|

Türk çalgılarını minyatürlerden keşfedin

"Türk Minyatüründe Çalgı Aletleri" sergisi, Yeni Camii Hünkar Kasrı'nda sanatseverlerle buluştu. Sergide Uygur'dan Osmanlı'ya uzanan kültürümüze özgü müzik aletlerinin Türk minyatür ve gravür sanatındaki yeri gözler önüne seriliyor.

Yeni Şafak ve
04:00 - 14/08/2016 Pazar
Güncelleme: 19:25 - 13/08/2016 Cumartesi
Yeni Şafak

İstanbul Ticaret Odası'nca düzenlenen "Türk Minyatürlerinde Çalgı Aletleri" sergisi sanatseverlerle buluştu. Yeni Cami Hünkar Kasrı'nda açılan sergide Uygur döneminden 19'uncu yüzyıla dek müzik aletlerinin minyatürdeki yerleri gözler önüne seriliyor. Projenin koordinatörü Sakarya Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ayşe Üstün, fikrin minyatür eğitimi alan öğrencilerden çıktığını söyledi. 1 yıl süren kaynak taraması sonucu seçilen 50'ye yakın minyatür ve gravürler Sakarya Üniversitesi 3.sınıf öğrencileri Asiye Yavuz, Ramazan Berkan Karabulut tarafından yeniden hayat buldu.



YENİ ÇALGILAR KEŞFEDİLDİ


Projeyi "Toplumun, devletin müzik seyri, mekanları, giyim kuşamı hakkında da bize bilgi veriyor" sözleriyle anlatan Prof. Dr. Ayşe Üstün, sergi hakkında şunları söyledi, "Araştırmalarımız sonucu hiç görmediğimiz çok güzel çalgıların olduğunu gördük. Şahlut denen bir alet var, udun biraz daha değişiği. Enteresan bir şey. Şaman döneminden bir davul çıktı karşımıza. Osmanlı dönemi ağırlıklı ama Uygur ve Selçuklu'dan da bulmaya çalıştık. İşin içine girdiğimiz zaman yabancıların bizden daha çok ilgilendiğini ve makale, kitap yazdığını gördük. Ne olur bir şeyleri görmemiz lazm. Hatırlatım, toplum yeniden görsün istedik. Amacımız toplumda bir ilgi uyandırmaktı."





GAYRİMÜSLİMLERLE SAZ HEYETİ


8 ve 19. yüzyıl arasında tarihi seyir sunan serginin ilgi çeken eserleri arasında ise Osmanlı Halebinde Müslüman ve gayrimüslim müteşekkil bir saz heyeti, İstanbul'da 1779 yılında İngiliz Sarayı'nda verilmiş olan konser, Selçuklu döneminde kervan yollarındaki müzik aletleri yer alıyor. Geleneksel sanatlarımızdan Türk minyatür sanatı örnekleri arasında geçmişten günümüze izlerin yer aldığı sergi 26 Ağustos'a dek görülebilir.


#Hünkar Kasrı
8 yıl önce