|

Sahadan sergiye gol

Zorlu Performans Sanatları Merkezi’nde açılan GOAL! Sergisi, genç yaşlı bütün futbol tutkunlarını tarihte bir gezintiye davet ediyor. Messi, Bülent Korkmaz, Roberto Carlos, Zidane, Hagi, Ronaldo gibi Türkiye ve dünyadan eski yeni onlarca futbol sihirbazı, imzalı forma ve kramponlarıyla sergide yer alıyor.

Yeni Şafak ve
04:00 - 20/03/2016 Pazar
Güncelleme: 21:29 - 19/03/2016 Cumartesi
Yeni Şafak

Alzheimer hastalarının ilacı, savaş zamanlarında moral kaynağı olan futbol, manevi yatırım aracı olarak tarihteki yerini hiçbir zaman kaybetmedi. Ülke ligleri, ses getiren transferler, avrupa kupaları, dünya şampiyonaları... Her kıtadan her bölgeden takipçisi bulunan basit bir spor dalının dışında olduğunu, özellikle 2002 Dünya Kupası'ndan sonra uluslararası anlamdaki önemini ve tanıtım gücünü yakından görmüş olduk. Gezi programlarında Türkiye'yi soran spikere Hasan Şaş, İlhan Mansız cevabının verilmesi buna en iyi örnek. Zorlu Performans Sanatları Merkezi'nde açılan GOAL! Sergisi, dünyanın hayat damarlarından biri haline gelen futbolun tarihi gelişimini gözler önüne seriyor. Ronaldo'nun forması, Puyol'un kaptanlık bandı, Terry'nin madalyası, Peter Schmeichel'ın eldivenleri, Messi'nin tekmeliği, özel tasarım atkılar, futbolcu heykelleri, final maçı bileti... Her yıldız oyuncu için özel olarak hazırlanan bölümler, dikkatle inceleniyor.



Şampiyonlar Ligi ve Dünya Kupası'nın yanı sıra Türkiye Süper Ligi'nde bir sezonda verilen 3 kupa da sergide yer alıyor. Girişte ziyaretçileri Türkiye Futbol Federasyonu'nun katkılarıyla hazırlanan stant karşılıyor. 1923'ten günümüze Milli Takımımız'ın giydiği forma örnekleri var. Koleksiyonun sahibi, eski Inter futbol takımı yöneticisi Umberto Paolucci Pierandrei. Pierandrei, mesleği gereği birçok futbolcu ve kulüple ilişki içinde. Sadece beğendiği futbolcuların formasıyla başlayan ürün toplama merakı 30 milyon Euro değerindeki bu koleksiyona kadar uzanmış.





PICASSO RONALDINHO, MIRO INIESTA


Serginin mimarisi de gayet iyi tasarlanmış. Bölümler, futbolcu mevkilerine göre ayrılıyor. Buffon, Oliver Kahn'lı kaleciler; Maldini, Terry'nin olduğu defans; Pirlo ve Nedved'in bulunduğu orta saha ile Batistuta'lı, Romario'lu hücum bölgesi... Sergide dikkati çeken bir özellik de her futbolcuya bir ressamın özdeşleştirilmiş olması: Ronaldinho - Picasso, Iniesta - Miro, Yaya Toure - Andy Warhol, Roy Keane – Rembrandt.





Ayrıca koleksiyon parçalarının bilgilerinin yer aldığı tabletler sayesinde ziyaretçileri bir sürpriz bekliyor. Serginin en başından itibaren sırasıyla futbol oyun taktiği, ilk on bir futbolcuları, takım adı ve renklerimizi seçip bilgisayara karşı veya sergiyi gezdiğimiz arkadaşımızla maç oynayabiliyoruz.



HER OBJE AYRI BİR HATIRA


Eskiden önemli bir günü hatırlamak için “ne zaman?” sorusuna, “hasat zaman”ı veya “ıhlamurlar çiçek açtığında” diye cevap verilirdi. Günümüzde ise “Fener'in Cimbom'u 6-0 yendiği yıl”, “Drogba'nın geldiği sezon” yahut “Beşiktaş'ın desibel rekoru kırdığı hafta” gibi olayları kullanıyoruz. Meşin yuvarlağın hayatımızdaki etkisi bu denli geniş. GOAL! Sergisi'ndeki her obje ayrı bir çağrışım ayrı bir görüntü getiriyor aklımıza. Tarihte bilinen ilk futbol topu, koleksiyonun en dikkat çeken parçası. 1920'lerden günümüze dönemsel olarak değişen kramponlar ise teknolojik imkanların gelişim özeti.


Bülent Korkmaz'ın 2000 yılındaki UEFA Kupası maçında giydiği Galatasaray forması, Liverpool'un efsane kaptanı Steven Gerrard'ın İstanbul'da oynanan 2005 Şampiyon Ligi Finali'nde giydiği krampon ve Pele'nin ilk, Maradona'nın son formalarının imzalı olarak meraklısını beklediği GOAL! Sergisi'ni, 5 Haziran tarihine kadar ziyaret edilirsiniz.


#Zorlu Performans Sanatları Merkezi
#Bülent Korkmaz
#Roberto Carlos
#Zidane
#Hagi
#Ronaldo
#Alzheimer hastaları
#Dünya Kupası
8 yıl önce