|

Emeklilikte yaşı takılanlara müjde - Erken emeklilikte son durum

Emeklilikte yaşa takılanlara müjdeli haber geldi. Gün sayılarını doldurup yaşa takılanlar için düzenlemeler geliyor. Sigorta ve prim gün süresini doldurmuş fakat emeklilik yaşının dolmasını bekleyen kişiler için bir kanun teklifi hazırlandı. İşte erken emeklilikte son durum ve emeklilikte taşa takılanlar için son gelişmeler...

10:02 - 27/05/2016 Cuma
Güncelleme: 10:02 - 11/03/2022 Cuma
Diğer
Emeklilik
Emeklilik
Sigorta ve prim günlerini doldurup emeklilikte yaşa takılanlar için müjdeli haberler geliyor. Yıllardır canını dişine takıp sigortalarını ödeyip emekli olabilmek için yaş sınırını bekleyenler için kanun hazırlanıyor. İşte erken emeklilikte son durum

EMEKLİLİK YAŞI BEKLEYENLERE BÜYÜK MÜJDE

TBMM Başkanlığı'na sunulan teklife göre; 8 Eylül 1999 tarihinden önce sigortalı olanlar istisna sayılacak. 8 Eylül 1999 tarihinden sonra sigortalı olanların bu kanun yürürlüğe girdikten sonra 360 gün içinde bu istisna ile emekli olmaları amaçlanıyor.

Sigorta ve prim gün süresini doldurmuş fakat emeklilik yaşının dolmasını bekleyen kişiler için bir kanun teklifi hazırlandı. Takvim'de yer alan haberde TBMM Başkanlığı'na sunulan teklife göre; 8 Eylül 1999 tarihinden önce sigortalı olanlar istisna sayılacak. 8 Eylül 1999 tarihinden sonra sigortalı olanların bu kanun yürürlüğe girdikten sonra 360 gün içinde bu istisna ile emekli olmaları amaçlanıyor. Söz konusu teklif, yürürlükte bulunan sosyal güvenlik kanunlarına göre sigorta süresi ve prim gün sayısını doldurmuş ancak yaşlılık aylığının bağlanması için yaş koşulunu bekleyen 500 bini aşkın çalışanı ilgilendiriyor.

EMEKLİLİKTE YAŞA TAKILANLAR (EYT) İÇİN ÖNEMLİ HABER

EYT konusunda tek bildiğimiz çalışmaların yapıldığı ve yeni formüller geliştirildiği. EYT konusunda yasal düzenleme yapılması için bakanlıkların kendi arasında anlaşması bekleniyor. Eğer anlaşma sağlanırsa 100 bine yakın vatandaşımız emeklilik haklarını alabilecekler. Emeklilikte yaş bekleyenler askerlik için bir yıl borçlanıyor ve emeklilik için bu yıllar borçlu olarak geçiyor. Bu sadece erkekler için geçerli kadınlarda ise bu uygulama öncekine göre biraz daha farklı, şimdilerde prim borçlanma günü üç çocuk olduğu takdirde altı yıla çıkarıldı ve daha da kolaylaştı. Buna göre yapılacak yasal düzenleme ile belli yaşın üstündekilere eksik olan primlerini borçlanma imkanı sağlandı.

PRİM ŞARTINA TAKILANLAR İÇİN BAKANLIKLARIN ANLAŞMASI GEREKİYOR

Emeklilik için tüm şartları sağladığı halde sadece prim günü eksikleri bulunan vatandaşlarımız için de düzenleme yapılması ve mağduriyetlerinin giderilmesi gündemde. Eksik prim günlerini borçlanmaları sağlanarak emeklilik yollarının açılması için çalışmalar sürüyor fakat bu konuda yasal düzenleme yapılabilmesi için ilgili bakanlıklar arasında uzlaşma sağlanması şart. Prim günü şartına takılan 100 bine yakın kişi bulunuyor.

EYT MAĞDURU BAĞ-KUR'LULAR İÇİN YENİ DÜZENLEME GÜNDEMDE

Prim günü ve yaşını tamamlayıp yine de borcu kalan Bağ-Kur mağdurları için bu borcun ödenmesine yönelik düzenleme yapılacak ve vatandaşlar kredi çekerek bu borcu kapatacak ve emekli olabilecek. Üzerinde çalışmaların devam ettiği yeni torba yasa da borçların yapılandırmasına yönelik yeni düzenlemeler olacak. Bu da yüzbinlerce vatandaşın emeklilik haklarını almaları demek. Özellikle Bağ-Kur'lu esnaflar emeklilik için tüm şartları yerine getirmesine rağmen borcu olduğu için emekli olamıyordu. Yeni yasa yüklü borçların faizlerini silip taksit imkanı getiriyor. Borcun tamamını ödeyip emekli olacaklar kredi alabilecek.


