|
İstanbul Beyefendisi Usta Bir Kalem: Mehmed Şevket Eygi

Mehmed Şevket Eygi, 7 Şubat 1933 günü Karadeniz Ereğli’sinde doğdu. Babası ticaretle uğraşan Mehmet Sait Bey, annesi Kolağası Neşet Bey’in torunu, öğretmen Seher Hanım’dı. Seher Hanım, 1939 yılının Eylül ayında bir posta gemisiyle İstanbul’a geldi. Oğlunu yatılı olarak Galatasaray İlkokulu’na kaydettirdi ve 6 yaşındaki Mehmed Şevket’in 12 yıl sürecek Galatasaray günleri başlamış oldu.

Lise yıllarında hafta sonları sık sık Cağaloğlu’na gider ve
Sebilürreşad
dergisinde Eşref Edip’le görüşürdü. 1952 yılında lise eğitimini tamamlayan Mehmed Şevket Eygi, lisans için Ankara’yı tercih etme nedenini, “Ailem fakir düştüğü için ayda yüz liralık burs alabilmek için Ankara Siyasal Bilgiler Fakültesi’nin (Mekteb-i Mülkiye) imtihanlarına giriyor, bursu kazanıyor, dört sene orada okuyor ve siyasî (diplomasi) bölümünden mezun oluyorum” şeklinde açıklıyordu. Cemal Süreya ve Sezai Karakoç’la birlikte okuduğu fakülte günlerinde çevirmen olarak Fransız Kültür Merkezi’nde çalıştı.

1956’da Siyasal Bilgiler Fakültesi’nin Uluslararası İlişkiler Bölümü’nden mezun olan Eygi, dini yönünün kuvvetli olması nedeniyle Dış İşleri Bakanlığı’nda kendisine kadro verilmeyeceğini düşündüğü için başvurduğu İç İşleri Bakanlığı kadrolarında da tercih edilmeyince Diyanet İşleri Başkanlığı’nda Fransızca mütercimlik kadrosunda çalışmaya başladı. Bir yandan da Ömer Nasuhi Bilmen’in Özel Kalem Müdürlüğü’nü yaptı.

1957 yılında 10 kişilik bir grupla toplam 10 sayı yayınlanan “İslam” adlı dergiyi çıkarmaya başladı. 1960 yılında
Yeni İstiklal
gazetesini çıkaran Mahir İz’den bir mektup alarak İstanbul’a geldi ve gazeteciliğe başladı. Sonraki süreçte maddi zorluklar yaşayan gazeteyi borçla satın aldı.
Yeni İstiklal
, 20 bin abone ve 35 bin tirajla büyük bir başarı yakaladı. Aynı yıl Bedir Yayınevi’ni kurdu ve faydalı eserleri memlekete kazandırmayı amaçladı.

1961 yılında, Menderes’in idam yıldönümünde “Zulümlerin En Alçakçası Kanunların Gölgesinde Yapılandır” başlığıyla yazdığı yazı nedeniyle ilk hapis cezasını aldı. 99 gün Sultanahmet Cezaevi’nde yattı.

Mehmed Şevket Eygi, 1966’da kadrosunda Necip Fazıl Kısakürek ve Şule Yüksel Şenler’in de bulunduğu günlük
Bugün
gazetesini çıkarmaya başladı. Bugün’ün tirajı 80 binleri buluyordu. 1968 yılında Bâb-ı Âli’de Sabah gazetesini satın aldı. İki gazete de 12 Mart darbesiyle iktidara gelen Nihat Erim hükümeti tarafından kapatıldı.

Eygi, 1969’un Ocak ayında hacca gitmek niyetiyle Türkiye’den ayrıldı. Ancak 1975 yılına kadar dönemedi. Sebebi yine yazdığı bir yazı nedeniyle hakkında açılan davalardı. Suudi Arabistan, Ürdün, Lübnan, Almanya ve Fransa’da yaşadıktan sonra 1974 affıyla memlekete döndü. Bedir Yayınevi’nde yayıncılık hayatını sürdürdü.

1976’da haftalık yayımlanan
Büyük Gazete’
de ‘Ubeydullah Küçük’ müstear ismiyle yazılar yazdı.

1985’te yazdığı üç yazı sebebiyle hakkında açılan üç ayrı davadan 28 ay hapis cezası aldı. Önce Sağmalcılar’da hapis yattı. Burada yaşadığı sıkıntılar nedeniyle revire kaldırıldı. Daha sonra Gerede’ye gönderildi. En son Şile’ye sevk edildi ve cezayı Şile’de tamamlayarak 29 Ekim 1985 tarihinde tahliye edildi.

Mehmed Şevket Eygi, 1991 yılında
Milli Gazete
’de Takvimden Yapraklar başlığı altında günlük yazılar yazmaya başladı. Yazıları karşılığında para almamak en büyük şartıydı. Diğer şartı ise yazılarının tek kelimesine dahi müdahale edilmemesiydi. Vefat ettiği güne kadar özel haller dışında hiç aksatmadan günlük olarak yazmaya devam etti.
2002’de Türkiye’de din hürriyetinin olmadığını söylemesi üzerine 20 ay hapse mahkûm edildi.
Milli Gazete
de üç gün kapatıldı. 2006’da halkı kin ve düşmanlığa teşvik ettiği iddiasıyla 1 yıl hapis cezası aldı.

Uzun yıllar annesiyle yaşadığı ve adeta bir müzeye dönüştürdüğü evinde kedileriyle birlikte yaşayan Mehmed Şevket Eygi, Osmanlıcayı gayet iyi okuyup yazabilme; ebru, hat, sedefkarlık gibi geleneksel bir sanatı icra edebilmek konularında çok hassastı. Kendisi de ebru sanatıyla uğraşırdı hatta yaptığı ebruların bir kısmı Bedir Yayınevi’nden çıkardığı kitapların kapaklarında kullanılmıştı. Evinde 100 bin cildi aşkın özel bir kütüphanesi bulunan Eygi, bu özel eserlerin tümünü bilâ-bedel Cumhurbaşkanlığı Külliyesi Kütüphanesine bağışladı.

Usta yazar Mehmed Şevket Eygi, 12 Temmuz 2019 günü kalp rahatsızlığı nedeniyle kaldırıldığı hastanede 86 yaşında vefat etti. Fatih Camii’nde kılınan cenaze namazının ardından Merkezefendi Camii Haziresi’ne defnedildi.

#Mehmed Şevket Eygi
#Galatasaray İlkokulu
#Ankara Siyasal Bilgiler Fakültesi
2 yıl önce
İstanbul Beyefendisi Usta Bir Kalem: Mehmed Şevket Eygi
Türkiye’nin tezlerini kim anlatacak…
Enflasyon ile mücadelede beklentileri kırmak ve fiyat yapışkanlığının önüne geçmek
Cari açık ve Gabar’dan gelecek 3,2 milyar dolar
Küresel savaşın kaçınılmazlığına dâir
Yeni tehditler ve Türkiye’nin kurumsal güncellenmesi