|

İstanbulluya Nisan müjdesi

Bisiklet kullanımının teşvik edilmesi ile sağlık, çevre ve ekonomiye katkı sağlanması için bisiklet yollarının artırılmasına yönelik çalışmalar yapılıyor. Bu bağlamda İstanbul başta olmak üzere Türkiye'nin birçok kentinde akıllı bisiklet uygulaması da giderek yaygınlaşıyor.

Yeni Şafak ve
15:37 - 11/03/2016 Cuma
Güncelleme: 16:46 - 11/03/2016 Cuma
Yeni Şafak

Kent içi trafiği önemli ölçüde azaltacak ve yerleşim yeri içindeki kısa mesafeli yer değişimlerini arabasız halledebilecek en etkili sistem bisiklet yolları. Bu sistemin yaygınlaştırılması ve cazip hale getirilmesi için Ulaşım Planlama Müdürlüğü tarafından “İstanbul Genelinde Bisiklet Yolları ve Yaya Yollarının Etüt, Planlama, Projelendirilmesi Çalışması" yapıldı. İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin (İBB) yaptığı planlamaya göre, ilçeler arasındaki bağlantıların ve güzergâh devamlılığının sağlanmasına yönelik 630 km'lik bisiklet yoluna ara bağlantılar ilave edilerek toplam bisiklet yolu uzunluğunun bin 4 km'ye çıkarılması planlanıyor.



Son olarak İSPARK'tan yeni bisiklet yolu yapılacağı müjdesi geldi. Avrupa Yakası'nda Florya-Yeşilköy hattının yakın zamanda açılacağı açıklandı. Avcılar-Sahil ve Kartal-Pendik hatları için fizibilite çalışmaları da devam ediyor. Tüm hatların açılmasıyla birlikte İSPARK İstanbul'da vatandaşlara 350 bisiklet ile hizmet verecek.



Nisan'da hizmete açılacak


Florya – Yeşilköy bisiklet paylaşım sistemi hattı Nisan 2016 tarihinde İstanbulluların hizmetine açılmış olacak. Yaklaşık 6 km uzunluğundaki bu hat, 5 durak ve 60 bisiklet ile hizmet verecek.



Ayrıca Anadolu Yakası'nda Bostancı – Kartal hattına ilave olarak Maltepe dolgu alanında 3 tane yeni durak hizmete açılacak ve Kadıköy-Kartal arasındaki bisiklet yolunda durak sayısı 13'e çıkacak. Sisteme 30 bisiklet daha ilave edilerek 130 bisiklet ile hizmet verilecek.



Sağlıklı yaşama pedal çevirin


İSPARK bisiklet kullanımının yaygınlaştırılması çalışması kapsamında Akıllı Bisiklet Kiralama Sistemi'ni (İSBİKE) hayata geçirdi. Bisikletlerini kullanabilmek için yanlarında taşımak zorunda kalan bisiklet severler artık istedikleri İSBİKE istasyonlarından bisiklet kiralayabiliyorlar.



'Akıllı Bisiklet Kiralama Sistemleri', trafik yoğunluğunun azaltılmasının yanı sıra insan sağlığı, turizm, çevre ve sosyal politikalara da katkı sağlıyor. İstanbullular kredi kartı ve abone kartla bisiklet kiralayabiliyor.



Sistemin işleyişi


Kredi kartı ve abonelik olmak üzere 2 farklı şekilde hizmet veren akıllı bisiklet sistemini kredi kartı ile kullanmak isteyen bisiklet severlerin, kiralama terminalinden 'bisiklet kirala' butonunu tıklayarak, öncelikle sisteme üye olmaları gerekiyor. Bu işlemin ardından kredi kartı ile terminal üzerindeki adımlar tamamlandıktan sonra sistemin verdiği 8 haneli şifre kullanılarak bisiklet kiralanabiliyor.



Akıllı bisiklet güzergâhı üzerinde bazı İSPARK Açık Otoparkları, aynı zamanda abone noktası olarak hizmet veriyor. Bu noktalara giden bisiklet severler, abonelik sözleşmesini imzaladıktan sonra aldıkları abonman kartları ile istedikleri her terminalden bisiklet kiralayabiliyor. Ayrıca vatandaşlar www.isbike.com.tr adresinden da abone olabiliyor ve abonman kartları adreslerine gönderiliyor.



GPS ile izleniyor


Alternatif ulaşım hizmeti sağlayan sistem bisiklet taşıma zorunluluğunu ortadan kaldırıyor. GPS teknolojisiyle bisikletlerin tüm hareketleri izleniyor. İstasyonlarda bisiklet azaldığında yeni bisiklet temini için sisteme mesaj gidiyor ve özel elektrikli ring araçlarıyla bisiklet takviyesi yapılıyor.



İstanbul'un bisiklet haritası


İBB tarafından Avrupa Yakası'nda 19,7 kilometre bisiklet yolu kullanıma sunuldu. Bu yollar arasında, Bakırköy, İstanbul Caddesi/Küçükçekmece Atatürk Köşkü arası (0,67 kilometre), Bakırköy, Florya Sahil-Polat Otel (4,66 kilometre), Bakırköy-Zeytinburnu-Fatih, Kennedy Caddesi/Bakırköy İskele-Yenikapı (7,97 kilometre), Bakırköy, Ekrem Kurt Bulvarı/Taşhan Kavşağı-Zeytinburnu Aktarma Merkezi (3,2 kilometre), Avcılar, Avcılar Belediye Ek Hizmet Binası Arıtma Tesisi arası Peyzaj Düzenleme Projesi (3,2 kilometre) yer alıyor.



Anadolu Yakası'nda ise toplam 59,6 kilometre bisiklet yolu hizmete girdi. Maltepe-Kartal-Pendik, Bostancı Vapur İskelesi- Pendik İDO İskelesi (42,7 kilometre), Maltepe, Maltepe Dolgu Alanı (7 kilometre), Pendik, Aydos Yahya Kemal Beyatlı Caddesi (1,7 kilometre), Sancaktepe, Mimar Sinan Bulvarı (3 kilometre), Kadıköy, Bostancı-Fenerbahçe (5,2 kilometre), bisiklet yolları arasında bulunuyor.



Bisiklet yoluna devletten teşvik


Öte yandan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, '81 İlde Bisiklet Yolu' projesi kapsamında bisiklet yolu yapan belediyelere destek veriyor. Böylelikle kent içinde hava kalitesinin artırılması, gürültünün azaltılması, trafiğin önlenmesi ve düşük karbon salınımı amaçlanıyor.



#bisiklet yolu
#Florya
#Yeşilköy
#İSPARK
#İBB
#İstanbul Büyükşehir Belediyesi
#bisiklet
8 yıl önce