|

8 yalana 8 cevap

Suriyeli mültecilere yönelik düşmanlık asılsız iddialarla kışkırtılırken AK Parti İnsan Hakları Başkanlığı, “Sığınma Hakkı” başlıklı kitapçıkta mültecilerle ilgili doğru bilinen yanlışları düzeltti.

Fazlı Şahan
04:00 - 7/01/2019 Pazartesi
Güncelleme: 00:09 - 7/01/2019 Pazartesi
Yeni Şafak
CHP’liler, İyi Partililer ve HDP’liler 31 Aralık gecesi Taksim’de halay çeken bir grup Suriyeliyi bahane edip, sosyal medya üzerinden 'bedeviler defolun' mesajları paylaşmıştı.
CHP’liler, İyi Partililer ve HDP’liler 31 Aralık gecesi Taksim’de halay çeken bir grup Suriyeliyi bahane edip, sosyal medya üzerinden 'bedeviler defolun' mesajları paylaşmıştı.

Bir grup Suriyelinin yılbaşında Taksim’deki görüntüsü bahane edilerek kaşınan mülteci karşıtlığının sermayesi olan 8 yalan tek tek çürütüldü.

AK Parti İnsan Hakları Başkanlığı’nın ‘Sığınma Hakkı’ başlıklı 30 sayfalık çalışmasında Suriyeliler hakkında ‘doğru bilinen yanlışlar’ sıralandı. Irkçı ve yabancı düşmanlarının mülteciler aleyhindeki karapropagandalarına 8 başlıkta net cevaplar verildi. İşte o başlıklar:

* YANLIŞ: Suriyeliler istediği üniversiteye sınavsız giriyor.

* DOĞRU: Suriyeli öğrenciler, diğer yabancı uyruklu öğrenciler gibi aynı statüye sahiptirler. Suriyeli öğrenciler de diğer yabancı uyruklu öğrenciler gibi yabancı öğrenci sınavında başarılı olmadan veya yatay geçişin gereklerini sağlamadan üniversiteye giremezler.

* YANLIŞ: Suriyeli öğrencilerin tamamına devlet bursu veriliyor.

* DOĞRU: Sadece Yurt Dışı Türkler Başkanlığına ‘Türkiye Bursları’ üzerinden başvuru yapan ve başarı başta olmak üzere özel kriterleri karşılayan belli sayıda yabancı öğrenci, uyruğuna bakılmadan yani, Suriyeli ya da herhangi bir milletten olup olmadığına bakılmaksızın bu bursu alabilmektedir.

* YANLIŞ: Suriyeliler seçimlerde oy kullanıyor.

* DOĞRU: Seçimlerde ve halk oylamalarında oy kullanabilmek için ilk şart Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmaktır. TC vatandaşı olmayanlar seçimlerde asla oy kullanamazlar.

* YANLIŞ: Sığınmacılar Türkiye’de birçok suç işliyor.

* DOĞRU: Suriyelilerin Türkiye’de işlenen toplam suçlara oranı Türkiye’deki toplam nüfusları göz önüne bulundurulduğunda ülkemiz genel suç oranına göre oldukça azdır. Suriyelilerin karıştıkları olayların Türkiye’deki toplam asayiş olaylarına oranı 2014-2017 arasında yıllık ortalama yüzde 1.32’dir. Bu olayların önemli kısmı kendi aralarında yaşanan olaylar.

* YANLIŞ: TOKİ tarafından yapılan sosyal konutlar Suriyelilere bedava veriliyor.

* DOĞRU: TOKİ’den sosyal konut alabilmenin ilk şartı Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmaktır. Suriyeliler Türk vatandaşı olmadıkları için TOKİ’den sosyal konut edinme hakkına sahip değiller.

* YANLIŞ: Suriyeliler araçları için MTV ödemiyor.

* DOĞRU: Türkiye’den araç satın alan veya kendi aracını Türkiye’ye getiren Suriyeliler kayıt yaptırarak Türkiye’den plaka almak zorundalar. Ayrıca bu araçları için motorlu taşıtlar vergisi ödüyorlar. Suriyelilerin araçları için herhangi bir muafiyet yok.

* YANLIŞ: Suriyelilere maaş bağlanıyor.

* DOĞRU: Maaş sözkonusu bile değil. Sadece belli şartları taşıyan sığınmacılara AB katkısı ile finanse edilen bütçeden aylık 120 TL temel ve insani ihtiyaçlarını karşılamak üzere yardım yapılmaktadır.

* YANLIŞ: 3.5 milyon Suriyeliye vatandaşlık veriliyor. 5 yıl kalan Suriyeliler vatandaş olacak.

* DOĞRU: Suriyelilerin statüsü geçici koruma statüsüdür. Geçici koruma statüsü ile geçirilen süre vatandaşlığa başvuru için bir hak doğurmaz. Türkiye’de geçici koruma statüsünde bulunan bir Suriyeli uzun yıllar Türkiye’de bulunsa da vatandaşlığa başvuru hakkı kazanamaz.

#Suriye
#Ankara
#AK Parti
5 yıl önce