|

National Geographic’de birinci olan tek Türk kadın fotoğrafçı: Başarı tesadüf değil

2017 yılında National Geographic Uluslararası Fotoğraf Yarışması’nın birincisi olan ilk ve tek Türk kadın fotoğrafçı F. Dilek Uyar, 2020 Sony Dünya Fotoğrafçılık Yarışması’nda Türkiye Ulusal Ödülü'nü kazandı. Bitlis’te koyun sürülerinin zorlu ve tozlu yolculuğunu kayıt altına aldığı fotoğraf ile dünya basınında da büyük beğeni toplayan Uyar, “Bunlar demek ki tesadüf değil” diyerek kendi yolunda emin adımlarla yürümeye devam ediyor.

Fatma Çelik
09:27 - 5/03/2020 Perşembe
Güncelleme: 11:17 - 5/03/2020 Perşembe
Yeni Şafak
F. Dilek Uyar, profesyonel fotoğrafçılığın yanı sıra uzun yıllardır avukatlık mesleğini de icra ediyor.
F. Dilek Uyar, profesyonel fotoğrafçılığın yanı sıra uzun yıllardır avukatlık mesleğini de icra ediyor.

2020 Sony Dünya Fotoğrafçılık Yarışması’nda, Ulusal Ödüller kazanan fotoğraflar açıklandı. 203 ülkeden 345 bini aşkın görselle başvuru yapılan yarışmada Türkiye Ulusal Ödülü'nü kazanan ise F. Dilek Uyar'ın ‘Işık, Gölge ve Muhafızlar’ adlı çalışması seçildi. 2017 yılında da National Geographic Uluslararası Fotoğraf Yarışması’nın birincisi olan Uyar, bu zamana kadar bu ödülü alan ikinci ve ilk Türk kadını olmuştu. Uyar, şimdi de Bitlis’te koyun sürülerinin zorlu ve tozlu yolculuğunu gösterdiğini fotoğrafının hikayesini yenisafak.com’a anlattı.

Emek verince başarı da artıyor

Başarılı bir fotoğrafçı olmadan öte iyi de bir avukat olan Uyar, “İlk benim fotoğrafa başlayış hikayem aslında adliyenin kara kara duvarlarından sıkıldığım için bir hobi olsun istedim. Fakat 2017’den sonra fotoğrafın rengi de seyri de çok değişince ofisimi kapattım. Bütün dosyalarımı avukat arkadaşlarıma dağıttım. Sonrasında da fotoğraf hayatımda çok daha fazla yer işgal etmeye başladı.

Ben de bunları daha çok yapmaya başladım. Belki de o yüzden daha da artmaya başladı ödüller” ifadelerini kullandı.

Bunlar demek ki tesadüf değil

Sürekli tekrar eden başarıların tesadüf olmadığını söyleyen Uyar, “Çalışıp, uğruna emek harcadığınız şeylerin geri dönüşünü alıyor olduğunuzu görmek beni en çok mutlu eden şeylerden bir tanesi. 2017’de ilk Sony’de ödülünü almıştım. Övgüye değer sanatçıydım o zaman ve ulusal kategoride ikincilik elde etmiştim. Sonra National gelmişti. Bir sonraki sene başka bir fotoğrafımı tüm dünya basınıyla paylaşıp yarışma tanıtımında kullandılar. Bu sene de ödül alan fotoğrafımın haricinde üç farklı fotoğrafımı ön plana çıkardılar. Özellikle bir başka sürü fotoğrafım çok ilgi gördü uluslararası basında. ‘
Bunlar demek ki tesadüf değil
’ dedirtiyor bana ve kendi yolumda daha emin adımlarla yürümemi sağlıyor” dedi.

Zorlandığım fotoğraf çekimlerinden biriydi

Bitlis’te koyun sürülerinin zorlu ve tozlu yolculuğunu kayıt altına aldığı fotoğrafın hikayesini de anlatan Uyar, “Sürü fotoğraflarını çekmeyi zaten hep çok istiyordum. Normalde hayvanlar için de çok sağlıklı değil o toz toprak içerisinden geçmek. Fakat ekinler biçilene kadar oradan geçmek zorunda kalıyorlarmış. Ekinler biçildikten sonra yollarını değiştiriyorlar ve bu şekilde tozun toprağın kalkmadığı bir yerden yaylalara çıkıyorlar. Sürünün yolunu değiştirmesine bir hafta kala arkadaşımla beraber Muş üzerinden Bitlis’e geçtik. İnanılmaz zorlandığım fotoğraf çekimlerinden biriydi. Çünkü hava çok sıcak bir. İkincisi kalkan toz toprak yüzünüz, gözünüz, üstünüz, başınız, her tarafınıza bulaşıyor.
Sırtımızda yaklaşık sekiz, sekiz buçuk kiloluk bir ekipmanla sürünün arkasından koşuyorduk. Ben en son fotoğraf çekimlerini tamamladığım zaman ‘Herhalde ben burada ölüyorum’ dedim. Hakikaten kolay değildi
” şeklinde konuştu.
  • Fotoğraf için çok zengin bir coğrafyaya sahibiz
  • Anadolu topraklarının fotoğraf için inanılmaz verimli olduğunu vurgulayan Uyar, “İki defa fotoğraf için yurt dışı seyahati yaptım ama bizim için doğru değil yurt dışına gidip fotoğraf çekmek. Çünkü oralara çok yabancıyız.
    Kültürünü anlamadığımız bir şeyi gerçekten doğru olarak fotoğraflayabilmek de çok zor.
    Anadolu bu kadar zenginken ve bu kadar yeri varken hiç gerek yok.
    Gerçekten inanılmaz zengin bir coğrafyaya sahibiz.
    İnanılmaz adetlerimiz, inanılmaz kültürümüz var ama bunları yeteri kadar duyuramıyoruz” dedi.

#F. Dilek Uyar
#National Geographic
#2020 Sony Dünya Fotoğrafçılık Yarışması
#Işık
#Gölge ve Muhafızlar
4 yıl önce