EMEKLİLİK KREDİSİNDE BANKALAR DEVREYE SOKULACAK

SGK'nın amacı prim borcu, eksiği olan mağdurlar için bankaları devreye sokarak uygun kredi vermelerini sağlamak. Emekli maaşlarının ödenmesi konusunda olduğu gibi amaç bankaları rekabete sokarak, bankaların emekli mağdurlarına düşük faizli, uzun vadeli ve düşük aylık taksitlere yayılan emeklilik kredileri vermelerini sağlamak. Ancak SGK'nın henüz bu konuda atılmış bir adımı bulunmuyor. Bu durumun iki muhtemel sebebi bulunuyor. Bunlardan ilki SGK'nın hali hazırda emekli maaşı ödemeleri için promosyon görüşmelerini sürdürüyor olması. Diğer sebep ise EYT mağdurları için yapılan çalışmaların henüz resmiyet kazanmamış olması. Eğer gerekli yasalar ve düzenlemeler çıkar, meclisten geçerse ve SGK bu süre zarfında emekli maaşları için promosyon konusunda bankalarla süren görüşmelerinde uzlaşma sağlamış olursa yeni gündem emeklilik kredileri olacak.


EMEKLİLİKTE YAŞA TAKILANLAR ŞARTLARI NELER?

8 Eylül 1999 tarihinden önce işe başlayan kişiler normalde yaş şartı olmaksızın, prim günü ve sigortalılık süresiyle emekli olacaklardı. Fakat DSP-ANAP-MHP hükümeti, hazırladığı sosyal güvenlik paketiyle prim gününün yanında yaş şartını da yeniden getirdi. 'Yeniden' diyoruz çünkü çok önceden beri uygulanan emeklilikte yaş koşulu, 1991'de Demirel Hükümeti tarafından kaldırılmış ve kadınlar 38, erkekler 43 yaşında emekli olabilir hale gelmişti.

30'lu ve 40'lı yaşlarda emeklilik hayali kuran çalışanlar için 8 Eylül 1999'da yapılan düzenleme şok etkisi yaptı. Örneğin 1974 doğumlu ve 1992'de çalışmaya başlayan bir bayan 2012 yılında emekli olabilecekken, yeni yasaya göre emeklilik tarihi 2023 yılına uzadı. Yani bu bayan işe girerken beklediği tarihten 11 yıl daha geç emekli olacak. İşte bu örneğimizdeki gibi yaklaşık beş milyon kişiye Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) diyoruz.

EYT Erken Emeklilik Yasası Çıkacak mı? Yaklaşmakta olan Başkanlık oylaması ve 7 Haziran seçimi öncesinde emeklilikte yaşa takılanlar için yeni bir düzenleme yapılması ve beklenen tepki oylarının yerini teşekkür oylarına bırakması amaçlanıyor. EYT mağdurları da gerekli düzenlemelerin yapılmaması durumunda oy vermeyeceklerini açık bir şekilde belirtiyorlar. Gelen bu baskıların etkili olup olmayacağı ise merak konusu.

Emekliye ek gelir

Bu yıl ekstra zamlara kavuşan emeklilere, ek gelir yolu da açılıyor. Banka promosyonu gün sayıyor. Memurlar gibi emekliler de artık maaşlarının yattığı bankadan promosyon alabilecek. Promosyonun yıllık 200 ile 300 lira arasında olması beklenirken; emeklilere 3 yıllık toplu ödeme yapılması planlanıyor. Yani emekliler, 3 yılda bir 600 ile 900 lira arasında promosyon alacak.

İMZALAR ATILIYOR

Edinilen bilgiye göre; ödemelerin nasıl yapılacağı netleşmeye başladı. Ağırlıklı formül, 3 yıllık promosyonun tek seferde ve peşin olarak ödenmesi. Bu durumda emekliler, Sosyal Güvenlik Kurumu ile bankalar arasında protokolün imzalanmasının ardından, promosyon için bankaya başvuracak. Takvim'in haberine göre, emekli, banka ile, 3 yıl boyunca maaşını buradan alacağını içeren bir sözleşme imzalayacak. İmzalar atılır atılmaz da banka, emeklinin maaş hesabına promosyonu yatıracak. Promosyon uygulamasının önümüzdeki ay içerisinde başlaması bekleniyor. Böylece emeklilerin cebine bu yaz 3 yıllık dönem için 600 ile 900 lira arasında bir para girecek. 3 yıl sonra emekli, banka ile yine promosyon sözleşmesi imzalayacak. Yine 3 yıllık promosyon alacak, bu sürede de aynı bankada kalacak.

TEMMUZ'DA ZAM VAR

Emekliler yeni zamlarını Temmuz ayında maaşlarında görecek. 4 Temmuz'da açıklanacak ilk 6 aylık enflasyon rakamları, SSK ve Bağ- Kur emeklilerinin zam oranını gösterecek. Memur emeklileri ise toplu sözleşmeden kaynaklanan yüzde 5'lik artışı Temmuz maaşlarıyla birlikte alacak. Enflasyon yüzde 6'yı geçerse ayrıca fark yatacak...
#Erken emeklilik
#Emeklilikte yaşa takılanlar
#Emeklilikte son durum
8 yıl önce