Bitki köklerinden 150 renk boya üretiyor

Aa
00:003/09/2013, Salı
G: 3/09/2013, Salı
Yeni Şafak
Bitki köklerinden 150 renk boya üretiyor
Bitki köklerinden 150 renk boya üretiyor

Konya'da yaşayan kök boyası ustası Mehmet Tosunyalın, doğadan topladığı bitkileri kaynatarak 150 renk boya üretiyor. Tosunyalın, elde ettiği boya ile ip ve kumaşa renk veriyor.

İşçi emeklisi Mehmet Tosunyalın (60), bitki köklerinden boya elde etme sanatı olarak bilinen "Kök boyacılığı"nı kısıtlı imkanlarıyla yaşatmaya çalışıyor.

Tosunyalın, yaptığı açıklamada, kök boyacılığına annesinin yumurtayı boyamasından etkilenerek ilgi duymaya başladığını söyledi.

Gençlik yıllarında kök boyacılığı üzerine araştırmalar yaptığını anlatan Tosunyalın, "Halı ticareti ile ilgileniyordum. Mesaim dışında dağlarda, ovalarda bitki kökleri topluyor, kaynatarak denemeler yapıyordum. Farklı renkleri elde ettikçe bu işe bağlandık" dedi.

Kimyasal boyaların yaygınlaşmasıyla kök boyacılığının unutulduğuna dikkati çeken Tosunyalın, mesleğini bugünlerde hobi olarak yaptığını dile getirdi.

Tosunyalın, kök boyacılığının Selçuklu ve Osmanlı dönemlerinde altın çağını yaşadığını anımsatarak, "19. yüzyılın sonlarında sanayileşmenin gelişmesiyle, kimyasal boyalar piyasaya girdi. Bizim yaptığımız işin el emeği ve masrafı çoktur. O yüzden unutuldu diyebilirim" diye konuştu.