|

Risk alamıyorsanız bir hiçsiniz!

Siyah Kuğu kitabıyla adından söz ettiren Lübnan asıllı yazar Nassim Nicholas Taleb “Taşın Altındaki El / Günlük Yaşamdaki Gizli Asimetriler” adlı eseriyle yeniden gündemde. Varlık Yayınları’ndan çıkan kitapta, sıra dışı bir düşünür olan Taleb’in okları bu sefer risk alıp elini taşın altına koymayanlara doğrultulmuş durumda.

Yeni Şafak
04:00 - 10/11/2018 Cumartesi
Güncelleme: 13:39 - 9/11/2018 Cuma
Yeni Şafak
Gündem
Gündem
ARZU MELEK DEMİR

Siyah Kuğu dendiğinde çoğumuzun aklına Natalie Portman’ın bir balerinin zorlu hayatını canlandırdığı 2010 yapımı film geliyor. Ancak siyah kuğu orjinalinde Nassim Nicholas Taleb’in çok satan “The Black Swan” kitabı ile hayatımıza girmiş finansal bir terim. Siyah Kuğu teorisi finansal piyasalarda sürpriz, önemli etki yaratan ve rasyonel analizle açıklanamayan olayları tarif etmek için kullanılıyor. 2007 yılında yayınlanan kitabın çok satanlar listesinde uzun süre kalmasının en önemli sebeplerinden birisi yazarının bir kahin gibi 2008 ekonomik krizini haber vermesi gösterilebilir.

Taleb’in son kitabı Taşın Altındaki El ise günlük yaşamımıza dair pek çok kışkırtıcı düşünceyle karşımızda. Mikro hayatlarımızdaki asimetrilere değinen yazarımız dünyayı etkileyen büyük siyasi olaylardan basit davranış kalıplarımıza kadar pek çok durumu kendi bakış açısıyla yeniden ele alıyor. Asıl varmak istediği yer ise adil ve hakkaniyetli bir topluma katkıda bulunmamızı, anlamsızlığı saptayıp, başkalarını etkilemenin anlamını bulmamızı sağlamak.

“Taşın altındaki el gerçek dünyayla ilgilidir, dış görünüşlerle değil” diyen yazar, “Bütün alanlar (sözgelimi ekonomi ve diğer sosyal bilimler) onları yeniden toprağa bağlayan taşın altındaki elin yokluğu nedeniyle bizatihi şarlatanlığa dönüşür” diyor. Peki elimizi taşın altına nasıl koyacağız? Kitap boyunca bu sorunun cevabı farklı örneklerle sunuluyor. Varılan yerde risk alan, elini taşın altına koyarken adalet, onur ve fedakarlık gösteren kahramanlar, azizler ve görmüş geçirmiş insanların önemi bir kez daha ortaya çıkıyor.


RİSK ALMAYAN
KARAR VERMEMELİ

Incerto dizisinin devamı olan kitap, şaşırtıcı kurgusu ve anlatımıyla zihin açıyor. Entelijansa ile arası iyi olmayan ve bu kesimi “hayal dünyasında yaşayan, tam anlamıyla zihinsel açıdan dengesiz, eylemlerinin sonuçları için bedel ödemek zorunda kalmadıklarından derinliksiz modernist sloganları yineleyen insanlar” olarak tanımlayan Nassim Nicholas Taleb, “Müdahalecilerin ilkesi, şifacılarınki gibi önce zarar vermedir; biz bununla yetinmeyip, risk almayan kişilerin asla karar verme işine bulaşmamaları gerektiğini savunacağız” diyor.

Hepimizi risk almaya ve elimizi taşın altına koymaya davet eden kitap, eyleme geçmek yerine konuşmayı tercih edenlerden uzak durmamızı özellikle salık veriyor. Günlük hayatlarımız ve çalışma hayatlarımız üzerine de pek çok işe yarar tavsiyede bulunan yazarımız “birşeye ruhunuzu veremiyorsanız, vazgeçin o şeyi bir başkasına bırakın” diyor.

#taşın altındaki el
#kitap
5 yıl önce