle tasnif edip değerlendiriyor. Üçlü tanrı anlayışına bağlananların aklına “müşrik akıl”; Allah’a, dine ve peygambere inanmayanların aklına “münkir akıl” olarak tanımlıyor. Allah’ın birliğine, peygamberine ve kitabına inananların aklını da “mümin akıl” şeklinde adlandırıyor. Bütün düşünceleri ve hareketleri bu üç akıl anlayışına göre değerlendiriyor.


SÖMÜRGE ANLAYIŞI SÜRÜYOR

“Sömürgeciliğin Dinî ve Tarihî Kaynakları” başlığını taşıyan ilk bölümde, sömürge anlayışının Musevi ve Hıristiyan kaynaklarındaki izi sürülüyor. Luther, David Hume, Kant ve Francis Bacon gibi isimlerin Tanrı ve din anlayışına değinen yazar, Batı terörünün felsefi ve fikiri temellerini de ele alıyor. “Hoşgörü” başlığı altında ise günümüzde en çok tartışılan Batı’nın Müslümanlara yönelik her seferinde kullandığı nefret söylemini gözler öününe seriyor. Kitabın üçüncü bölümünde, Akıl Sorunu üzerinde duran Bolay, Batı aklı ile ilgili şunları söylüyor : “Modernist anlayış ışığında şımartılıp küstahlaşan bu Batı aklı, dayatmacı, bencil, baskıcı, küre çapında yaygınlaşan ve dolayısıyla rakip tanımayan, ferdiyetçi, tekçi bir akımdır.” Batı Aklının Millî Birliği Bozma Teşebbüsü başlıklı bölümde ise ,”15 Temmuz 2016 gecesi milletçe yaşadığımız varlık-yokluk mücadelesi göstermiştir ki Batı aklının asırlardır aleyhimize çevirdiği bitmez tükenmez dolapların yeni bir şekli ile karşı karşıya kalmaktayız” diyen yazar bu fikirden yola çıkarak Batı aklının oynadığı oyunları anlatır. Dünya ülkelerini modernleştirdiğini ve uygarlaştırdığını öne süren Batılı ülkeler asırlardır aynı iddia üzerinden sömürgeciliğe devam ediyor. Süleyman Hayri Bolay, bu kapsamlı çalışması ile dünya sömürgeciliğinin altında yatan esas sebeplerin tespit ve tahlilini yapıyor.

#Hayri Bolay
6 yıl önce