|

İstanbul trafiğine Finlandiya önerisi

Finlandiya’nın Traffic Lab uygulaması İstanbul trafiğine umut oldu. Cep telefonuyla alternatif güzergah ve ücretlerin gösterildiğini söyleyen Finlandiya Ulaştırma Bakanlığı Traffic Lab Koordinatörü Elias Pöyry, “Masrafı 5 bin 200 avrodan 930 avroya düşürdük” dedi.

Yeni Şafak ve
05:00 - 8/11/2015 Pazar
Güncelleme: 22:31 - 7/11/2015 Cumartesi
Yeni Şafak

Ekonomi Bakanlığı, Türkiye İhracatçılar Meclisi, Akdeniz Tekstil Hammadeleri İhracatçıları Birliği ve Akdeniz İhracatçı Birlikleri'nin Adana'da düzenlediği Türkiye İnovasyon Haftası'nın partner ülkesi Finlandiya'ydı. Finlandiya trafiğinin inovasyonla düzeltildiğine dikkat çeken ve konferansta sunum yapan Finlandiya Ulaştırma Bakanlığı Traffic Lab Koordinatörü Elias Pöyry İstanbul için trafik çözümünün mümkün olabileceğini söyledi.



APLİKASYONLU DEVLET POLİTİKASI


Traffic lab'ın ülkelerinde birkaç katmandan oluştuğunu ifade eden Pöyry, “Bu özellikle Finlandiya hükümetinin bir devlet politikası olarak işletiliyor. Bu servisi cep telefonları üzerinden aplikasyon şeklinde vatandaşa sunuyoruz” açıklamasında bulundu. Finlandiya Ulaştırma Bakanlığı'nın oluşturduğu bu ekosistemde özel ve kamu girişmcilerinin yer aldığının altını çizen Traffic Lab Koordinatörü, “Bütün oyuncular birbiriyle interaktif iletişim içerisinde. Finlandiya'da telefon operatörleri bu sisteme entegre oldu ve rekabet halindeler” şeklinde konuştu.



DIŞ TİCARET AÇIĞINA İLAÇ OLACAK


İnovasyon ile projeye birkaç milyon avro harcadıklarını söyleyen Elias Pöyry, vatandaşları yönlendirdiklerini ve bunun başarılı olması halinde dış ticaret açıklarında yüzde 10'a varan iyileştirmeler görüleceğini belirtti. Pöyry, “Finlandiya'da yıllık olarak kişi başı araç alma harcaması 2 bin 450 avro. Yıllık arabayı kullanmak için hane başı harcanan para ise 2 bin 750 avro. Bizim petrolümüz ve arabalarımızın hepsi ithal. Tüm bunlar uygulanabilirse masraf 930 avroya düşüyor” ifadelerini kullandı.



İSTANBUL'A BU SİSTEM ŞART


Traffic Lab uygulamasının Finlandiya'da ki biçimle başka ülkelere transfer edilemeyeceğini aktaran Pöyry, aplikasyon baz alınarak çeşitlendirmeyle İstanbul'a faydalı olabileceğini de hatırlattı. Pöyry, “Bunun için yerel, ulusal ve uluslararası oyuncularla işbirliği sayesinde ekosistem oluşturularak çözüm üretilebilir. Bunu oluşturmanız kesinlikle gerekli” dedi.


#Traffic lab
#Traffic Lab uygulaması
#İstanbul trafiği
#Elias Pöyry
8 yıl önce