|

AB ülkeleri: AB'de hangi ülkeler var, AB'nin ülke listesi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan “Türkiye'nin Avrupa Birliği'nde önünü açın” ifadeleriyle AB üyelik sürecini yeniden hatırlattı. AB üyesi ülkeler bugün bir kez daha gündeme geldi. Avrupa Birliği oluşumunun nedeni ve tarihi, Avrupa Birliği'nde olan ülkelerin listesi ve Maastricht Antlaşmasını sizler için düzenledik. İşte haberimizin detayları...

11:27 - 11/07/2023 Salı
Güncelleme: 11:28 - 11/07/2023 Salı
Yeni Şafak
Avrupa Birliği bayrağı.
Avrupa Birliği bayrağı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye’nin AB üyeliği sürecini bugün bir kez daha hatırlattı. Erdoğan’ın açıklamasının ardından NATO Genel Sekreteri Stoltenberg ve Beyaz Saray’dan AB üyeliğini destekleyen açıklamalar geldi.

AB, Avrupa kıstasında bulunan ve çoğunluğu Avrupa ülkelerinden oluşan siyasi ve ekonomik bir örgütlenmedir. 1992 senesinde Maastricht Antlaşmasıyla yürürlüğe girmiştir. Peki, AB üyesi ülkeler hangileri? İşte Avrupa Birliği tarihçesi!

Avrupa Birliği (AB) ne zaman, hangi tarihte kuruldu?

Avrupa Birliği'nin temelleri 1951 yılında, altı ülkenin katılımıyla oluşturulan Avrupa Kömür ve Çelik Topluluğu'na ve 1957 Roma Antlaşması'na dayanmaktadır. O dönemden bu yana, birlik yeni üyelerin katılımlarıyla boyut olarak büyümüş; var olan yetkilerine yeni görev ve sorumluluk alanları ekleyerek de gücünü arttırmıştır. Üye devletler Aralık 2007'de, birliğin bugüne dek yaptığı antlaşmalar ile yasal yapısını güncellemek ve iyileştirmek amacıyla Lizbon Antlaşması imzalanmıştır. Lizbon Antlaşması'nın onaylanma ve işleme girme sürecinin 2008 yılı içinde olması öngörülmüşse de İrlanda'da, antlaşmanın onaylanması için yapılan halk oylamasının ilk etapta olumsuz sonuçlanması kabul sürecini geciktirmiştir. Avrupa Birliği 2012 Nobel Barış Ödülü'nü almıştır.


Maastricht Antlaşması nedir?

10 Aralık 1991 tarihinde Maastricht’te düzenlenen zirvedeki topluluk, daha önce toplanmış olan Hükûmetler arası iki Konferans çerçevesinde varılan sonuçları temel alarak yeni bir Avrupa Toplulukları Antlaşması yapılmasına karar vermiştir. Bu karardan sonra 7 Şubat 1992 tarihinde imzalanan ve Kasım 1993’te yürürlüğe giren Maastricht Antlaşması ile Avrupa Ekonomik Topluluğu, Avrupa Birliği adını almıştır.

AB'nin görevi nedir?

Barış ve refah için birlikte çalışmaya kararlı demokratik
Avrupa
ülkelerinden oluşan bir topluluktur. Üye olan ülkeler, ortak menfaat içeren kararların
Avrupa
düzeyinde demokratik olarak alınabilmesi için egemenliklerinin bir kısmını devrettikleri ortak kurumlar kurmuşlardır.

AB'ye üye olan ülkeler hangileri?

  • Avrupa Birliği yirmi yedi bağımsız devletten oluşmaktadır. Almanya, Avusturya, Belçika, Bulgaristan, Çek Cumhuriyeti, Danimarka, Estonya, Finlandiya, Fransa, Hırvatistan, Hollanda, İrlanda, İspanya, İsveç, İtalya, Kıbrıs, Letonya, Litvanya, Lüksemburg, Macaristan, Malta, Polonya, Portekiz, Romanya, Slovaky,Slovenya ve Yunanistan AB'ye bağlı olan ülkelerdir.

Birliğe katılmayı bekleyen 9 aday ülke vardır bunlar: Arnavutluk, Ukrayna, Moldova, Gürcistan, İzlanda, Kuzey Makedonya, Karadağ, Sırbistan ve Türkiye'dir. İzlanda müzakereleri askıya almıştır. Bosna-Hersek ve Kosova olası resmî adaylar olarak tanımlanmıştır.

#AB ülkeleri
#Almanya
#Avusturya
#Belçika
#Bulgaristan
#Çek Cumhuriyeti
#Danimarka
#Estonya
#Finlandiya
#Fransa
#Hırvatistan
#Hollanda
#İrlanda
#İspanya
#İsveç
#İtalya
#Kıbrıs
#Letonya
#Litvanya
#Lüksemburg
#Macaristan
#Malta
#Polonya
#Portekiz
#Romanya
#Slovakya
#Slovenya
#Yunanistan
9 ay önce