|

Sanayici teşvikleri terzi usulü istiyor

Sanayiciler hükümetten terzi usulü teşvik istedi. Kalıplaşmış modellerden kurtulmak gerektiğinin altını çizen İSO Başkanı Erdal Bahçıvan, “Şirket ve proje bazlı yeni modeller benimsenmeli” dedi. Ekonomi Bakanı Zeybekci ise sanayiciye Eximbank aracılığıyla fon oluşturulduğunu ancak sanayicilere özel kalkınma bankası kurulması gerektiğini söyledi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 24/06/2016 Cuma
Güncelleme: 21:45 - 23/06/2016 Perşembe
Yeni Şafak

İstanbul Sanayi Odası (İSO) Meclisi'nin aylık olağan toplantısı Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci'nin katılımıyla gerçekleştirildi. Sanayicinin sorunlarının konuşulduğu meclis toplantısının ardından birlikte iftar yapıldı. Toplantıda sanayicinin taleplerinin aktadan İSO Başkanı Erdal Bahçıvan, hükümetin yatırım ortamını iyileştirmeye yönelik açıkladığı önlem paketini sanayi sektörü olarak memnuniyetle karşıladıklarını belirtti.



BAHÇIVAN: KARARLILIK İŞTAHIMIZI KABARTIR


Sanayinin ihtiyaç duyduğu yüksek katma değerli ve yüksek teknolojili sektörlere dönüşümün, reformcu bir teşvik sistemi ile mümkün olacağına dikkati çeken Bahçıvan, “Teşviklerle yalnızca yerli yatırımlar değil, küresel krizden bu yana azalan doğrudan yabancı yatırımları da yeniden canlandırılmalı. Ekonomi yönetiminin reform iştahının ve istikrarlı bir ekonomiye yönelik kararlılığının devam etmesi ölçüsünde sanayicimizin ve üreticimizin yatırım iştahı canlanacak” dedi.



TURKUAZ HALIDA BİRLİKTE YÜRÜYELİM


Bahçıvan, işaret ettiği reformcu teşvik sistemine ilişkin olarak bölge bazlı kalıplaşmış teşvikler yerine, adeta terzi modeli gibi, firmaların ihtiyaçlarını göz önünde bulunduran, şirket ve proje bazlı yeni bir modelin benimsenmesi gerektiğini ifade etti. Bahçıvan, önerdiği modelle ilgili şunları kaydetti: “Yeni teşvik modeli, 'Turquality' sisteminin uygulanış biçimine benzer şekilde kurgulanmalı. Hem projeye bağlı, hem denetlenebilir bir model oluşturulmalı. Bu değerlendirmede şirketin vizyonu, geçmişteki verimliliği, insan kaynakları, yatırım anlayışı, maddi durumu ve ortaklık yapısı dikkate alınmalı. Ülkemizi sahip olduğu büyük hedeflere kavuşturma mücadelesinde biz sanayiciler, her zamankinden fazla bir gayret ve özveriyle turkuaz halıya ayak basmak, turkuaz halı yolculuğunda hükümetimizle beraber olmak istiyoruz.” Dünya genelinde zenginlik idealinin reel ekonomi, üretim ve alınterinden uzaklaştığını belirterek, “Öyle ki dünyada 70 trilyon dolarlık bir ekonomiye karşılık, finans piyasalarının 700 trilyon dolarlık bir büyüklüğe ulaşması düşündürücü” diye konuştu.



BATIDAKİ MAKİNA PARKINI DOĞUYA KAYDIRALIM


Sanayicilerin Ekonomi Bakanlığını ilgilendiren konularda yaşadığı sorunları ve çözüm önerilerini sekiz başlık altında özetleyen İSO Başkanı Bahçıvan, şunları anlattı: “İstanbul'da ve batı illerimizde atıl durumda bulunan makine parkının Güneydoğu ve Doğu bölgelerine yatırım amacıyla taşınması için destek talep ediyoruz. Böylece hem duran bir varlığı değerlendirerek ülkemizin kaynak israfının önüne geçeceğiz hem de o bölgeye sadece makine değil bilgi ve tecrübe de taşımış olacağız. Yerli alımlar sadece kamu alımları değil, yap-işlet-devret gibi kamunun etki sahasındaki diğer satın almalarda da uygulanmalı. Doğu ve Güneydoğu'da dört ilimizin cazibe merkezi olması planlanırken, buradaki yatırımların kamu alımları üzerinden desteklenmesi önemli bir fikir. O bölgedeki yatırımlar için sürekli bir ihracat desteğinin sağlanması bu yatırımların gelişmesine katkı verecek.”



EXİMBANK'IN SERMAYESİNİ ARTTIRACAĞIZ


Sanayicilerin taleplerine cevap veren Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, hükümetin Türkiye'deki şirketlerin yurt dışındaki satın almalarına, zincir mağaza açılımlarına, e-ticaret yatırımlarına verdiği destekleri anlattı. Türkiye'nin bilgi ve teknoloji üretmede geleceğini garanti altına almasının, finansman ve finansman politikalarının belirlenmesinin gerekliliğine vurgulayan Zeybekci, birçok sektörde ülkenin kendi devlerini meydana getirmesi gerektiğinin altını çizdi. Zeybekci, Eximbank'ın şu anki 15 milyar dolar civarında olan sermaye yapısını ve yaklaşık 35 milyar dolar civarındaki toplam kredi hacminin bir yıl içinde 100 milyar dolarlarla telaffuz edilebilir hale getirmeyi hedeflediklerini söyledi.



AFRİKA'YA DUYARLI OLUN


Dünyanın son çeyreğinde büyüme motorunun Çin ve Hindistan gibi ülkeler olduğuna dikkati çeken Zeybekci, “Yeni dünyanın yeni büyüme motoru Afrika olacaktır. Sanayicilerin Afrika'ya karşı son derece duyarlı olmalarını öneriyorum” dedi.


#Eximbank
8 yıl önce