|

Endonezya'da büyükannemi buldum

Ünlü sosyal medya fenomeni Nadir Nahdi yine ses getiren bir işe imza attı. Londra'da doğup büyüyen Nahdi, hiç görmediği ve Endonezya'da yaşayan büyükannesi hakkında bir belgesel çekti. Nahdi, kendini Batı'da düşman politik bir ortamla karşı karşıya kalan ve başka yerlere cevap arayan üçüncü bir kültür kuşağının parçası olarak tanımlıyor.

Hatice Saka
04:00 - 16/12/2018 Pazar
Güncelleme: 14:27 - 15/12/2018 Cumartesi
Yeni Şafak
Nadir Nahdi, hiç görmediği Endonezya'da yaşayan büyükannesi hakkında belgesel çekti.
Nadir Nahdi, hiç görmediği Endonezya'da yaşayan büyükannesi hakkında belgesel çekti.

Dünyaca ünlü sosyal medya fenomeni Nadir Nahdi, kendi kurduğu Youtube kanalı BENI'de yine çok dikkat çeken bir belgesele imza attı. Londra'da doğup büyüyen ve kökleri Endonezya'ya dayanan Nahdi, daha önce hiç tanışmadığı büyükannesi hakkında “Finding Nenek”adlı belgeseli çekti. "Ben kimim? Nereye aitim? Evim neresi?” sorularından yola çıkan genç fenomen Endonezya'da bulduğu cevapları duygusal bir dille aktarıyor. Nahdi, belgesel hakkında şunları söylüyor: “Hiçbir zaman kendimi bir İngiliz gibi hissetmedim ve İngiltere'yi de evim gibi görmedim. Sürekli, “Nerelisin?" gibi agresif soruların muhatabı oldum. Ana akım medyadan insanların her zaman topluluğundan yabancılaştırıldığına şahit oldum. Her zaman İngiltere dışında ev gibi hissedecek bir yer olduğunu düşündüm. Endonezya, mirasım o yüzünden, orada köklerimi aradım."

KÖKÜ DOĞU'DA OLANLARIN HİKAYESİ

Nahdi’nin 2014 yılında yayınladığı "Mutlu İngiliz Müslümanlar" adlı videosu ile tüm dünyaya adını duyurdu. Bu videosu o yıllarda tam 2,3 milyon işi tarafından izlendi. Youtube'un içerik oluşturucularının dikkatini çekti. Nahdi, bunu şöyle anlatıyor: “Önüme inanılmaz büyük bir fırsat çıkmıştı. Çevrimiçi videolar oluşturabilir ve insanlarla bağlantı kurabilirdim. Bu yüzden işimi bıraktım ve Berlin'e bu işi öğrenmeye gittim. Sonra iki yıl sonra kendi kanalımı kurdum ”Nahdi'nin bu atılımı ilham veren küresel inisiyatifine dönüşmüş. Batı’da büyüyen, Doğu’da kökleri olan çocukların hikayelerini anlattığı için dikkatleri üzerine çekmiş. Nadir Nahdi'nin kendi hikayesi de bir hayli ilginç. Çok kültürlü bir ailede yetişen kökenleri Endonezya ve Kenya'da olan bir genç. Doğduğu günden beri Londra'da yaşıyor. Kendi şirketini kurmadan önce Birleşmiş Milletler'de çalışıyormuş. Belli bir noktadan sonra yaşadığı Londra'yı artık ev gibi hissetmemiş. Bu yüzden Endonezya, Kenya, Pakistan ve Yemen gibi ülkelere “ev” hissini tekrar bulmak için gitmiş. Oralarda ilham bulmuş ve kendi youtube kanalında özgün hikayeleri yayınlanmaya başlamış.

BAŞKALARININ BİLMEDİĞİ HİKAYELER

Nahdi, BENI'yi sosyal etkiyi ‘madde, ilham ve maceraya dönüştürmeyi amaçlayan bir hikaye anlatımı platformu olarak tanımlıyor ve “üzerine uygulanan etiketlerin ötesinde bir dünya hayal etmeye çalışan herkes için yaratıcı bir platform” diyor. Bir İngiliz Müslüman olarak Yemen, Kenya, Pakistan ve Endonezya kökenlerinin gelişebileceği ve kişisel hikaye anlatımının ortaya çıktığı bir platform. Aynı zamanda youtubers, öğrenciler, müzisyenler, sanatçılar ve sporcuların özgün hikayelerine yer veriyor. Nahdi, kendini Batı'da düşman politik bir ortamla karşı karşıya kalan ve başka yerlere cevap arayan üçüncü bir kültür kuşağının parçası olarak tanımlıyor ve şöyle devam ediyor: "Hikayesini genellikle duymadığınız kişileri buluyoruz ve başkaları tarafından bilinmeyen çeşitli arka planları göstermeyi seviyoruz. Amacımız kültürel mirasımızdan beslenen ama tamamen yeni olan bir kültür alanı oluşturmak.”

Hiçbir yere aitiz

Nadir Nahdi, Endonezya’da büyükannesinin izini sürerken edindiği tecrübeyi şöyle anlatıyor: “ Buradaki şeyleri öğrenip, keşfettikten sonra, benim kim olduğumun büyük bir parçası olsa da Endonezyalı olmadığımı anladım. Batı için yeterince Batılı, Doğu için yeterince Doğulu değilim. Fakat, tamamen yeni bir kültürün bir parçasıyım. Hiçbir yere ait değiliz ama her yere aitiz. Bir çok insan bu temaları ve duyguları kendine oldukça yakın buluyordur.”

#Nadir Nahdi
#Endonezya
#Londra
5 yıl önce