Dünyanın en büyük camileri arasında gösterilen Doha’daki Muhammed bin Abdülvehhab Camii’ni dolduran kalabalığın çok daha fazlası avludaydı. Sıcaklık dışarıda 45, hissedilen ise 50 dereceydi.
İsmail Heniyye’nin cenazesi önceki gün öğleden sonra ulaşmıştı Katar’a. Aynı saatlerde dünyanın her tarafından Müslümanlar ülkeye akın ettiler. İsmail Heniyye’nin eşi, evlatları, torunları, dava arkadaşları, Hamas’ın üst düzey kadrosu ve neredeyse tüm teşkilatı cenaze namazında hazır bulundu.
Türkiye ise TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş’un öncülüğünde kalabalık bir heyetle katıldı cenazeye. Katar’ın ev sahipliği ve Türkiye’nin siyasi iradesi Şehit İsmail Heniyye’nin son yolculuğunda vücut bulmuştu. Bu vefa ve duruş dünyanın geri kalanına ve Filistin davasından sapanlara da açık mesajdı.
Caminin içerisindeki havayı gözlemledim bir süre. Türkiye’den gelen heyetle konuştum. Diyanet İşleri eski Başkanı Mehmet Görmez Hoca’yı gördüm, yanına gittim. Dünya Müslüman Âlimler Birliği heyetinin arasındaydı. Geceden gelmiş ve İsmail Heniyye’nin ailesi tarafından misafir edilmiş.
TBMM Filistin Dostluk Grubu Başkanı Hasan Turan ile yan yana oturduk. Dostluk grubunun değişik partilerden 21 üyesi varmış, tamamını davet etmişler. Büyük çoğunluğu gelmiş.
Cuma hutbesinde imam Filistin davasının önemine değindi. Katar Emiri Temim bin Hamed es-Sani, Hamas lideri Halid Meşal, TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Dışişleri Bakan Hakan Fidan ve MİT Başkanı İbrahim Kalın namazı en ön safta omuz omuza kıldılar.
Ve o an… Cenaze namazı kılınırken caminin havası bir anda değişti, büyük bir hüznü teneffüs etmeye başladık. Sadece imamın tekbirleri ve dağ gibi adamların hıçkırıkları duyuluyordu. Ağlamayan yok gibiydi. Adlarının anılması dahi İsrail’e büyük korku salan Hamas liderlerini de ancak İsmail Heniyye gibi bir yoldaşın yoksunluğu böylesine ciğerden ağlatabilirdi. Sonra dakikalarca süren tekbirler başladı. İsmail Heniyye’nin Filistin bayrağına sarılı tabutu eller üzerinde camiden çıkarken arka saflardaki Filistinli gençlerin tek bir ağızdan çıkarcasına yankılanan sesi yükseldi. Liderlerini uğurlarken, öfkelerinin dinmeyeceğini, yollarından asla dönmeyeceklerini bir kez daha beyan ediyorlardı:
Doha’daki cenaze namazı Hamas’ın yeniden ve daha güçlü bir yapıyla mücadelesine devam edeceğinin de kongresiydi adeta. Namazdan sonra kurulan taziye çadırında görüştüğüm Hamaslı yetkililerden bu mesajı çok net aldım. Taziye çadırındaki izlenimlerimi ise yarın aktaracağım.
***
Ruhun şad olsun İsmail Heniyye. Geride büyük bir dava ile birlikte; itibar, izzet, haysiyet ve Müslüman lider duruşu bıraktın. Şahsını ve mücadeleni yazarak, konuşarak geleceğe taşımak hem ödev hem de büyük bir onurdur.