Etiyopya'da hükümet yanlısı güçler Mekelle Havalimanı'nda kontrolü yeniden ele geçirdi

00:28, 04/10/2026, Pazar
AA
Etiyopya'da hükümet yanlısı güçler Mekelle Havalimanı'nda kontrolü yeniden ele geçirdi
Mekelle Havalimanı

Etiyopya'da hükümet güçleri, 23 Eylül'den bu yana TPLF kontrolünde bulunan Tigray bölgesinin başkenti Mekelle'deki Alula Aba Nega Havalimanı'nı yeniden kontrol altına alarak kent merkezine ilerlemeye başladı.

Etiyopya'da hükümet yanlısı güçlerin, ülkenin kuzeyindeki Tigray bölgesinin başkenti Mekelle'deki Alula Aba Nega Havalimanı'nın kontrolünü yeniden ele geçirdiği bildirildi.

Hükümet yanlısı Tigray Barış Güçleri tarafından yapılan açıklamada, Mekelle Alula Aba Nega Havalimanı'nın tamamen kontrol altına alındığı ve güçlerin kent merkezine doğru ilerlediği belirtildi.

Açıklamada, Tigray Halk Kurtuluş Cephesi (TPLF) yöneticilerinin Eritre'ye doğru kaçtığı da öne sürüldü ancak bu iddia bağımsız kaynaklarca doğrulanamadı.

Etiyopya federal güçlerinin de havalimanının kontrolünü ele geçirdiği, gelişmeler hakkında bilgi sahibi kaynaklar tarafından doğrulandı.

Etiyopya Başbakanı Abiy Ahmed'in ofisinden ise henüz resmi açıklama yapılmadı.


Havalimanı eylülden bu yana TPLF'nin kontrolündeydi

Alula Aba Nega Havalimanı, Tigray'da çatışmaların yeniden şiddetlendiği 23 Eylül’den bu yana TPLF öncülüğündeki güçlerin kontrolündeydi.

TPLF’ye bağlı güçler aynı tarihte Mekelle ve Şire’deki havalimanlarını ele geçirirken, Aksum Havalimanı'nın da kontrol altına alındığı bildirilmişti. Bunun ardından Ethiopian Airlines, bölgedeki üç noktaya uçuşlarını askıya almıştı.

Havalimanının yeniden hükümet güçlerinin kontrolüne geçmesi, federal güçlerin Tigray'ın güneyinden Mekelle'ye doğru yürüttüğü karşı operasyonun son aşamasını oluşturuyor.


Etiyopya-Eritre ilişkilerinde gerilim tırmandı

Tigray'daki çatışmalar, Etiyopya ile komşusu Eritre arasındaki diplomatik gerilimin de arttığı dönemde yaşanıyor.

Etiyopya, Eritre'yi ülkenin kuzeyindeki hükümet karşıtı silahlı gruplara destek vermekle suçlayarak Eritre'deki büyükelçiliğini kapatmış ve 10 Eritreli diplomatı sınır dışı etmişti. Eritre ise suçlamaları reddederek Etiyopya ile diplomatik ilişkilerini kesti.

Tigray'da yeniden başlayan çatışmalar, 2020-2022'deki savaşın ardından Kasım 2022'de imzalanan Pretoria Barış Anlaşması'nın geleceğine ilişkin endişeleri artırıyor. Bölgedeki son gelişmelerin Etiyopya'nın yanı sıra Eritre ve diğer komşu ülkeleri de içine alabilecek daha geniş bir bölgesel krize dönüşmesinden endişe ediliyor.


Somali Cumhurbaşkanı'ndan net mesaj: Ülkemizde İsrail varlığını hiçbir koşulda kabul etmeyeceğiz
Dünya
Somali Cumhurbaşkanı'ndan net mesaj: Ülkemizde İsrail varlığını hiçbir koşulda kabul etmeyeceğiz
Son uçak da Erbil’den ayrılırken, Suudi hava sahasındaki o uçak…  
Husiler Mekke’ye füze atarsa, İsrail Kabe’ye neler yapmaz!
Gelin son 25 yıla birlikte bakalım.
Son uçak da Erbil’den ayrılırken, Suudi hava sahasındaki o uçak… Husiler Mekke’ye füze atarsa, İsrail Kabe’ye neler yapmaz! Gelin son 25 yıla birlikte bakalım.
Afrikalı liderler daha çok temsiliyet istiyor
Gündem
Afrikalı liderler daha çok temsiliyet istiyor

Sayfa Sonu
Türkiye’nin Birikimi. Uluslararası Medya Grubu.

Türkiye’nin gündemini belirleyen haber kaynağına hoş geldiniz! Tarafsız, dinamik ve derinlemesine habercilik anlayışıyla Yeni Şafak, okuyucularına güncel gelişmelerin ötesinde bir deneyim sunuyor. Siyaset ve ekonomiden kültür-sanat ve spor dünyasına kadar geniş bir yelpazede sunduğu haberlerle, hem Türkiye’de hem de dünyada neler olup bittiğini anında öğrenin. Dijital platformlarıyla her an, her yerden en doğru bilgiye ulaşın; Yeni Şafak’la gündemi yakalayın!

Sosyal medyada bizi takip edin
Mobil Uygulamaları indirin

Gündemi cebinizde taşıyın! Yeni Şafak’ın mobil uygulamalarıyla, en güncel haberlere anında ulaşın. Siyasetten ekonomiye, spordan kültür-sanat dünyasına kadar geniş bir içerik yelpazesi parmaklarınızın ucunda! Hem iOS, hem Android hem de Huawei cihazlarınızda kolayca indirerek, günün her anında en doğru bilgiye hızlıca erişin. Hemen indirin, dünyadaki gelişmeleri kaçırmayın!

Kategoriler
Albayrak Medya

Maltepe Mah. Fetih Cad. No:6 34010 Zeytinburnu/İstanbul, Türkiyeiletisim@yenisafak.com+90 212 467 6515

YASAL UYARI

BIST isim ve logosu 'Koruma Marka Belgesi' altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz. Piyasa verileri iDealdata Finansal Teknolojiler A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir.

Tüm hakları saklıdır © Net Medya 2026